8 личностни черти на успешните предприемачи

   Данните от Бюрото по трудова статистика показват, че приблизително 20% от новите предприятия се провалят през първите две години от откриването им, 45% през първите пет години и 65% през първите 10 години.

Въпреки това, хиляди предприятия се стартират всяка година.

Кои са някои качества, които всички те споделят, и които ги отличават от тълпата?

Успехът в предприемачеството не е само във вашата страхотна идея, вашите милиони последователи и вашите пари. Свежда се до вашата личност. Успешните предприемачи са открили, че имат няколко общи черти на личността. Те са уверени и иновативни. Те са гъвкави и опортюнисти. Те мислят извън кутията и са отворени за промяна. Стесних чертите до най-важните!

  • Визионер и желаещ да мисли извън кутията

Визионерският предприемач може да види това, което другите не могат да видят. Той или тя се сблъсква с проблемите по нетипични начини, мислейки творчески и свободно и оспорва статуквото. Те искат да променят света, чрез своя продукт или бизнес и ще направят всичко необходимо, за да постигнат тази визия. Това, което един успешен предприемач трябва да притежава, е фокусна точка, ангажираност към тяхната мисия, около която той или тя генерира иновативни идеи, прави преценки, изобретява продукти/услуги и т.н.

  • Проактивен – предприема действия, за да направи промяна

Проактивното мислене се счита за най-добрия актив на предприемача. Предприемачите, които са склонни да бъдат проактивни, имат нагласа, насочена към предприемане на умишлени действия, помагайки им да създадат своята среда. Това означава, че проактивността е свързана с предприемане на скок и скачане в действие, вместо да чакате обстоятелствата да се променят благоприятно. Предприемач с проактивна личност твърдо вярва, че контролира съдбата на своя бизнес. Други фактори – икономика, конкуренция и т.н. – могат да повлияят на него, но те са отговорни за неговия успех и провал.

  • Убедителен е

Проучванията показват, че убеждаването е умение №1, което серийните предприемачи оценяват като най-важно за техния предприемачески успех. Убедителността беше оценена по-високо от лидерството, личната отговорност, целевата ориентация и междуличностните умения.

Защо е така?

Защото да бъдеш добър предприемач означава, че ефективно можеш да убедиш инвеститор, че имаш страхотна идея, да убедиш партньорите, че подходът ти е правилен, и да убедиш потенциалните клиенти, че решението е точно за тях. Предприемачите трябва да са интелигентни хора, тъй като целият им бизнес зависи от познанията им за хората и как да ги убедят да вярват в техните идеи. Независимо дали работят сами или с група хора, те трябва да могат да общуват ясно и убедително.

  • Знае как да поема и управлява рискове

„Само тези, които рискуват да стигнат твърде далеч, могат да разберат докъде може да стигне човек.“ ― TS Елиът

За предприемачите поемането на рискове и растежа на бизнеса вървят ръка за ръка. Успешните предприемачи не просто поемат рискове, те поемат изчислени рискове и знаят кой риск ще се изплати и кой ще им навреди. Така че друга обща черта на предприемача е да има високо ниво на толерантност и устойчивост на риска.

  • Силно адаптивни и отворени за опит

Нещата не вървят по план. Способността да се адаптирате към промените и предизвикателствата е от решаващо значение за всеки бизнес. Предприемачът е готов да приветства новите тенденции, да изпробва нов метод и да се завърти, когато е необходимо да има дълготраен бизнес. Независимо дали става дума за редизайн на бизнес план, за да работи по-добре, или за цялостно пренастройване на идеята си, предприемачите са гъвкави в подхода си. Тъй като светът се променя много бързо, тези, които са бавни в извършването на корекции, могат да бъдат в неизгодно положение. Освен това предприемачите се учат от грешките си и са достатъчно гъвкави, за да приемат последствията. Това им помага да направят необходимите промени и да изградят по-дебела кожа срещу бъдещи неуспехи.

  • Добър с управлението на парите

Главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет е може би най-големият инвеститор в акции в света.

Една от най-известните му поговорки е,

„Правило № 1: Никога не губете пари. Правило № 2: Никога не забравяйте правило № 1.”

Когато става въпрос за създаване или изграждане на бизнес от самото начало, определени разходи са неизбежни. Това може да изисква предприемач да участва в дейности като четене на банкови извлечения, данъчни формуляри, разбиране на кредит и др. Така че, за да бъдете успешен предприемач, трябва да се справяте добре с числата. Трябва да се запознаете с основните принципи за финанси и управление на парите. Трябва да създадете бюджет и да следите зорко идването и излизането на всеки лев.

  • Нетърпелив за сътрудничество и връзка с други предприемачи

Умен предприемач е този, който последователно създава нови връзки и сформира съюзи, знаейки, че има реална сила в изграждането на изключителна репутация и развитието на дълготрайни връзки. Предприемачите знаят, че споделянето на информация и идеи за получаване на нови мнения и отзиви дава възможност да се открие брилянтна идея или да се задейства тяхната креативност. Този подход към съвместната работа в мрежа им помага да съберат правилните хора заедно, за да постигнат целите си по-бързо.

  • Достатъчно скромен, за да поиска помощ

„Няма нищо лошо в това да правиш грешки, но винаги трябва да правиш нови. Повтарянето на грешка е отличителен белег на замъглено съзнание."

― Дейв Сим

Никой не е имунизиран от грешки – ние сме хора.

Но ако оставите егото си да ви пречи, няма да се поучите от грешките си, нито ще помолите някой да ви помогне. Това, което един предприемач трябва да знае, е, че той не е най-умният човек в стаята. Има по-умен и по-проницателен бизнесмен във вашата конкуренция. Даването и получаването на помощ е част от човешкия социален опит и не ви прави слаби или уязвими. Всички успешни предприемачи имат множество треньори и ментори, които да им помагат в различни области на бизнеса.

 

Това са едни от най-важните черти на предприемача, които са общи сред всички успешни собственици на бизнес. Така че, ако ще се задълбочите в предприемачеството или вече сте част от него, трябва да знаете, че не всички от тези качества са придобити. Повечето хора трябва да работят за разработването на поне някои от тях. Има книги, курсове и треньори, които да ви помогнат. Разберете коя черта трябва да подобрите, потърсете помощ и започнете своето пътуване да станете успешен предприемач.

Препоръчваме още:

6 въпроса, които да си зададете, за да достигнете онлайн до идеалните клиенти 6 въпроса, които да си зададете, за да достигнете онлайн до идеалните клиенти Прочети повече
7 съвета за достигане до по-голяма аудитория в Twitter 7 съвета за достигане до по-голяма аудитория в Twitter Прочети повече
Видове URL грешки и пренасочвания Видове URL грешки и пренасочвания Прочети повече
нагоре