Значението на лидерството в дигиталния свят

   В наши дни технологиите и интернет развиват нашия свят и неговите пазари с експоненциално по-бързи темпове.

Имайки предвид тези това, измислих няколко неща, които подчертават важността на лидерството в дигиталния свят.

  • Имаме нужда от повече лидери

Ето един цитат на Саймън Синек от неговата книга „ Заедно е по-добре: малка книга за вдъхновение“:

„Ето защо в компаниите имаме мениджъри, а не лидери. Защото човекът, който е повишен, наистина знае как да си върши работата по-добре от нас ... това е, което ги е повишило на първо място. Разбира се, те ще ни кажат как трябва да правим нещата. Те ни управляват, защото никой не ги е учил как да ни водят. ”

Подобно на мен, много от вас мислят, точно така. Това е напълно логично, напълно естествено е. Но в крайна сметка компания, пълна с новаци, не е продуктивна.

Имаме нужда от повече лидери и единственият начин, по който ще се случи, е ако настоящите лидери покажат готовност да преподават и да подготвят бъдещето на своята компания за лидерски роли. Това започва с, както казва Синек, "усилната работа по обучение на хора, обучение на хора, вярване в хората и доверие на хората."

Ключът към обучението на нашите млади лидери е част от доверието към тях. Доверявайки им се да вършат работата толкова добре или по-добре, отколкото бихме могли, и устоявайки на желанието да ги проверим.

  • Нещата винаги се променят

В този цифров свят доверието на нашите млади лидери е още по-важно по една причина: нищо никога не остава същото. Като лидери, ние не само трябва да учим и да се доверяваме на хората, които, да вършат трябва да вършат нашата работа, но също така трябва да вярваме в способността им да се адаптират към средата.

Да приемем например, че в момента сте маркетинг мениджър. Преди около пет години управлявахте профилите на вашата компания в социалните медии, които включваха Facebook, LinkedIn иTwitter. Сега лицето, управлявано от социалните медии, отговаря за трите платформи, които сте ги научили да използват, плюс реклами във всяка от тези мрежи, както и профили в Instagram, YouTube и Pinterest. Когато този човек в крайна сметка се премести на мениджърска позиция, кой знае какви нови социални профили или рекламни мрежи следващият човек в социалните медии ще трябва да научи в движение.

От този пример можете да видите, че докато "управлението" води компаниите до непродуктивни навици, като напредъкът вероятно дори няма да работи. В днешния дигитален свят новоназначените лидери вече са зад кривата по отношение на прилагането на необходимите умения към младшия човек, който се е преместил на предишната си позиция.

Лидерството вече не е свързано с това да се доверяваме на хората да вършат работата, която сме правили преди, а да им се доверим да учат и да се прилагат по-бързо, отколкото дори ние. Става въпрос за това да ги поставим в положение и да повярваме, че могат, да бъдат по-добри, отколкото сме били на работните си места.

Най-големият извод от неотдавнашния ми експеримент с лидерство е следният: най-големите лидери са онези, които правят всички около тях по-добре и се насърчават и вълнуват, когато същите тези хора надминат дори техните умения и постижения.

Значението на лидерството във дигиталния свят не трябва да бъде подценявано или пренебрегвано. Колкото по-висококвалифицирани и приспособими лидери вашата организация насърчава и развива, толкова по-светло ще бъде бъдещето й.

Прочетете още интересни статии в нашия блог!

Препоръчваме още:

Колко дълги трябва да бъдат публикациите в блога Колко дълги трябва да бъдат публикациите в блога Прочети повече
12 съвета как да станете креативен уеб дизайнер 12 съвета как да станете креативен уеб дизайнер Прочети повече
Какво трябва да знаете за идентичността на марката Какво трябва да знаете за идентичността на марката Прочети повече
нагоре