Законен ли е биткойн?

   Когато работите с пари, винаги искате да сте на сигурни. Законна ли е обаче глобалната peer-to-peer (P2P) валута като Bitcoin? Ако не, как тогава биткойните могат да бъдат безопасни, ако дори не са законни? Научаването за мненията, лицензите и данъчните закони на регулаторите може да ви помогне да оставите безпокойствата си относно биткойн.

Биткойн законен ли е?

Биткойн е първата аполитична форма на пари в историята, която ги прави без граници, невъзможни за контрол и регулиране. Всеки може да използва биткойн за P2P транзакции, което го прави най -приобщаващия финансов ресурс. Въпреки това, тъй като нищо толкова децентрализирано като биткойн не е съществувало преди, това е истинско главоболие както за регулаторите, така и за тираничните правителства.

Затова няма еднозначен отговор на въпроса „законен ли е биткойнът?“ Всичко зависи от това къде живеете - консултирайте се с местните регулатори или правни съветници.

Докато някои правителства направо забраниха криптовалутите, други призовават гражданите си да не инвестират в тях, тъй като техните централни банки го смятат за опасно. Въпреки това повечето държави остават крипто-приятелски настроени и се стремят да приемат адекватна регулаторна рамка, която да обхваща иновациите.

Проблемът със забраната на децентрализирана криптовалута като биткойн е, че е много трудно да се приложи такава забрана. Никой не може да спре хората да имат достъп до интернет и да управляват транзакции с цифрова валута, така че институциите могат да работят само за да разубедят хората да го използват, прилагайки страх и заплахи. По същество, децентрализираният протокол за биткойн го прави наистина глобална валута, независимо от географските ограничения и регулации.

Дори и така, това е случаят с тираничните правителства. Изцяло законно е изпращането, получаването, добиването и използването на биткойн в повечето страни по света.

Биткойн законно платежно средство ли е?

Въпреки това, безплатното използване на биткойн не означава, че е законно платежно средство. Досега никоя страна не е стигнала дотам, че да обяви биткойн за национална валута, въпреки че ситуацията изглежда обещаваща в страни като Япония и Швейцария.

И така, как може да е законно използването на биткойн, ако не е законно платежно средство?

Е, въпреки че криптовалутите не са законно платежно средство, това не означава, че не могат да се използват за плащания. Използването на биткойн като инструмент за плащане е напълно дискреционно.

 

Облагането с биткойн е друг проблем, който може да искате да разгледате. Няма окончателен отговор за това как се облага биткойн, но много страни вече са предложили свои собствени данъчни закони по отношение на криптовалутата.

Препоръчваме още:

Топ 5 причини, поради които вашият бизнес се нуждае от подкаст Топ 5 причини, поради които вашият бизнес се нуждае от подкаст Прочети повече
Какво са планограмите и как могат да увеличат онлайн реализациите Какво са планограмите и как могат да увеличат онлайн реализациите Прочети повече
Как клиентите търсят вашия бизнес Как клиентите търсят вашия бизнес Прочети повече
нагоре