Как безопасно да съхранявате криптовалута?

   Мнозина не могат да спят добре, защото знаят, че криптовалутата им може да бъде открадната. Съхраняването на вашата криптовалута безопасно е по -лесно, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Инвестирането в криптовалута е едно, докато безопасното съхранение изисква напълно различни умения и знания. Получаването на криптовалута е едно, докато безопасното съхранение изисква напълно различни умения и знания. Това ръководство ви учи как да защитите средствата си, да изберете правилния портфейл и да избегнете най -често срещаните рискове за сигурността на криптовалутата.

Какво е крипто портфейл?

Портфейлът за криптовалута е софтуерна програма, предназначена да съхранява вашите публични и частни ключове, да изпраща и получава цифрови валути, да следи баланса им и да взаимодейства с различни блокчейн. Трябва да имате портфейл за криптовалута, за да управлявате вашите крипто активи и да ги поддържате сигурни.

Има много портфейли за криптовалута, но съществената разлика между тях е дали са горещи или студени .

- горещ портфейл е свързан с интернет и може да бъде достъпен по всяко време.

- студеният портфейл не е свързан с интернет и позволява да съхранявате средствата си офлайн. Все още можете да получавате средства по всяко време, но никой не може да ги превежда.

Горещите портфейли включват всички онлайн облачни портфейли, повечето мобилни и софтуерни портфейли и борси.

Студените портфейли са хардуерни портфейли, хартиени портфейли, които се пазят офлайн, USB и офлайн подобни устройства за съхранение на данни и дори физически елементи на носител като физически биткойни.

Повечето притежатели на криптовалута използват както студени, така и горещи портфейли. Горещите портфейли са удобни за честа търговия, докато студените портфейли са по-добри за дългосрочно държане на крипто активи.

Видове портфейли за криптовалута

Има четири различни категории портфейли за криптовалута: хартия , хардуер , облак и онлайн. Нека да разгледаме всеки от тях.

  • Хартиени портфейли

Хартиените портфейли обикновено се класифицират като студено съхранение. Терминът „хартиен портфейл“ обикновено се отнася до физическо копие или хартиен печат на вашите публични и лични ключове. Друг път означава софтуер, използван за генериране на чифт ключове заедно с цифров файл за печат. Независимо от случая, хартиените портфейли могат да ви осигурят относително високо ниво на сигурност. Можете да импортирате хартиения си портфейл в софтуерен клиент или просто да сканирате неговия QR код, за да преместите средствата си.

MyEtherWallet е универсален начин да направите портфейл от хартия и всички жетони ERC-20. Използвайте Bitcoin Paper Wallet Generator, за да генерирате хартиен портфейл за Bitcoin.

Въпреки че хартиените портфейли са студени, те идват и със своите рискове. Например, хартиените портфейли могат лесно да бъдат повредени, изгорени, лесни са за копиране и изискват взаимно доверие, ако не го правите сами. За да направят хартиените портфейли по -малко крехки, понякога хората ги ламинират, създават множество копия и ги съхраняват на различни места, гравират ги върху парчета метал или други здрави материали и т.н.

Обърнете внимание, че е лоша идея да съхранявате електронни копия на вашия хартиен портфейл на вашия компютър. Частният ключ на хартиения портфейл винаги трябва да се държи офлайн.

  • Облачни портфейли

Онлайн портфейлите по дефиниция са горещи. Използвайки облачен портфейл, вашите средства могат да бъдат достъпни от всеки компютър, устройство или местоположение. Те са супер удобни, но съхраняват личните ви ключове онлайн и могат да бъдат контролирани от трети страни. Следователно те са по -уязвими за атаки и кражби по дизайн. Популярните облачни портфейли включват:

- гуарда

- coinbase

- blockchain.info

По-безопасна версия на портфейлите в облак са онлайн портфейлите без попечителство. Те са достъпни, чрез мрежата и приложенията, но доставчикът на услуги няма достъп до вашите лични ключове. В повечето случаи портфейлите, които не са попечителство, са част от платформата за обмен, което означава, че те ви позволяват да търгувате монетите си по сигурен начин.

  • Софтуерни портфейли

Софтуерните портфейли се изтеглят и инсталират на персонален компютър или смартфон. Те са горещи портфейли. И настолните, и мобилните портфейли предлагат високо ниво на сигурност. Те обаче не могат да ви предпазят от хакове и вируси, така че трябва да направите всичко възможно да останете без зловреден софтуер. По правило мобилните портфейли са много по -малки и по -прости от портфейлите за настолни компютри, но можете лесно да управлявате средствата си, като използвате и двете. Освен това някои софтуерни портфейли ви позволяват достъп до средства, чрез няколко устройства едновременно, включително смартфони, лаптопи и дори хардуерни портфейли.

- jaxx

- портфейл на Electrum

- портфейл Infino

  • Хардуерни портфейли

За разлика от софтуерните портфейли, хардуерните портфейли съхраняват личните ви ключове на външно устройство като USB. Те са напълно студени. Освен това те са способни да извършват и онлайн плащания. Някои хардуерни портфейли са съвместими с уеб интерфейси и поддържат множество валути. Те са предназначени да направят транзакциите лесни и удобни, така че всичко, което трябва да направите, е да го включите във всяко онлайн устройство, да отключите портфейла си, да изпратите валута и да потвърдите транзакция. Хардуерните портфейли се считат за най -сигурното средство за съхранение на крипто активи. Единственият недостатък е, че те не са безплатни за използване.

Получаването на хардуерен портфейл директно от производител е най -сигурният начин. Не е безопасно да го купувате от други хора, особено от тези, които не познавате. Имайте предвид, че дори да получите хардуерен портфейл от производител, винаги трябва да го инициализирате и нулирате сами. Обикновено изборът на портфейла ви зависи от вашето портфолио. Всеки сериозен проект трябва да има свой собствен портфейл, който трябва да бъде намерен на уебсайта му, но понякога може да е по -удобно да има портфейл с няколко валути. Имайте предвид, че не всички мултивалутни портфейли поддържат всички монети. Дори хардуерните портфейли имат ограничено количество монети, които поддържат.

След като получите (хардуерен) портфейл за криптовалута, ще трябва да защитите и вашата частна фраза за възстановяване . Един от най -надеждните инструменти за защита е CryptoTag, който ви позволява да ги съхранявате на практически неразрушими титаниеви плочи.

Най -добрите практики за сигурност на лични ключове

Така, решихте да поемете контрола върху вашите крипто активи и да държите всичко в личен портфейл. Много добре! Сега всичко опира до способността ви да останете сигурни и да запазите личните си ключове поверителни.

Най -често предприеманите стъпки за сигурност са:

  • не съхранявайте криптовалута в замяна за продължителен период или по - дълго от необходимото.

  • винаги активирайте функцията за двуфакторно удостоверяване (2FA).

  • за хардуерен портфейл, изберете пин код, който е трудно да се отгатне, и никога не поставяйте своя лист за възстановяване с 24 думи онлайн.

  • не се хвалете публично с вашите крипто притежания под истинското си име или идентифицируем адрес. Някои крадци успяват да откраднат крипто средства, дори ако ги държите в студено (офлайн) хранилище.

  • доверете се само на това, което виждате на екрана на хардуерния си портфейл и проверете цялата информация на устройството.

Изкуството да поддържате вашата криптовалута сигурна е критично умение, което трябва да овладеете, за да станете своя собствена банка.

Препоръчваме още:

Как да накарате бизнеса си да се открои онлайн Как да накарате бизнеса си да се открои онлайн Прочети повече
7 стратегии, с които ще увеличите продажбите на вашия магазин за електронна търговия 7 стратегии, с които ще увеличите продажбите на вашия магазин за електронна търговия Прочети повече
Как да напишете благодарствен имейл, който кара клиентите да се връщат Как да напишете благодарствен имейл, който кара клиентите да се връщат Прочети повече
нагоре