Може ли блокчейн да съществува без криптовалута?

   Децентрализирана и неизменна по дизайн е блокчейн технологията. Постоянното записване на транзакции, включващи недвижими имоти, земя и акции, наред с други неща, може да спечели значително от факта, че записите, съхранявани в блокчейн, не могат да бъдат променяни. Това е причината професионалистите в индустрията да възхваляват предимствата на потенциала на блокчейн технологията за иновации.

И ако знаете нещо за блокчейн, вероятно вече знаете, че технологията е в основата на крипто като биткойн. Нека да преценим дали блокчейн може да работи, ако крипто не е част от него. Ще бъде интересно, не мислите ли?

Преди да продължим напред, нека изясним нашите основи, като разберем какво е блокчейн и как функционира крипто!

Какво е блокчейн

Една мрежа може да се сравни с блокчейн, отделна мрежа с много възли. За разлика от мрежите сървър-клиент, с които повечето от нас са свикнали, всички възли в блокчейна са еднакво важни. Всички данни, които трябва да бъдат добавени към блокчейн, ще бъдат направени на един от възлите.

Основополагащият елемент на блокчейн технологията е едновременното актуализиране на въведените данни във всички възли. Блокчейн може да бъде настроен да маркира проблем, ако възникне ситуация, при която данните на всички възли са различни. Това повишава сигурността на данните и създава условия, които правят влизането и хакването много трудни.

Как функционира крипто

От съществено значение е да имате настроен блокчейн за внедряване и използване на крипто. Купувачите на крипто имат възможност да направят „покупка“, използвайки традиционни пари или други крипто. Можете да правите покупки, като използвате всяка платформа, базирана на блокчейн, която приема определена криптовалута. Важно е да се разбере, че цифровите валути могат да бъдат създадени на една блокчейн и използвани в една и съща или различни блокчейни. Блокчейн трябва да бъде конфигуриран да приема или получава определена монета като основна нужда.

Може ли едното да съществува без другото

Заявихме, че блокчейн се използва за внедряване на крипто. Крипто може да се използва върху всеки блокчейн, който е настроен да го приема, дори блокчейнът, който го е издал. Изводът, че крипто не може да съществува без блокчейн, може да бъде направен без много мислене.

Нека да разгледаме алтернативния сценарий: блокчейн без свързана криптовалута. Възможно ли е блокчейн с тази настройка и ако е така, би ли било полезно в реалния свят?

Невероятно чудесно е, че по-голямата част от интелигентните хора в корпоративния и правителствения сектор започнаха да признават огромната полезност и стойност на блокчейн технологията.

Има няколко случая, в които блокчейн технологията се използва в най-голяма степен без необходимостта от или използването на криптовалути. Повече от дузина отдели внимателно обмислят преминаването към блокчейн за операции на общественото здравеопазване. Смята се, че това ще повиши производителността, ще осигури бърза диагностика и лечение и ще спести административни разходиN

Некрипто примери, които използват блокчейн

Цифровите валути са само върхът на айсберга по отношение на стойността на блокчейна; има много повече да предложи. Blockchain в момента се използва за голямо разнообразие от приложения, различни от криптовалута, и тъй като повече хора научават за него, несъмнено ще бъдат разработени безброй повече.

  • Идентификационни записи

Вашите документи за самоличност са лесни за приемане за даденост. Вашият акт за раждане може да е бил оставен в шкафа на родителите ви, когато сте се изнесли, а социалноосигурителната ви карта вероятно е скрита някъде в чекмедже. Докато не изисквате такива записи, това няма да е проблем.

Винаги имате достъп до идентифициране на записи, базирани на блокчейн, независимо какво. Това улеснява получаването на помощта, от която се нуждаете, за да продължите да живеете живота си.

  • Онлайн поверителност

Блокчейн често се използва за решаване на проблеми с прозрачността и отчетността. Следователно е естествено да започнете да се тревожите за поверителността. Но дали цифровата поверителност ще бъде остаряла поради блокчейн? За щастие е вярно обратното. В наши дни е напълно възможно – всъщност е много вероятно – уебсайтовете, които посещавате, както и вашият доставчик на услуги, да събират информация за вас. Тази информация може да се използва за приспособяване на реклами към вашите специфични интереси и за по-злонамерени. За щастие се разработват блокчейн мрежи, които защитават вашите данни, като ви позволяват анонимен достъп до мрежата и възстановяване на вашите данни.

  • Вериги за доставки

Веригите за доставки са една област, в която блокчейн има значително влияние. Можете да проследите култура (или всяка култура, която използва платформата, поне) от пътя обратно до полето, където е била култивирана, например, с неизменен, публичен запис на всяка транзакция. По същия начин, производството, транспортирането и доставката на рециклиран предмет, който събирачът на отпадъци носи до съоръжение или станция за рециклиране, могат да бъдат проследени.

 

В горния раздел можете да видите, че блокчейн може да съществува без крипто и е невероятна технология с практически безкрайни възможности. Бъдещето изглежда обещаващо в този момент както за блокчейн технологията, така и за крипто. И двете са страхотни на съответните места и не можем да отречем силата на крипто и технологията, върху която е изградена!

Препоръчваме още:

Какво е Ethereum Plasma? Какво е Ethereum Plasma? Прочети повече
Какво е AI и как работи Какво е AI и как работи Прочети повече
Как чатботите могат да помогнат на електронната търговия? Как чатботите могат да помогнат на електронната търговия? Прочети повече
нагоре