Какво е криптовалута

   Криптовалутата е форма на цифрови пари. Все повече хора и компании започват да я използват. Част от тези пари могат да бъдат изразходвани за същите стоки и услуги, за които плащаме с традиционните „фиатни“ валути - долари, евро, йени и т.н.

„Какво е криптовалута“ е често срещан въпрос.

Общата стойност на всички използвани криптовалути по света достигна близо 600 милиарда щатски долара до края на декември 2017г., почти 40 пъти повече от 2016г. Някои хора купуват криптовалута и просто се надяват цената й да се увеличи. Но като оставим настрана спекулациите и инвестициите, криптовалутата става все по -популярна като средство за плащане на стоки и услуги. За това има редица причини:

- сигурно и невъзможно е да се фалшифицира поради сложната математика и криптографията от военно значение.

- тя е децентрализирана и по -ефективна - притежавате вашата криптовалута и не е необходима банка или правителство за издаване на парите и посредник за прехвърляне на вашите средства. Това може да направи вашите транзакции по -евтини и по -бързи.

- има все повече възможности за използване на криптовалути за плащане на стоки и услуги.

- помага на хората без достъп до традиционно банкиране да станат част от световната финансова система.

- това са програмируеми пари, които предлагат много повече възможности за това как те могат да бъдат използвани и адаптирани към нечии нужди.

- предлага нови начини за бизнеса да достигне до клиенти и да набере капитал.

- започването с криптовалута става все по -лесно.

Основни факти, които трябва да знаете за криптовалутата

Най-известната криптовалута е биткойн, който се появи през януари 2009 г. и бележи началото на възхода на криптовалутите. Но имаше много неуспешни опити за създаване на такива валути. Историята на криптовалутите започва с създаването на биткойн. Биткойн е създаден от Сатоши Накамото, въпреки че никой не знае дали това е той, тя или дори група хора. В момента се използват повече от хиляда криптовалути. Те могат да бъдат групирани в „монети“ (биткойн плюс други валути, известни заедно като алткойни) и в жетони, като тези, използвани за плащане на услугите на конкретна платформа, базирана на блокчейн. Алткойните предлагат различни нива на анонимност, скорост на транзакциите и други функции. Също така думата „монета“ се използва като метафора, тъй като няма монети в блокчейн - това е само запис в книга.

 

Надяваме се, че успяхме да ви обясним какво е криптовалута!

Препоръчваме още:

Как да се усъвършенствате в електронната търговия? Как да се усъвършенствате в електронната търговия? Прочети повече
Как да управлявате етапите от потребителското пътуване? Как да управлявате етапите от потребителското пътуване? Прочети повече
Как да планирате бюджета си за маркетинг на мобилни приложения Как да планирате бюджета си за маркетинг на мобилни приложения Прочети повече
нагоре