Как работи Blockchain и кой го е изобретил

   Разбирането на стълбовете на блокчейн помага да се разбере как работи технологията. Вече установихме, че това е прозрачна, неизменна и децентрализирана база данни. Всички участници имат достъп до нея, което го прави разпространен. Така че, когато искате да направите промяна, например, изпратете малко BTC (bitcoin) на приятел, се случва следното:

  • Вие създавате транзакция. Добавяте цялата подходяща информация, като например кой получава BTC и колко.

  • Вие плащате таксата за мрежата. Това е част от наградата на миньорите за включване на транзакцията ви в следващия блок.

  • Вашата транзакция се добавя към блок. Този блок е създаден от участника, спечелил правото да го направи, в зависимост от консенсусния алгоритъм (миньори, валидатори и т.н.). Колкото по -голяма е вашата мрежова такса, толкова по -вероятно е да бъдете включени преди другите, така че транзакцията ви може да премине по -бързо.

  • Блокът се добавя към блокчейна. Първо преминава през гореспоменатия процес на хеширане. След като блокът бъде добавен, вече не можете да го променяте (което също означава, че не можете да отмените транзакцията си), освен ако получателят не реши да ви изпрати средствата ви обратно).

Процесът на добавяне на блок към блокчейна зависи от друг фактор, наречен консенсусен алгоритъм. Той се използва, за да реши кой участник да добави следващия блок (и да получи наградите). Има няколко различни алгоритми за консенсус, но два от най -често срещаните са:

  • Доказателство за работа (PoW): използвано от Bitcoin, то включва решаване на пъзел (известен също като „копаене“), а първият участник или миньор, който решава пъзела и уведомява всички останали, е този, който добавя блока и получава награда.

  • Доказателство за залог (PoS): използвано от предстоящата версия на Ethereum, участниците, които могат да вземат решения, са известни като валидатори и се избират според броя на монетите, които притежават. Валидаторите трябва да заложат част от притежаваните от тях монети, за да добавят блок и да получат наградата, а ако се опитат да действат злонамерено, губят залога си.

Участник в мрежата се нарича още възел. Има три основни типа възли:

  • Леките клиенти пазят само плитко копие на блокчейна, което включва само основната информация, която може да им е необходима, тъй като самата блокчейн има тенденция да става много голяма;

  • Пълните възли са тези, които съхраняват пълно копие на блокчейна и по този начин имат достъп до цялата информация, съхранявана в него, независимо от размера й.

  • Миньорите или валидаторите са възли, които могат да получат правото да проверяват транзакциите, в зависимост от консенсусния механизъм на мрежата.

Кой е изобретил блокчейнa

Но откъде дойде блокчейнът?

Първият блокчейн, лансиран през 2009г. като технология в основата на биткойн, е направен от лице или група хора под името Сатоши Накамото. Въпреки това, за първи път е описано почти две десетилетия по -рано от изследователите Стюарт Хабер и У. Скот Сторнета през 1991г. През следващите 18 години други технологични иновации (като теорията за криптографски обезопасени вериги от Стефан Конст от 2000г.) направиха възможен блокчейна, за да получи първата си реализация в реалния свят. Смята се, че блокчейнът се отдели от биткойн през 2014г. и от този момент нататък технологията понякога се нарича блокчейн 2.0. Това означава, че той се използва за цели, различни от биткойн, като първо започва с други криптовалути и след това преминава към други случаи на използване.

 

Следвайте блога ни за интересни статии по темата!

Препоръчваме още:

Най-добрите инструменти за създаване на прототипи за мобилни приложения Най-добрите инструменти за създаване на прототипи за мобилни приложения Прочети повече
Как мобилните приложения са полезни за фитнес залите Как мобилните приложения са полезни за фитнес залите Прочети повече
5 съвета за начинаещи крипто инвеститори 5 съвета за начинаещи крипто инвеститори Прочети повече
нагоре