Какво е биткойн

   Биткойн е най-старата и известна криптовалута. Тя е създадена на 3 януари 2009г. Биткойн е паричен протокол peer-to-peer, предназначен да работи без централни органи като правителства и банки. Неговият отворен код гарантира, че всичките му транзакции, както и издаването на биткойни, са обезпечени колективно от гениална математика, криптография и мрежови участници, наречени миньори. Такъв дизайн прави най -сложните, достъпни и прозрачни пари. Всеки с подходящи умения може да участва в разработването му или да изгражда приложения върху него. Въпреки това не е лесно да се разбере биткойн и неговите последици.

Неща, които трябва да знаете за биткойн

Историята на биткойните започва от 3 януари 2009г., когато Сатоши Накамото и други кипърпанки решават да превърнат тази идея в реалност. Към днешна дата текущата цена на един биткойн се върти около 9 000 долара. Цената му се определя от прости пазарни сили на търсенето и предлагането. Колкото по -голямо е търсенето на биткойни, толкова по -висока е цената му.

Близо 18 милиона биткойни са в обращение към юни 2019 г. на обща стойност около 150 милиарда долара. Това все още е почти нищо в сравнение с фиатните валути като щатския долар, от които има 3,7 трилиона в обращение. Броят е още по -малък, ако сравним биткойн със злато, което има пазарна капитализация над 7 трилиона долара.

Източник: Crypto Voices

Създателят на биткойн, използващ псевдонима Сатоши Накамото - ограничи монетите, които някога могат да бъдат пуснати в обращение, на малко под 21 милиона. Смята се, че всички тези биткойни ще бъдат произведени (в терминологията на криптовалутата, „добивани“) до 2140 година. Мрежата Bitcoin е децентрализирана, което означава, че никой не я контролира. Тя се основава на така наречената технология блокчейн, известна още като технология на разпределена книга (DLT) . Биткойн изпреварва другите криптовалути не само по отношение на цената си. Той също така се радва на най -широка мрежа от търговци. Но нарастващата популярност се усложни с използването на биткойн за ежедневни покупки поради рязко увеличаване на таксите и по -бавно потвърждаване на транзакциите. По този начин биткойн понякога се разглежда повече като актив, отколкото като валута. Подобно развитие обаче предизвика появата на решения от втори слой като The Lightning Network (LN) , които позволяват на потребителите да търгуват с минимални такси. Освен това биткойнът е популярен сред спекулантите, които се стремят да се възползват от колебанията на цените. Някои дори твърдят, че цената на биткойн е манипулирана, което е нерегламентирано. Богатите играчи от индустрията (така наречените китове) могат да окажат по-голямо влияние върху цената на биткойн от останалите. Въпреки това, колебанията в цените вероятно ще приключат, след като Биткойн е широко приет и има достатъчна ликвидност.

Първи стъпки с биткойн

Започването с биткойн става все по -лесно. Всичко, което трябва да направите, е да настроите акаунт за обмен на криптовалута, да инсталирате приложение за биткойн портфейл и сте готови. Можете също да продавате своите биткойни по всяко време. Имайте предвид, че цената му е силно променлива, като може да достигне двуцифрени стойности. През 2017г. цената на биткойн скочи от по -малко от 1000 долара за монета до над 14 000 долара, като в един момент достигна 19 000 долара. Някои прогнозират, че стойността на валутата ще достигне десетки или дори стотици хиляди щатски долари, докато други играчи на пазара смятат, че тя няма стойност и наричат повишаването на цената балон. От 2011 г. насам тя е преживяла три подобни експлозии в цената, които са последвани от 80% корекции. Всички тези „балони“ доведоха до нетно увеличение на стойността.

Източник: ChartsBTC/Twitter

Във всеки случай биткойн привлича все повече потребители и търговци по целия свят, тъй като позволява заобикаляне на банки и други финансови институции и така може да направи международните транзакции по -евтини и по -бързи. Същото би струвало например прехвърлянето на биткойни на стойност 1 долар или на стойност 100 милиона долара.

Биткойнът също така предоставя повече анонимност от традиционното банкиране (въпреки че не е 100% анонимен). И дава на хората по -голям контрол над парите си, тъй като нито едно правителство не контролира доставките му и нито една банка не може да замрази сметката ви. Някои правителства обаче забраниха използването на биткойн (като Русия) или го ограничиха (като Китай). Подобна забрана обаче работи само на теория, тъй като няма нищо, което да спре хората да търгуват с биткойни.

 

Има твърде много неща, които да научите за биткойн. Някои хора го изучават от години и все още не го разбират напълно. Независимо от това, не е нужно да го разбирате напълно, ако искате да го използвате. Изводът е, че биткойнът, подобно на други криптовалути, все още се развива и никой не знае какви възможности или предизвикателства може да донесе в бъдеще!

Препоръчваме още:

6 начина за минимизиране на рисковете при инвестиране в криптовалута 6 начина за минимизиране на рисковете при инвестиране в криптовалута Прочети повече
Какво е евромонета (EUROC) Какво е евромонета (EUROC) Прочети повече
Как да се усъвършенствате в електронната търговия? Как да се усъвършенствате в електронната търговия? Прочети повече
нагоре