Какво е AI и как работи

   Чудили ли сте се някога за изкуствения интелект и как работи?

Нека да поговорим за AI, какво е това и как се прилага към вашия маркетинг!

Какво е AI

AI означава „изкуствен интелект“ и ние го използваме, за да опишем всеки път, когато компютърът прави нещо, което би изисквало интелигентността на човек — или нещо, което имитира човешкия интелект, както искате да мислите за него. AI в маркетинга вече е разпространен и вероятно взаимодействате с AI ежедневно.

Ето няколко начина, по които взаимодействате с изкуствения интелект:

  1. Търсачките като Google използват AI (алгоритми като Rankbrain), за да определят най-подходящия резултат за търсене.

  2. Автоматизираните маркетингови имейли използват AI, за да разберат какви имейли да изпратите въз основа на това как сте взаимодействали с бизнес или уебсайт.

  3. Различни видове онлайн реклами използват AI, за да определят кой трябва да види конкретна реклама въз основа на миналото поведение, интереси и заявки за търсене.

  4. Чатботовете стават все по-често срещани в онлайн месинджърите, така че по-големите марки могат да отговарят на клиентите незабавно и ефективно.

  5. Гласовите търсения на интелигентни високоговорители или дори смартфони използват AI, за да определят най-добрия резултат за тези ключови думи с и разговорни заявки.

Как работи AI

Изкуственият интелект използва машинно обучение, за да имитира човешкия интелект. Компютърът трябва да се научи как да реагира на определени действия, така че използва алгоритми и исторически данни, за да създаде нещо, наречено модел на склонност. След това моделите на склонност ще започнат да правят прогнози (като отчитане на потенциални клиенти или нещо подобно). AI може да направи много повече от това, но тези действия са често срещани употреби и функционалност за маркетинг. И макар че може да изглежда, че машините са готови да се издигнат и да поемат властта, хората все още са необходими, за да вършат голяма част от работата. Основно използваме AI, за да ни спести време – добавяйки хора към автоматизацията на имейлите и позволявайки на AI да върши голяма част от работата, докато работим по други задачи.

Как маркетолозите използват AI

AI доста често влиза в игра за маркетинга.

Например, резултатите от местното търсене се определят отчасти от AI, който решава кой е най-добрият бизнес за нуждите на търсещия. Така че, когато някой търси „пица“, изкуственият интелект трябва да разбере дали човекът иска да знае повече за пицата или иска да намери място за пица, и ако смята, че иска място за пица, трябва да разбере коя пицария е най-добрият отговор за търсенето.

И рекламите, които създаваме за клиенти, се показват на местни потребители в зависимост отчасти от това кой AI определя като правилната аудитория за реклама.И все пак, ние трябва да вършим голяма част от тежката работа сами, да настроим кампании, да предявим искания и да оптимизираме обяви и т.н. В бъдеще това може да се промени, но засега маркетингът е много практична индустрия и трябва някой да внимава за нови тенденции — и дори за промени в AI. Помислете за случаите, когато Google променя алгоритъма си и бизнесът автоматично се наказва за нещо, което не им е създавало проблеми. Въпреки че изкуственият интелект все още преобладава в стратегията, трябва да имате някой, който да наблюдава вашия маркетинг, за да сте сигурни, че AI не е в ущърб на вашия маркетинг. Също така е важно да се уверите, че във вашия маркетинг има човешки елемент. Колкото и хубаво да е за вас да настроите своя маркетинг и да го оставите да работи сам, без усилие да ви носи нови клиенти, това все още е невъзможно.

 

Искате ли да научите повече за AI?

Очаквайте още статии в блога ни по тази тема!

Препоръчваме още:

9 стъпки за справяне с ядосани и недоволни клиенти 9 стъпки за справяне с ядосани и недоволни клиенти Прочети повече
Как с целевите страници можете да увеличите конверсията Как с целевите страници можете да увеличите конверсията Прочети повече
Каква е трилемата на блокчейн? Каква е трилемата на блокчейн? Прочети повече
нагоре