Каква е разликата между DeFi и CeFi

   Криптовалутите представиха на света модел на децентрализирана финансова система, чрез блокчейн технология. Докато криптовалутите служат, както на заменяема валута, така и на търгуем актив, блокчейнът е тази, която направи възможно тя да бъде достъпна за всички. Тази многофункционалност на блокчейн подтикна съществуващата финансова индустрия да се адаптира към технологията, създавайки свят на финансови услуги, ориентиран към нея. Сега този свят на финансови услуги на криптовалути и блокчейн може да бъде широко разграничен в две категории. Това са децентрализирани финанси (DeFi) и централизирани финанси (CeFi). Въпреки че и двете категории служат за постигане на една и съща цел, те обикновено се различават по пътя за постигането й. Да започнем с техните определения.

Какво е DeFi

Децентрализираните финанси, съкратено DeFi, се отнасят до прилагането на децентрализирана мрежа за използване на финансови услуги като търговия, заеми, деривати и други подобни услуги. DeFi не включва посредник под формата на лице или организация. Вместо това системата работи на интелигентни договори и подобни протоколи, които позволяват обмен на услуги между две страни без участието на посредник. Интересното е, че работата на DeFi е в съответствие с присъщата черта на криптовалутите и блокчейна, което е характеристиката да бъдат децентрализирани. DeFi елиминира необходимостта от банки и финансови институции и просто изисква от дадено лице да има достъп до блокчейн мрежата и да прави каквото иска, използвайки средствата си.

Какво е CeFi

Централизираните финанси, съкратено CeFi, са подобни на съществуващата финансова индустрия, където организация или посредник улеснява финансова услуга като търговия, заем, суап и други, като често това е централното решение в процеса. Организацията осигурява интерфейс, поддръжка и адресира оплакванията на клиентите. В света на криптовалутите борсите за криптовалута са пример за организация на CeFi, където клиентът се регистрира на борсата, за да се възползва от нейните услуги. Така че, точно като субекти за финансови услуги в реалния свят, потребителят упълномощава централизиран орган да използва техните средства, за да получи желаните услуги.

Един от начините за разбиране на нюансите, свързани с този дебат, е като първо се обсъдят предимствата както на DeFi, така и на CeFi, последвано от обсъждане на техните недостатъци. Това обаче лишава човек от оценката на двете финансови категории едновременно по определен параметър. По време на следващата дискусия анализираме широко тенденциите и услугите, предоставяни както в секторите DeFi, така и в CeFi. Някои финансови институции, принадлежащи към двата сектора, може да се различават от изброените характеристики. За обхвата на дискусията обаче се обсъждат популярни тенденции и в двата сектора.

И така, ето оценка на двете услуги по показатели, които имат значение:

  • Достъп до средства

CeFi работи на принципа, че потребителят трябва да прехвърли средствата си към институция на CeFi. След това потребителят може да насочва използването на средствата, но институцията е тази, която управлява средствата. Това важи и за купуваните и търгувани криптовалути. Институцията съхранява крипто в портфейла си и потребителят няма ключ за него.

DeFi вместо това дава възможност на потребителя да използва средствата си по начина, по който иска. Потребителят просто трябва да получи достъп до DeFi мрежата, която след това дава сериен номер на потребителя за идентификация. Веднъж в мрежата, потребителят може да използва средствата за всичко, поддържано в мрежата.

  • Достъпност

CeFi изисква потребителят да се регистрира на борсата, като сподели своята лична информация, след като премине през KYC процес. Така институциите могат да откажат да предоставят услугата си на клиент. Докато DeFi просто регистрира потребител, независимо от неговата самоличност и откъдето и да идва (при спазване на основните условия).

  • Потребителски интерфейс

Тъй като основните финансови институции и организации включват сектора на CeFi, те предлагат лесен за навигация и удобен за потребителя интерфейс за оптимална поддръжка на клиента. Повечето DeFi мрежи нямат тази характеристика и следователно може да изглеждат малко сложни за използване в началото.

  • Обслужване на клиенти

CeFi е конкурентно пространство, като всяка борса и институция се опитват да привлекат клиента. По този начин услугата за обслужване на клиенти, предлагана от този сектор, е безупречна, със специални отдели, назначени да се грижат за нуждите на клиентите. Отново DeFi мрежите са независими мрежи и обикновено не се предлагат с услуги за поддръжка на клиенти.

  • Прозрачност

DeFi работи на принципа на децентрализацията. Следователно мрежовата информация направо от минали транзакции, съществуващи членове и друга важна информация са публично достъпни в книгата. Институциите CeFi, от друга страна, работят зад завесите, просто улеснявайки сделките.

  • Преобразуване на Fiat

Преобразуването на Fiat е ключова характеристика на субектите на CeFi. Човек може да конвертира парите си към и от крипто чрез институцията. DeFi мрежите не предлагат този тип съоръжения на своите членове.

  • Обхват на иновациите

Няма много за иновации, когато става дума за CeFi услуги. Въпреки това, тъй като блокчейн все още е на ранен етап с новаторски напредък, който се извършва рутинно, DeFi мрежите се надграждат с вълнуваща скорост. Това оставя повече автоматизирани ползи за потребителите.

  • Междуверижни услуги

CeFi улеснява междуверижни услуги, при които човек може да търгува с криптовалута или токен за друга криптовалута или токен на същата платформа. Например Bitcoin за Litecoin или обратното.

Повечето DeFi мрежи обаче не могат да поддържат такъв тип търговия. Само няколко използват протоколи като „атомни суапове между вериги“, които могат да обменят един крипто актив за друг. Но тази размяна изисква кодиране, което понякога може да бъде сложно.

  • Потенциални заплахи

Ключова заплаха, свързана с CeFi, е кошмарното хакване на борси или други институции. Въпреки че борсите и подобни доставчици често прибягват до най-съвременните мерки за сигурност, за да се защитят, кражбите на борсите все още влизат в новините на всеки няколко месеца.

От друга страна, най-големият враг на DeFi система е самата мрежа. Всеки пропуск в реда на кода или грешка може да компрометира активите на потребителите.

 

И така, кой е по-добрият?

Няма прост отговор на това. Тук търговецът трябва да прегледа своите нужди, за да установи кои характеристики ценят повече. Ако загубата на контрол върху вашите средства е основна грижа, тогава DeFi е на върха на дебата. Прехвърлянето на средства към междинни субекти обаче е дейност, в която милиони участват ежедневно, докато търгуват с акции. Така че това не би трябвало да е много тревожно.

По същия начин, ако преобразуването на фиат или трансакциите между вериги са решаваща част от вашето използване на криптовалута, тогава CeFi се представя като най-надеждната опция на пазара. Отново, както беше обсъдено по-горе, атомните междуверижни суапове могат да улеснят тези услуги в екосистемата DeFi. Можете да намерите правилната DeFi мрежа, за да се възползвате безпроблемно от междуверижни услуги.

Може би в дългосрочен план може да се появи хибридна блокчейн финансова система, която да комбинира предимствата на двете категории финансови услуги. Засега обаче това е далеч от реалността. Така че не позволявайте това объркване да изберете една услуга пред друга да ви попречи да търгувате. Опитайте и двете и след това установете кое е по-подходящо за вашите нужди и изисквания.

Препоръчваме още:

Плюсове и минуси на биткойн Плюсове и минуси на биткойн Прочети повече
Какво е социално пазаруване? Какво е социално пазаруване? Прочети повече
Каква е разликата между UX и UI дизайн? Каква е разликата между UX и UI дизайн? Прочети повече
нагоре