Какво е блокчейн

   Просто казано, блокчейнът е данни, които се съхраняват и поддържат от децентрализирана компютърна мрежа. Това е ненадеждна технология, която може коренно да промени света такъв, какъвто го познаваме, да предефинира начина, по който се справяме с данните и да прехвърляме стойност. Блокчейн се превърна в една от най -често споменаваните технологии през последните няколко години. Той е най -известен като технологията, която стои в основата на биткойн, но има много други случаи на използване. Той често е последван от митове и погрешни схващания. В това ръководство ще дадем подробно обяснение на всичко, което искате да знаете за блокчейн.

Блокчейн е вид колекция от информация, съхранявана в така наречените блокове, свързани, чрез сложни криптографски протоколи. Това прави почти невъзможно компрометирането на данните, съхранявани в блокчейна. Това е така, защото всички промени в един блок незабавно повреждат данните в други блокове, така че е очевидно, че някой се е опитал да промени нещо. Записаните преди това данни могат да бъдат актуализирани, но не и с обратна сила. Това означава, че цялата информация може да бъде проследена благодарение на времева отметка и може да служи като цифров пръстов отпечатък.

Блокчейнът има някои други особености, които го отличават от други, по -традиционни бази данни. Те често се считат за трите стълба на блокчейн.

Блокчейн има три основни характеристики:

  1. Неизменяемост

  2. Децентрализация

  3. Прозрачност

Това са основите на самия блокчейн, но и нещата, които гарантират, че криптовалутите са безопасни. Не можете да разберете технологията на блокчейн, без да разбирате тези принципи. Нека да разгледаме всеки от тях.

  • Неизменяемост

Неизменяемостта означава, че нещо не може да се промени, след като е създадено. Това е свойството на блок, добавен към блокчейна. След като е част от системата, той не може да бъде модифициран допълнително.

Неизменяемостта в блокчейна се постига, чрез процес, наречен хеширане. Хеширането отнема някои данни и дава определен изход, наречен контролна сума. Всеки път, когато хеширате едни и същи данни, използвайки същия алгоритъм, ще получите същия резултат, който служи като цифров подпис. Най-голямото предимство на хеширането е, че не може да бъде обратно проектирано. Не можете да вземете хеш и да получите информацията, използвана за производството на този хеш. В блокчейн хешът се произвежда, като се използва както информацията от блока, който се използва в момента, така и предишния блок във веригата. Това ги свързва заедно: ако някой се опита да промени данните в един блок, всички хешове се променят, което прави данните във всички останали блокове неизползваеми. Тъй като хешовете вече не са валидни, блокчейнът отхвърля опита за промяна.

С други думи, това гарантира целостта на данните. Можете да се обърнете към информацията, съхранена в блокчейна, защото знаете, че междувременно не е променена. Разбира се, информацията може да се актуализира, но това се добавя към нов блок. Това гарантира, че можете да проследите надеждно историята му и служи като предотвратяване на измами. Освен това той може да служи като доказателство за измама. Може да докаже кой какво е направил и кога може да служи като безпристрастен източник на информация. Разбира се, само защото някаква информация е на блокчейна, не означава, че е вярна - но в този случай някой, който е направил грешка, не може да прикрие следите си.

Но може ли собственикът на блокчейна да прикрие следите си, ако иска? Това ни довежда до следващия важен аспект на блокчейн.

  • Децентрализация

Децентрализацията е прехвърляне на правомощия и отговорност от единна централна власт към всички участници. В блокчейн това означава, че никой не може да действа като шеф на никой друг. Всеки участник е равен с другите.

Разбира се, това не е толкова лесно приложимо в реалния свят. Има важни съображения, като например способността на хората да създават няколко идентичности, за да увеличат способностите си за вземане на решения. Това всъщност е добре позната манипулационна тактика, наречена атака на Сибил. За да се избегнат подобни възможности, както и да се позволи на хората да запазят поверителността си до известна степен, количеството власт, която притежавате в блокчейн мрежа, зависи от други фактори. Те варират в зависимост от консенсусния алгоритъм. В Bitcoin това зависи от изчислителната ви мощност, но от други като Cardano или Ethereum 2.0, това зависи от броя на монетите, които държите.

Децентрализацията има няколко предимства:

- peer-to-peer комуникация: в децентрализирана система няма посредници. Ако искате да изпратите пари на някого през мрежата на биткойн, го правите директно вместо, чрез трета страна, както в случая с банките и други централизирани финансови услуги.

- сигурност: тъй като данните не се съхраняват на едно място, а се споделят между всички участници, не можете наистина да хакнете блокчейн.

- съгласуване на данните: с всички данни на едно място и разпределени между участниците, всички неправилни данни (или чрез честна грешка, или като злонамерен опит) могат да бъдат бързо разпознати и коригирани.

- ефективност: ако един участник трябва да актуализира системата си или захранването му е изчезнало, мрежата все още може да продължи както обикновено. Това е така, защото не зависи от един човек или дори от група хора.

Тези предимства се вписват една в друга и създават известната среда на блокчейн, която се стреми към справедливост и равенство.

  • Прозрачност

Фактът, че всичко се съхранява в блокчейна така, както е и не може да бъде подправено, не би означавало, че много от тези данни не са били видими за всички. Ето защо прозрачността е третият стълб на технологията. Всеки може да види всяка транзакция и цялата свързана информация, чрез така наречените блокови изследователи. Това обаче не означава, че тази информация може лесно да бъде проследена до лицето или компанията, отговорна за нея. Не сте задължени да споделяте личната си информация с никого, когато използвате Bitcoin, например (борсите за криптовалута са различни). Получавате портфейл със собствен адрес и този адрес е информацията, съхранявана в блока, когато прехвърляте средства към и от портфейла. Много компании, които използват блокчейн, например борси, пазят адресите на портфейла си публични, за да можете да видите техните транзакции. Това е важен аспект, тъй като добавя ниво на отчетност, което беше почти нечувано преди блокчейн. Нещо подобно важи и за отделните хора. Ако сте преминали през процеса на познаване на вашия клиент (KYC), за да се регистрирате на борса, адресът на портфейла ви на борсата ще бъде свързан с вашето име и друга информация. Тази информация все още няма да се вижда в самия блокчейн. Все пак може да се получи от борсата, или като част от регулаторен процес или, чрез хакове и други нарушения.

 

Представихме ви отличителните характеристики на блокчейна!

Препоръчваме още:

4 начина как да конвертирате Ethereum в пари 4 начина как да конвертирате Ethereum в пари Прочети повече
Съвети как да управлявате среден бизнес Съвети как да управлявате среден бизнес Прочети повече
Как да създадете клиентска стойност? Как да създадете клиентска стойност? Прочети повече
нагоре