Топ 7 мита за криптовалутите

   Популярността на криптовалутите се увеличи през последните няколко години. Крипто пазарът се смята за възнаграждаващ, но също така е и лудо пътуване. С последния пазарен срив много монети вече са изчезнали. Но иновативната технология, която захранва крипто, ще промени начина, по който хората мислят за парите и финансите. Поради своята сложност, криптовалутите са обект на много митове и стереотипи. Крипто копаене е подложено на внимателно разглеждане заради потенциала му да насърчава незаконно поведение, както и въздействието му върху околната среда. Освен това много хора дори не смятат, че криптовалутите имат някаква присъща стойност.

В тази статия ще развенчаем някои водещи митове за криптовалутите!

  • Мит #1 Криптовалутите се използват за незаконни и престъпни дейности

Въпреки че донякъде е вярно, че хората първо са използвали криптовалути в тъмната мрежа за незаконни и морално съмнителни дейности, сегашната крипто екосистема е на километри от това. Всъщност, по-малко от традиционната банкова индустрия, само 0,34% от транзакциите с криптовалута през 2020 г. са били незаконни, според доклад на Chainalysis.

  • Мит №2 Криптовалутите влияят зле на околната среда

Тъй като използва протокол за доказателство за работа, биткойнът е една от най-енергийно интензивните криптовалути. Много нови и текущи проекти обаче преминават към механизма за доказателство за участие, който е по-екологичен и осигурява същото ниво на сигурност. Освен това, няколко проекта за криптовалута активно инвестират в въглеродно неутрални мерки, за да гарантират, че нетният им въглероден отпечатък остава нисък, а алтернативните и чисти енергийни източници все повече подхранват крипто копаене. За да захранят операциите си, компаниите за копаене на биткойни също са закупили заводи за изкопаеми горива, които преди това са били затворени. Еколозите и нациите, които работят усилено за минимизиране на въглеродния си отпечатък през следващите няколко десетилетия, имат допълнителни опасения в резултат на това.

  • Мит #3 Криптовалутите са само за опитни инвеститори

Това е напълно невярно. Една от основните цели на развитието на идеята за децентрализирана валута е да се даде на обикновените хора повече власт и да се демократизира финансовата система, като се отърват от посредници като държавни агенции и финансови организации. Въпреки че от техническа гледна точка разбирането на блокчейн и криптовалутите може да бъде предизвикателство, основната идея е сравнително ясна. С широка гама от услуги, включително борси за криптовалута, брокери и мрежи peer-to-peer, позволяващи проста търговия и придобиване на цифрови валути, криптовалутите наскоро станаха по-разпространени от всякога.

  • Мит #4 Cryptos е балон, който скоро ще се спука

Друго разпространено погрешно схващане е, че криптовалутите са само най-новата мода или трик, който ще отмине. Тъй като винаги ще има хора в този свят, които желаят голям контрол върху парите си и механизъм за изпращане на пари по света бързо и евтино, изглежда малко вероятно биткойн и другите цифрови валути да изчезнат. Най-хубавото на криптовалутите е, че всеки може да ги използва както краткосрочно, така и дългосрочно, защото те са самостоятелни и не зависят от правителствата или Федералния резерв да работят.

  • Мит #5 Крипто не е нищо друго освен измама

Както можете да разберете, в почти всяка индустрия има положителни и отрицателни страни. Но за съжаление всеки път, когато инвеститор търси законен начин да спечели пари, измамникът също търси начин да се възползва от тях. В резултат на това инвеститорите са по-склонни да бъдат предпазливи и да анализират прекалено много всеки избор, когато става въпрос за крипто инвестиции. Тъй като не са незаконни, криптовалутите няма вероятност да бъдат измама. Следователно е безопасно да инвестирате във виртуални валути, стига да наблюдавате ефективно риска си и да бъдете предпазливи.

  • Мит №6 Крипто транзакциите не могат да бъдат проследени и са анонимни

Публична книга, наречена блокчейн, съхранява запис на всичко. Въпреки че има известна анонимност, все още е възможно да се идентифицират потребителите и тяхната информация при някои обстоятелства. Така че има потребителска анонимност, но тя не е напълно гарантирана, точно както при други платформи.

  • Мит #7 Крипто търговията е склонна към хакове и измами

Използването на платформа за търговия с крипто е подобно на използването на всяка друга платформа за търговия. Единственият метод да защитите портфейла си и да активирате сигурни транзакции е да увеличите сигурността на портфейлите, които улесняват търговията с биткойни.

 

Тъй като криптовалутата все още е в начален етап, много хора се страхуват да направят първата стъпка към разбирането на тази технология. Въпреки това, малко информация и осведоменост по тази тема може много да помогне на начинаещите инвеститори да направят тази първа стъпка в пространството на виртуалната валута!

Препоръчваме още:

Разбирателство между маймуните и рибите за разработка на софтуер Разбирателство между маймуните и рибите за разработка на софтуер Прочети повече
Токенизация на имоти в България Токенизация на имоти в България Прочети повече
Как да измерите дигиталната маркетингова ефективност? Как да измерите дигиталната маркетингова ефективност? Прочети повече
нагоре