Плюсове и минуси на биткойн

   Мнозина са привлечени от биткойн поради неговата независимост и псевдо-анонимност. Но удобството му на използване, скоростта и таксите може да не са толкова приятни, колкото би искал човек. В тази статия очертаваме най-често срещаните плюсове и минуси на биткойн. Основното предимство на използването на биткойн е, че това са едновременно цифрови пари и платежна мрежа. Блокчейнът на биткойн не може да функционира без BTC и обратно. Такава система може да работи без никакви посредници, държавни служители, монетарни икономисти и други посредници или регулатори. По същество биткойн е първото успешно внедряване на глобални peer-to-peer пари в брой, което позволява на всеки да съхранява и обменя стойност, без значение кой или къде се намира. Биткойн обаче има регулаторен надзор и удобството на традиционните финансови инструменти. Цената на биткойн е доста нестабилна и това е малко вероятно да се промени в краткосрочен план. Освен това мрежата все още се развива и не отговаря на ефективността и лекотата на използване, предлагани от банките и свързаните с тях финансови услуги.

Предимства на биткойн

Ето най-често споменаваните предимства на биткойн:

 • Биткойн е най-отворената финансова система до момента. Можете да извършвате плащания с биткойни 24/7 по целия свят, дори там, където няма банкова система.

 • Международните парични преводи с биткойни могат да бъдат по-бързи и по-евтини, отколкото с традиционното банкиране и услуги.

 • Биткойн е единственият актив, създаван някога, който не може да бъде иззет от вас със сила. Освен това BTC транзакциите са нецензурни, така че никой не може да ви спре да извършвате транзакции.

 • Биткойнът е псевдоним и всеки може да отвори портфейла си през интернет без никаква проверка или кредитна история. Това е особено полезно в региони с недостатъчно банкиране и страни от третия свят, където повечето хора се борят да получат достъп до пари.

 • Можете да харчите биткойни по същия начин, по който харчите традиционните цифрови пари – от настолен компютър, мобилен телефон или дебитна карта.

 • За разлика от фиатните валути, биткойните са дефлационни, което означава, че тяхната стойност е настроена да се оценява по замисъл .

 • Биткойн е най-преносимият актив, създаван някога и може да се прехвърля, чрез сателити или дори радиовълни.

 • Биткойн има и ценни функции за бизнеса, като оторизация с множество подписи и прозрачност на счетоводството. Мултиподписът означава, че няколко души трябва да подпишат плащане, което осигурява повече сигурност. А блокчейн, където всички транзакции са публични, подобрява прозрачността на бизнеса.

 • В сравнение с други криптовалути, биткойн има най-голямо разпознаване на марката, ликвидност, най-развита екосистема и най-голямо приемане сред различни търговци на дребно и организации.

 • Lightning Network позволява използването на биткойн за малки ежедневни транзакции на дребно с ниски такси, като закупуване на чай, хранителни стоки или просто даване на бакшиш на някого онлайн.

 • Биткойн въвежда концепция за програмируеми пари, която позволява допълнителни финансови иновации като „умни договори".

 • Биткойн нарушава монопола на парите, като предлага алтернатива на хората, които не вярват на своето правителство, определени институции, политици или просто вярват в силата на децентрализацията.

Недостатъци на биткойн

Най-често споменаваните недостатъци на биткойн включват:

 • Малък или никакъв регулаторен надзор.

 • Въпреки опитите да се активират офлайн плащания с биткойн, използването на валутата все още зависи до голяма степен от достъпността в интернет.

 • Тъй като биткойн все още е в процес на разработка, скоростта на транзакциите и таксите са склонни да варират в зависимост от ефективността и претоварването на мрежата.

 • Преобразуването на биткойни във фиат изисква такси, които често са скъпи.

 • Не всеки магазин или доставчик на услуги приема биткойни. Броят обаче расте.

 • Биткойн транзакциите са неизменни, което означава, че след като парите напуснат портфейла ви, няма начин да ги получите обратно. Въпреки че се разработват много инструменти за управление на репутацията, „защитата на купувача“ все още не е нещото при биткойн. Обратно, това може да бъде от полза за търговците, тъй като приемането на BTC елиминира възможността за измамни сторнирани плащания.

 • Повечето хора не са готови да поемат пълна отговорност за своите активи и не могат да управляват сигурно частните си ключове. Много частни биткойн ключове бяха загубени без възможност за възстановяване, което допринася за дефлацията и поскъпването на биткойн.

 • Изучаването на всички съществуващи тънкости на биткойн екосистемата представлява стръмна крива на обучение. Потребителският интерфейс в повечето биткойн приложения все още не е надежден и мрежата не е готова да обслужва всички по света.

 • Осигуряването на биткойн изисква основни познания и осведоменост за киберсигурност. Докато мрежата е практически непробиваема, организациите и отделните потребители са.

 • Основната идеология на биткойн е срещу най-мощните институции, правителства, политика, банки, регулатори и цензура, и вероятно ще срещне голяма съпротива, преди тези играчи да могат да го толерират или одобрят.

Това са най-често споменаваните предимства и недостатъци (за и против) на биткойн. Както можете да видите, революционната технология зад биткойн не идва без компромиси. За всяко предимство има и значителен недостатък. Въпреки това биткойн е развиваща се система, която не стои на едно място. Неговата общност на разработчиците с отворен код активно търси подобрени решения.

 

Надяваме се, че тази статия е направила нещата по-ясни за вас и е предизвикала допълнителен интерес към криптовалутите. Винаги правете надлежната си проверка, когато става въпрос за чувствителни въпроси като пари и инвестиране!

Препоръчваме още:

Успешните маркетингови програми на препоръки: Защо са важни и как да ги използваме Успешните маркетингови програми на препоръки: Защо са важни и как да ги използваме Прочети повече
Заплата в крипто – да или не? Заплата в крипто – да или не? Прочети повече
8 категории мобилни приложения, които ще доминират през 2023г. 8 категории мобилни приложения, които ще доминират през 2023г. Прочети повече
нагоре