Как да инвестирате в Blockchain технология?

   Има два основни начина за инвестиране в блокчейн технологията:

 1. Чрез криптовалути: купуването на криптовалути означава участие в блокчейна. Когато блокчейн мрежата въведе нова концепция, подобрение или друга значителна промяна, цената на монетите често следва. Не само можете да генерирате доход по този начин, но притежаването на прилични суми от определени криптовалути също ви дава права на глас в блокчейна. Това не е различно от притежаването на акции.

 2. Чрез акции: като говорим за това, можете също да инвестирате в акции на утвърдени компании, които имат блокчейн решения като част от офертата си. Често това са варианти с по-нисък риск. Можете също така да инвестирате в стартиране на блокчейн, което стана публично достояние.

Други начини за инвестиране в блокчейн включват участие в краудфандинг (ICO и IEO) и рискови фондове. Видът, който ще изберете, ще зависи от вашата собствена отвореност към риска и броя на средствата, с които сте готови да се разделите.

Как да използвате блокчейн?

Що се отнася до използването на блокчейн за криптовалути, процесът е доста ясен. Всичко, което трябва да направите, е да получите адреса, на който изпращате средствата си, да го въведете в опцията за изпращане на портфейла си, да зададете мрежовата такса, която искате да платите, и да изчакате потвърждение. Получаването на средства е още по -лесно, тъй като не е нужно да правите нищо.

За да използвате блокчейн за проследяване на информацията, съхранена в него, ще ви е необходим достъп до блоковия изследовател на блокчейн. Най -широко използваният блоков изследовател за Bitcoin е Blockstream.info, докато за Ethereum хората използват Etherscan.io. Последното се използва и за всички монети, изградени в мрежата на Ethereum, което го прави едно гише за всички неща на Ethereum.

Използването на блокчейн за да станете участник при вземане на решения ще зависи от неговия вид. За блок-вериги, базирани на PoW, ще трябва да притежавате хардуер за копаене и да сте готови да покриете високите разходи за електроенергия. В PoS мрежите ще трябва да притежавате прилично количество от собствения токен на мрежата и да сте готови да заложите поне част от него. За по-задълбочена информация проверете документацията на мрежата, тъй като тя има тенденция да обяснява всичко, което трябва да знаете в детайли.

Случаи за ползване на блокчейн

Блокчейнът днес се използва в много индустрии. Основното сходство, което споделят, е, че всички те се възползват от свойствата на блокчейн като неизменност и прозрачност. Ето как блокчейнът подобрява бизнеса в определени индустрии:

 • Верига на доставки: индустрията на веригата за доставки се възползва от блокчейна, тъй като премахва необходимостта всички участници да имат свои собствени копия на всичко. С един -единствен неизменен източник на информация съгласуването на данните става много по -бързо и премахва необходимостта от всякакви ненужни трети страни.

 • Застраховка: блокчейн позволява на всички участници да видят какво е направено от кого. Това предотвратява застрахователните измами и ускорява всички процеси.

 • Банкиране: блокчейнът позволява по-бързи и по-ефективни трансгранични плащания, но също така добавя нов слой прозрачност и отчетност към традиционните финанси. Ето защо много банки търсят своите собствени цифрови валути на централната банка (CBDC).

 • Здравеопазване: пандемията на коронавирус доказа необходимост от достъпна здравна информация. Използвайки блокчейн, потребителите могат да решат с кого да споделят своята информация, която включва статуса на ваксинация, дали са имали или не Covid, и ако са изложени на риск - цялата информация, която може да им помогне да водят по -нормален живот, като например да ходят на концерти и събития, ако са здрави.

 • Аптека: фармацевтичните продукти често се фалшифицират и/или продават на черни пазари, което може да бъде изключително опасно. Възможността за проследяване на даден артикул от производството му до момента, в който той достигне до крайния потребител, може да помогне за предотвратяване на това, заедно с проверка дали е изтекъл.

 • Правителство: Измамите с избиратели са широко разпространен проблем в световен мащаб, с който блокчейнът може да помогне с борбата. Ето защо много държави се стремят да въведат избирателна система, базирана на блокчейн, която не може да бъде манипулирана в полза на никоя партия, за да улесни един наистина демократичен процес.

 • Изкуство: може би най-известният пример са NFT(Non-fungible token). Да притежаваш NFT означава да можеш да докажеш, че притежаваш оригинален цифров артикул - нещо като разликата между притежаването на оригинална картина и само да имаш отпечатък от нея.

 • Игри: подобно на изкуството, NFT превземат собствеността на изцяло ново ниво, така че събирането на игри процъфтява благодарение на технологията.

Това не е изчерпателен списък с потенциални ползи, но е добра отправна точка към разбирането в какво е добър блокчейнът.

Общи митове за блокчейн

Блокчейнът е последван от някои широко разпространени митове, причинени от липса на разбиране. Тук ще ги разгледаме и ще обясним истината.

 • Биткойн = блокчейн. Един от най -често срещаните митове предполага, че биткойн и блокчейн са едно и също. Както вече разгледахме, двете произхождат заедно, но оттогава блокчейнът намери много други случаи на употреба.

 • Блокчейнът използва много електроенергия. Това важи само за алгоритмите за консенсус на PoW; блокчейн, които използват други механизми за консенсус, не харчат повече електроенергия от много други технологии.

 • Блокчейнът е бавен. Много блокчейн са по -бързи, дори могат да обработват хиляди транзакции в секунда.

 • Блокчейнът не е достатъчно зрял за мейнстрийма. Много предприятия вече използват блокчейн - Forbes има годишен списък с Blockchain 50, където се показват бизнеси с приходи над 1 милиард щатски долара годишно.

 • Всички мои транзакции са публично видими! Въпреки че това е вярно, това не означава, че може лесно да бъде проследено до вас, ако вземете някои основни мерки за поверителност. 

 

Въпреки че блокчейнът има много относително сложни функции, не е задължително да бъде труден за разбиране. Сложността на технологията е нейната най -голяма сила, тъй като гарантира сигурност, прозрачност и достъпност, без да се жертва демокрацията и равенството.

Препоръчваме още:

Ето как се промени функцията за SMS на Google Ето как се промени функцията за SMS на Google Прочети повече
5 Топ метрики, на които всеки маркетолог трябва да обърне внимание 5 Топ метрики, на които всеки маркетолог трябва да обърне внимание Прочети повече
Как да анализирате маркетинга на конкурентите, за да ги изпреварите? Как да анализирате маркетинга на конкурентите, за да ги изпреварите? Прочети повече
нагоре