Какво са блокчейн мостове?

   Напредъкът на децентрализираните блокчейн мрежи е от съществено значение за лесното ангажиране и оперативната съвместимост. От създаването на биткойн през 2009 г. броят на блокчейн мрежите се е увеличил драстично с разнообразен дизайн и функционалност. С разширяването на блокчейн общността се появиха ограничения в междумрежовата комуникация и споделянето на данни, което поражда съмнения относно децентрализацията, тъй като блокчейн мрежите са предназначени да се управляват от милиони участници, а не от централизирана организация. В допълнение, тъй като програмите, предназначени за една мрежа, работят само в тази мрежа, това доведе до по-нисък процент на приемане. Създадени са различни инициативи за свързване на мрежи, което позволява лесен поток от данни и споделяне между мрежите, като същевременно увеличава приемането.

Какво представляват блокчейн мостовете

Блокчейн мостът, известен още като кръстосано верижен мост, е технология, която свързва две блокови вериги и позволява на потребителите да прехвърлят биткойни от едната към другата. С други думи, ако имате биткойни и искате да ги харчите като Ethereum, можете да го направите чрез моста. Един от най-сериозните проблеми с блокчейн беше невъзможността за сътрудничество. Въпреки че всяка блокова верига е гъвкава и сравнително ефективна като отделна единица, тя е ограничена от границите на своя домейн. Това често може да доведе до високи транзакционни разходи и забавяне. С блокчейн мостовете са възможни трансфери на токени, интелигентни договори, споделяне на данни и друга обратна връзка и спецификации между две отделни платформи. Тези блокчейни издават различни валути и следват други разпоредби; мостът действа като неутрална зона, позволявайки на потребителите да се прехвърлят между тях безпроблемно. За повечето от нас достъпът до множество блокчейни през една и съща мрежа драстично подобрява нашето крипто изживяване. Въпреки че двете системи служат на различни цели, тази идея е доста подобна на решенията от слой 2. Слой 2 е изграден върху съществуващ блокчейн; по този начин, въпреки че подобрява скоростта, оперативната съвместимост все още е проблем. Междуверижните мостове също са отделни единици, които не са част от блокчейн.

Каква работа вършат блокчейн мостовете

Нека разгледаме следния сценарий с две блокчейн мрежи: Верига A и Верига B.

Мостът може да бъде конструиран така, че да заключи токена във верига A и да създаде нов във верига B, когато премествате токени от верига A към верига B. Общото количество циркулиращи токени остава непроменено в тази ситуация, но е разделено между двете вериги . Верига А все още ще има петнадесет токена (с пет заключени токена) след прехвърлянето на пет към Верига Б, но Верига Б ще има още пет. Собственикът на изсечените токени може да ги изкупи по всяко време, като ги изгори (или унищожи) във верига B и ги отключи (или освободи) във верига A. Стойността на всеки токен остава в съответствие с пазарната цена на верига A, тъй като верига A винаги имаше заключено копие от него. Този механизъм „заключване и монетиране“ и „записване и освобождаване“ поддържа броя и цената на токените, обменяни между двете вериги.

Нека разгледаме друг практически пример:

Когато имате биткойн и желаете да преместите част от него в Ethereum, блокчейн мостът ще го съхрани и преобразува в еквиваленти на ETH, които да използвате. Няма движение на нито една от включените криптовалути. Вместо това количеството BTC, което искате да изпратите, е заключено в интелигентен договор и получавате идентично количество ETH в замяна. Когато искате да конвертирате обратно в BTC, ETH, който сте имали, или каквото и да е останало от него, ще бъде изгорен и еквивалентно количество BTC ще бъде върнато във вашия портфейл.

Предимства на блокчейн моста

  • Транзакции между вериги

Всеки блокчейн е изграден в защитена екосистема със собствен набор от регулации и консенсусни методи, което води до индивидуални ограничения за блокчейн. В резултат на това няма пряка връзка между блокчейни или транзакции с токени. От друга страна, Blockchain мостовете позволяват прехвърлянето на монети и информация от една верига към друга.

  • По-малко мрежов трафик

Блокчейн мостовете подпомагат преместването на трафик от натоварени блокови вериги, като екосистемата Ethereum, към по-малко претоварени блокови вериги, като по този начин подобряват скалируемостта на мрежата Ethereum.

  • Подобрено изживяване за разработчици

Бавните скорости на обработка на транзакциите и високите цени на бензина създадоха проблеми за разработчиците, изграждащи DApps в мрежата на Ethereum, особено в моменти на тежък трафик и задръствания. От друга страна, Blockchain мостовете позволяват идентични токени да бъдат обработвани в други блокчейни по-бързо и на по-ниска цена. В резултат на това разработчиците от различни блокчейни продължават да си сътрудничат върху нови потребителски платформи.

  • Ограничение за монополизация

Крос-верижната технология също помага да се поддържат стабилни пазарите чрез намаляване на монополизацията от големите корпорации. Най-популярните криптовалути например са Bitcoin и Ethereum, които представляват повече от 70% от световния пазарен дял. В резултат на тази хегемония има ограничена възможност на пазара за нови предприятия да тестват стратегиите си и да стъпят на текущия пазар.

Видове блокчейн мостове

Мостовете се предлагат в различни видове дизайн и сложност. Най-общо те се разделят на две категории: надеждни и ненадеждни мостове.

  • Доверени мостовее 

За своето функциониране доверените мостове разчитат на централна организация или система. Те имат влияние върху сигурността на моста и съхраняването на пари в брой. На репутацията на оператора на моста

разчитат предимно потребителите.Потребителите трябва да се откажат от контрола върху своите крипто активи.

  • Мостове без доверие

Интелигентните договори и алгоритми се използват за управление на безнадеждни мостове. Те са безнадеждни, което означава, че сигурността на моста е идентична с тази на основния блокчейн. Безнадеждните мостове позволяват на потребителите да запазят контрола върху парите си чрез използване на интелигентни договори.

 

Децентрализацията е ключова характеристика на блокчейна, следователно има предимство пред други оперативни подобрения като мащабируемост. Разработчиците естествено се колебаят за значителни промени, притеснени, че ще се отклонят от принципите на децентрализация. Въпреки това, те са се развили след това отношение, както се вижда от блокчейн мостовете, които са разработили. Може да напредваме към по-иновативна и масова крипто икономика, но всеки напредък е за предпочитане пред статуквото.

Препоръчваме още:

Как работи Ethereum Как работи Ethereum Прочети повече
3 мита за подсилване на публикации във Facebook 3 мита за подсилване на публикации във Facebook Прочети повече
По какъв начин да актуализирате публикуваните статии в блога По какъв начин да актуализирате публикуваните статии в блога Прочети повече
нагоре