Какво е Ethereum

   Това е децентрализирана платформа за изграждане и използване на приложения в блокчейн разпределена книга. Нарича се още „световен компютър“, тъй като платформата Ethereum използва изчислителната мощ на компютрите.

Как работи Ethereum?

Информацията се съхранява на всеки компютър или „възел“, което означава, че е децентрализирана и неконтролирана от никого, за разлика от традиционната база данни. Няма ограничение за броя на такива компютри, които могат да се свържат към мрежата.

Историята на Ethereum започва от разработката на програмистите Виталик Бутерин, Михай Алиси, Антъни Ди Йорио и Чарлз Хоскинсън и стартира през 2015г. Проектът беше финансиран, чрез издаване на собствена криптовалута - етер. Пазарната капитализация на тази монета (известна още като „етериум“) вече надхвърли 70 милиарда щатски долара към декември 2017г., което я прави една от водещите криптовалути.

Платформата Ethereum поддържа създаването на децентрализирани приложения или „dapps“, които, без да се контролират от трета страна, съхраняват данни, прехвърлят активи и т.н. Те са устойчиви на престой, цензура и измами. Тези приложения се изпълняват от така наречените „интелигентни договори“, които са компютърни кодове.

Основни факти, които трябва да знаете за Ethereum, например са, че той често се използва за първоначално предлагане на монети, тъй като е полезен за създаване на криптовалута за продажба и стартиране на проект. Други приложения, вече изградени на Ethereum, включват системи за гласуване, колективно финансиране на недвижими имоти, лотарии, игри, социални мрежи, кредитиране, парични преводи и др. Бъдещите проекти могат да се отнасят до пазарите за прогнози, бизнеса с трансфер на енергия и т.н. Това обаче може да не е всичко, което трябва да знаете за Ethereum, но има много книги, написани по темата, които биха могли да ви помогнат.

 

Технологията е все още млада, с нови разработки и подобрения. Междувременно други платформи като NEM навлязоха в същото поле и предлагат свои собствени решения за изграждане на приложения на своя блокчейн. През март 2017г. беше създаден Enterprise Ethereum Alliance. Той свързва предприятия от Fortune 500 (списък на най -големите компании в света), стартиращи фирми, учени и доставчици на технологии с експерти по Ethereum. Целите на Алианса са удобни за бизнес решения на Ethereum.

Препоръчваме още:

5 вида стратегии за крипто търговия 5 вида стратегии за крипто търговия Прочети повече
Как да увеличите изтеглянията на мобилното приложение Как да увеличите изтеглянията на мобилното приложение Прочети повече
10 съвета за съдържание, които ще ви помогнат да рекламирате вашето мобилно приложение 10 съвета за съдържание, които ще ви помогнат да рекламирате вашето мобилно приложение Прочети повече
нагоре