Безопасно ли е да използвате биткойн

   Безопасно ли е да използвате биткойн? Можете ли да се доверите на парите си на децентрализирана компютърна мрежа?

Повечето хора все още се отнасят към биткойн като към митична кутия на Пандора, която съдържа крадци, перачи на пари, измамници, терористи и други.

Въпреки това, извън сферата на митовете и фантазиите, подобни твърдения са напълно неверни и подвеждащи. Хиляди програмисти развиват биткойн мрежата всеки ден и най-вече безплатно в свободното си време, тъй като това е проект с отворен код, управляван от общността, който представлява лична свобода и финансово включване. Все още не е съвършен, но става все по-добър. Отговорът на въпроса „безопасно ли е да се използва биткойн“ е да, но също така зависи от това колко добре можете да управлявате сигурността си. В своята десетгодишна история, биткойн, когато се използва и съхранява правилно, се е доказал като надежден финансов инструмент, когато става въпрос за съхранение на стойност, сигурни парични преводи без граници и достъпност. Самият протокол е достатъчно сигурен, за да задържи дори най-сложните атаки, а повечето от лошите новини около биткойн хакове се дължат на доставчици на услуги от трети страни като централизирани борси, разработчици на портфейли или лошо управление на частни ключове. Разбира се, както при всеки друг вид пари, има определени проблеми, които потребителите на биткойн трябва да знаят, ако искат да защитят своето богатство. Те включват волатилност на цените на биткойн, сигурно съхранение на криптовалута, използване на несигурни услуги на трети страни и заплахи за киберсигурността като хакване.

В същото време бихме могли също да повдигнем въпроса дали е безопасно да се използват долари и други традиционни финансови инструменти, тъй като повечето от изпирането на пари и други злобни дейности все още се извършват с помощта на традиционни пари. Конвенционалните финансови системи се оказаха податливи на икономически балони и кризи, а подкрепените от правителството пари имат тенденция да девалвират значително с течение на времето. Следователно е безопасно да използвате биткойн, особено ако сте готови да поемете отговорност за защитата на средствата си. И тъй като технологията все още се разработва, изисква време и усилия, за да се научите как да се справяте с нея.

Как да защитите своя биткойн

Това са важните стъпки, за да сте сигурни, че следвате най -добрите практики за сигурност на Bitcoin:

  • Правило номер едно е да се грижите добре за своя таен „частен ключ“

Паролата за достъп и използване на вашите биткойни. Ако частният ключ е защитен и никой друг не може да стигне до него, тогава вашите биткойни са в безопасност. Но имайте предвид, че ако загубите личния си ключ, дори вие самите няма да имате достъп до средствата си. Изберете надежден портфейл, който ви подхожда, тъй като той ще действа като банкова сметка за достъп до вашите средства. Те могат да се съхраняват както онлайн, така и офлайн.

  • Обмен и харчене

Когато харчите или обменяте вашите биткойни, важно е да изберете най - надеждните услуги . Ако станете жертва на измама с традиционна банкова карта, законите и разпоредбите могат да ви помогнат да възстановите загубите. За биткойн такава защита тепърва предстои. Също така не забравяйте, че плащанията с биткойни са неотказни – след като платите, парите са изчезнали. Ако направите грешка – кажете, че плащате 222,2 лв. вместо 22,22 лв. или изпратите биткойните на грешен адрес, можете да разчитате само на добрата воля на получателя, за да получите парите си обратно.

  • Проблеми с анонимността

Може би сте чували за анонимността, която потребителите на биткойн се радват. Е, това е само отчасти вярно. Въпреки че всеки може да проследява всеки портфейл и неговото съдържание в мрежата, те не могат да идентифицират собственика на портфейла. Биткойн портфейлите и транзакциите не са свързани с лични данни или самоличност. Но има алтернативни начини да разберете самоличността на собствениците. Например, може да се наложи да разкриете самоличността си, когато се регистрирате на борса за криптовалута. По този начин всички ваши транзакции от борсата могат да бъдат проследени обратно до портфейла ви. Все пак, ако имате нужда от по-силна поверителност, използвайте браузърът TOR и други решения за поверителност. Има и много биткойн портфейли, ориентирани към поверителността, както и криптовалути с интегрирани функции за поверителност и анонимност, като Dash, Monero и Zcash.

  • Хакване

Други рискове за биткойн са малко трудни за контролиране, но все пак е важно да ги знаете и да следите последните новини, тъй като технологията все още е в процес на разработка. Един теоретичен риск е атака от 51% върху блокчейна на биткойн. На теория, ако група биткойн миньори контролираха 51% или повече от цялата хеш - мощност, управляваща блокчейна на биткойн, те потенциално биха могли да отменят няколко транзакции.

Всъщност имаше момент, през 2014г., когато пулът за добив Ghash.io се доближи до получаването на 51% от цялата биткойн мрежа. Но след това някои членове на пула доброволно напуснаха, намалявайки неговия дял и влияние. Все пак експертите по биткойн смятат, че „51% атака“ е малко вероятна, тъй като цената й би надхвърлила потенциалните ползи от атаката и би направила малко или никаква вреда за повече от 99% от потребителите на блокчейн. Такава атака не може да се използва за кражба на биткойни или промяна на минали транзакции. Това засяга само най-скорошните транзакции и ефективността на мрежата също може да бъде нарушена за момент. По същество всяка атака от 51% би продължила за кратко време, преди да бъде бързо коригирана от общността на Bitcoin. Най-големи щети ще бъдат нанесени на имиджа на криптовалутата. Хакването представлява по-голям риск, когато става въпрос за борси за криптовалути, повечето от които не са регулирани. Заплахата от хакване на биткойн мрежата може да стане реална, след като бъде построен квантов компютър, тъй като той би бил много по-мощен от днешните компютри. Но се очаква изграждането му да отнеме години, а начините за устояване на подобна атака вече се разработват.

  • Регламенти

Друг ключов въпрос, който трябва да наблюдавате, са регулациите. Все повече и повече държави вероятно ще започнат да въвеждат закони за биткойн, които биха могли да повлияят на това как криптовалутата може да бъде купувана и изразходвана, нейните правни и данъчни последици. Наред с правилата, новите разпоредби могат също да предоставят на потребителите на биткойн повече права, защита и яснота.

 

Ако следвате най -често срещаните правила за сигурност на Bitcoin, вероятно ще използвате Bitcoin по най -сигурния и сигурен начин. Самият биткойн представлява най-безопасният протокол за пари, създаван някога. Въпреки това има услуги на трети страни и хората не използват адекватни мерки, за да се защитят!

Препоръчваме още:

10 съвета за съдържание, които ще ви помогнат да рекламирате вашето мобилно приложение 10 съвета за съдържание, които ще ви помогнат да рекламирате вашето мобилно приложение Прочети повече
Най-важните Facebook показатели за проследяване на ефективността ви Най-важните Facebook показатели за проследяване на ефективността ви Прочети повече
Най -добрите борси за търговия с криптовалути Най -добрите борси за търговия с криптовалути Прочети повече
нагоре