Заплата в крипто – да или не?

   Ръсел Окунг, линейният служител на Каролина Пантърс, влезе в заглавията в края на 2020 г., когато стана ясно, че половината от неговия договор с отбора на стойност 13 милиона долара ще бъде изплатен в биткойни. Спекулациите бяха разпалени от самия Окунг, който хареса редица туитове, отнасящи се до новините, и промени своята биография в Twitter, за да гласи „живот, свобода и #bitcoin“. Това беше около времето, когато биткойн започна голямото си ценово рали през 2020г. Въпреки че по-късно беше обяснено, че той ще конвертира процент от доходите си в биткойн, вместо да получава плащане директно в криптовалутата, инцидентът предизвика дебат по въпроса. Това обаче не беше единственият случай на преплитане на компенсация за работа и криптовалута.

Sequoia Holdings, базиран във Вирджиния бизнес за разработка на софтуер, предлага на своите служители възможността да получават част от заплатите си в етер или биткойн. На въпрос за това решение, съоснователят и главен изпълнителен директор на Sequoia Holdings, Т. Ричард Строуп младши, каза:

„Много от нашите служители са ентусиазирани поддръжници на криптовалутата и ние сме щастливи да им помогнем да получат достъп до този клас активи на стойност трилиони долари. […] Криптовалутата се очертава като важна алтернатива на традиционните инвестиции като акции и облигации.“

Въпреки че това все още не е съвсем норма, трябва да се признае, че криптовалутите наистина предоставят опция, която е по-добра от съществуващата система.

Защо някой би искал да получава заплащане в крипто

В момента е трудно да се разбере защо някой би искал да му се плаща в криптовалути. Това е силно нерегулиран и децентрализиран актив, който е подложен на непрекъснати критики както от ръководители на компании, така и от законодатели. Така че защо някой би избрал криптовалута пред по-широко приетата фиатна валута? В момента отговорът е „Стойност“. В случая с Окунг, половината от неговия договор от 13 милиона долара днес би струвал милиарди, ако беше използван за закупуване на биткойни през 2010 г. Това обаче е незначително предимство в сравнение с разнообразието от технологични подобрения, които криптовалутите предлагат пред фиатните.

Неотдавнашният възход показа точно колко важни са криптовалутите, които преди бяха подценени. Биткойн измести златото като най-добре представящия се актив през последното десетилетие и все повече хора започват да осъзнават стойността на инвестирането на част от доходите си в криптовалути.

Крипто за корпорации

От технологична гледна точка получаването на плащане в криптовалути предполага, че плащанията са мигновени и на разположение на получателя. Работодателите могат да спестят пари от някои солидни такси, които банките често налагат на корпорациите. Централизираният характер на банките също така увеличава възможността за блокиране на цялата система в случай на повреда. Ситуации като тези обикновено поставят служителите в трудно положение.

Освен това всяка транзакция с криптовалута се записва в публична книга, което гарантира пълна прозрачност. Това укрепва още повече връзката служител-работодател.

Освен това, чрез използване на интелигентни договори, целият процес може да бъде автоматизиран и без грешки. Това гарантира, че заплатите се изплащат навреме, ако лицето изпълни всички задължения в края на месеца.

И накрая, тъй като криптовалутата е нова и непрекъснато разрастваща се индустрия, тя очарова най-далновидните и разбиращи се в технологиите служители. Крипто заплатите може да се превърнат в един от най-важните фактори, които потенциалните работници трябва да имат предвид, когато избират с коя компания да работят. Освен това, като започнат да плащат заплати в биткойни или други криптовалути, бизнесът привлича вниманието на други предприятия и стартиращи компании за криптовалута, потенциално привличайки нови клиенти и партньори.

Крипто за бизнеса

Криптовалутите разкриват нови перспективи за бизнеса, а потенциалът е безкраен. Освен повишената сигурност и ефективност, които предлага основната блокчейн технология, криптовалутите помагат за свързването на бизнеси по цялата планета. Малките и средните предприятия обикновено не могат да поддържат трансгранични плащания поради разходи и дълги периоди на обработка. Докато услуги като PayPal позволяват на компаниите да приемат трансгранични плащания, им липсва ефективността и рентабилността, които криптовалутите предоставят. Освен това не се прилагат никакви ограничения от какъвто и да е вид. Банките често ограничават общия брой транзакции, които една сметка може да извърши. При криптовалутата няма такива ограничения и компаниите могат да прехвърлят всичко от криптовалута на стойност една рупия до крори. В най-основния смисъл, криптовалутите свързват тези бизнеси с останалия свят, без да правят дупка в джобовете на собствениците. Бизнесът се нуждае само от портфейл с криптовалута, за да започне да приема плащания. Най-добрата част е, че не е необходимо да харчат нито една рупия за нов хардуер като терминали за кредитни и дебитни карти.

 

Криптовалутите са нерегулирани в повечето части на света, което причинява множество проблеми, особено що се отнася до данъците. Въпреки това, като се има предвид скоростта,, с която крипто секторът расте, правилата вероятно ще бъдат приложени!

Препоръчваме още:

Топ 7 мита за криптовалутите Топ 7 мита за криптовалутите Прочети повече
Разликата между ICO и STO Разликата между ICO и STO Прочети повече
Какво е ценова ерозия? Какво е ценова ерозия? Прочети повече
нагоре