Предимства и недотатъци на криптовалутите

   В резултат на нарастващото темпо на технологичното развитие цифровите валути бързо се налагат на световния пазар. Тъй като е носител на знамето, криптовалутата е предмет на разговори и се разширява с нарастваща скорост от 2015г. насам. В резултат на това криптовалутата създаде значителна база от фенове, много от които я разглеждат като печеливша инвестиция и дори като бъдеща валута.

В този блог нека научим за криптовалутата и нейните две страни!

Какво е криптовалута?

Дигитален актив, наречен криптовалута, се създава и търгува, чрез използването на криптография. Различава се от фиатната валута като метални монети или хартиена валута, тъй като се прави с помощта на сложни компютърни кодове.

  1. За разлика от традиционните пари, те са основно нематериални и не могат буквално да бъдат обработвани или съхранявани.

  2. Това е виртуална валута, различен тип платежна система е разработена с алгоритъм за криптиране.

  3. Той се управлява от децентрализирана мрежа от регистри на данни и блокчейни , а не от един орган.

Предимства на криптовалутата

  • Следи инфлацията

Стойността на много валути е спаднала с течение на времето поради инфлацията. Повечето криптовалути имат определена сума при първоначалното им въвеждане. Количеството на всяка монета е посочено в изходния код; например имаше само 21 милиона биткойна, публикувани по целия свят. Следователно, когато търсенето се повиши, неговата стойност също ще се увеличи, поддържайки пазара и предотвратявайки инфлацията.

  • Децентрализирана

Фактът, че криптовалутите са предимно децентрализирани, е решаващо предимство. За разлика от фиатните валути, които правителството регулира, криптовалутите са децентрализирани, което помага да се запази валутният монопол неутрален и балансиран, така че никой субект да не може да контролира движението и стойността на монетата.

  • Бърз начин за прехвърляне на средства

Криптовалутите се считат за най-добрият вариант за транзакция и постоянно поддържат тази позиция. Това е така, защото те позволяват незабавни вътрешни и международни транзакции. Това се дължи на факта, че процесът на проверка отнема само кратко време, тъй като няма много пречки за преодоляване.

Недостатъци на криптовалутата

  • Децентрализирано, но все още управлявано от някаква организация

Децентрализираната природа на криптовалутата е добре известна. Въпреки това някои емитенти и организации на валути продължават да контролират обращението и предлагането на някои от тези валути. Тези притежатели имат силата да предотвратят значителни колебания в цената на монетата.

  • Неблагоприятното въздействие на минното дело върху околната среда

Добивът на криптовалута е много енергоемък процес, изискващ много изчисления и консумация на електроенергия. Например биткойн; Добивът на биткойн използва много енергия и сложни компютри и не може да се направи със стандартни компютри.

  • Податлив на хакове

Криптовалутите са много сигурни, но някои борси не са. Повечето борси следят информацията за портфейла си, за да поддържат идентификаторите на потребителите. Хакерите може да имат достъп до множество акаунти, като откраднат тези данни. Тези хакери могат бързо да преместят средства от тези сметки, след като имат достъп.

 

Свидетели сме на завладяващ еволюционен конфликт между подходите отгоре надолу и отдолу нагоре за изграждане на консенсус и централизирани срещу децентрализирани методи на организация и справедливост. Това е еволюционен процес, тъй като двете системи се развиват независимо в една размита среда, където определението за „най-подходящо“ е променяща се цел!

Препоръчваме още:

Какво е SEO одит и защо е важен за вашия уебсайт Какво е SEO одит и защо е важен за вашия уебсайт Прочети повече
Безопасно ли е да използвате биткойн Безопасно ли е да използвате биткойн Прочети повече
Как да купите биткойн с пари в брой Как да купите биткойн с пари в брой Прочети повече
нагоре