Какво е частна криптовалута?

   Популярността на криптовалутите нарасна поради няколко фактора, включително поверителност и анонимност. Някои от тях помагат на потребителите да скрият своята идентификация и информация за транзакции. Потребителите обаче търсят алтернативни решения, тъй като опасенията относно анонимността на криптовалутите, като биткойн, нарастват.

Тъй като поверителността е в основата на Defi, всички криптовалути са частни в конвенционалния смисъл. Никой централен орган не контролира криптовалутите; следователно собствеността остава частна. Въпреки това, в контекста на криптовалутите, „частни“ и „публични“ се отнасят до степента на секретност, която дадена монета предлага.

Частна криптовалута е клас криптовалути, предлагащи анонимни блокчейн транзакции, е частна криптовалута или монета за поверителност. Някои стратегии, използвани при търговия с биткойн активи, включват прикриване на действителния баланс и адрес в портфейла на потребителя и комбиниране на множество транзакции, за да се избегне анализ на веригата, за да се скрие източникът и дестинацията на транзакциите с криптовалута.

От друга страна, позволявайки на всеки да извършва верижни анализи и да наблюдава публични адреси и транзакции в своята мрежа, нечастните блокчейни като биткойн и други предлагат прозрачност. Това прави възможно наблюдението на депозитите и тегленията на биткойн и други публично търгувани криптовалути.

Частните криптовалути обаче осигуряват непроследимост и анонимност. Въпреки че непроследимостта прави практически невъзможно за други страни да проследят следите на транзакциите, използвайки услуги като блокчейн анализ, неизвестността прикрива самоличността зад транзакция.

5 списъка с частни криптовалути

  • Monero (XMR)

Monero осигурява високо ниво на поверителност на транзакциите и потребителите. Докато Monero и Bitcoin са децентрализирани peer-to-peer криптовалути, Monero се отличава като по-анонимна или ориентирана към поверителността от Bitcoin. Атрибутът за анонимизиране на Monero допринесе значително за нарастващата му популярност в общността на криптовалутите. Всеки потребител на биткойн получава публичен адрес, известен още като ключ, който е специфичен за него.

Въпреки че изпращачът знае публичния адрес на получателя, използването на Monero не предоставя достъп до изглед на прозорец на притежанията на получателя. Транзакциите, направени с Monero, не могат да бъдат свързани или проследявани. Монетите, изпратени до получателя, се пренасочват през уникален адрес, създаден на случаен принцип за транзакцията. Проверете цените на Monero на пазара USDT тук.

  • Zcash (ZEC)

Zcash е друга частна криптовалута. Когато група изследователи решиха, че искат да разработят криптовалута, сравнима с биткойн, но с някои допълнителни функции, ZCash се роди през 2016 г. Те създадоха разделяне на биткойн блокчейн, което подобри сигурността и анонимността на потребителите. Zerocash, който учените първоначално са създали като Zerocoin, е представен не след дълго. В крайна сметка криптовалутата беше наречена ZCash.

ZCash не премахва информация за транзакции. Вместо това, той го криптира, за да предотврати проследяването. Протоколът за сигурност zk-SNARK повишава сигурността и анонимността на потребителите, като същевременно поддържа блокчейна ZCash криптиран.

  • Тире (DASH)

Dash, представен през 2014 г., преди беше известен като Xcoin. Първоначално е създаден с намерението да защити анонимността и поверителността на потребителите. Сега компанията е преработила целите си, въпреки че все още включва стабилни възможности за криптиране. С възможността да се използва като пари в брой, кредитна карта или чрез PayPal, Dash сега иска да бъде инструмент за ежедневни транзакции. Проект с отворен код, наречен Dash, има вградена децентрализирана платежна мрежа.

„Masternodes“, подмножество от потребители на Dash, отговаря за управлението на мрежата. Валидирането и проверката на транзакциите стават по-достъпни от главните възли. Всеки главен възел има начален залог в съответните им системи, равен на 1000 DASH. Освен това той разглежда въпроса за мащабируемостта на транзакциите. Това е така, защото количеството възли, необходими за разрешаване на транзакция, е намалено до приемливо ниво. Masternodes са отговорни за разрешаването на транзакции от мрежата на копачите и предоставянето на мрежови услуги на Dash като плащане и поверителност.

  • Verge (XVG)

Децентрализираната криптовалута с отворен код Verge (XVG) може да се похвали, че предлага анонимни транзакции чрез маскиране на IP адресите и местоположенията на участниците. Verge търгува под XVG тикер. Като маскира IP адресите на потребителите, Verge силно подчертава анонимността. IP адресът е цифров идентификатор, свързан към определен компютър или компютърна мрежа. Скриването на IP адреси прави транзакциите напълно непроследими; с помощта на IP адрес е възможно да се проследи потребителят и онлайн дейностите, които извършват на свързаното устройство. Цялата анонимност на участниците е трудно да се защити с няколко известни криптовалути. В резултат на това частните регистри, които предоставят отличителни начини за прикриване на самоличността на потребителите, стават все по-популярни поради криптовалути като Verge.

  • Лъч (BEAM)

Beam е монета за поверителност, която се стреми да изследва поверителния DeFi. Той използва протокола Mimblewimble, който скрива стойностите на транзакциите и метаданните, като същевременно изтънява блокчейна и подобрява скалируемостта. Най-новата разработка на LelantusMW се стреми да осигури поверителност и анонимност на всички фронтове. Целта на Beam е да даде на хората пълен контрол върху финансите си. Екипът създава нов блокчейн, за да предложи сигурни, децентрализирани и практични средства за съхранение и обмен на стойност и стабилна самоуправляваща се общност, която да насърчи растежа и подкрепата му.

 

Във виртуалния свят анонимността е силно желана, но също така носи риск от последваща престъпна дейност. Операторите на криптовалути като борси трябва да създадат система за предотвратяване на честите опити за хакване от злонамерени страни и да упълномощават KYC да гарантира гладко правоприлагане, ако е необходимо. Регулаторите изразиха сериозни опасения относно Privacy Coins. В индустрията е необходима инфраструктура за потвърждаване на законния собственик на криптографски активи!

Препоръчваме още:

Как да използвате атракционния маркетинг, за да увеличите потенциалните си клиенти Как да използвате атракционния маркетинг, за да увеличите потенциалните си клиенти Прочети повече
Кандидатствайте по програмата на ЕС за подпомагане на малки и средни предприятия Кандидатствайте по програмата на ЕС за подпомагане на малки и средни предприятия Прочети повече
B2B маркетингови тенденции през 2022г B2B маркетингови тенденции през 2022г Прочети повече
нагоре