Какво е частна криптовалута?

   Популярността на криптовалутите нарасна поради няколко фактора, включително поверителност и анонимност. Някои от тях помагат на потребителите да скрият своята идентификация и информация за транзакции. Потребителите обаче търсят алтернативни решения, тъй като опасенията относно анонимността на криптовалутите, като биткойн, нарастват.

Тъй като поверителността е в основата на Defi, всички криптовалути са частни в конвенционалния смисъл. Никой централен орган не контролира криптовалутите; следователно собствеността остава частна. Въпреки това, в контекста на криптовалутите, „частни“ и „публични“ се отнасят до степента на секретност, която дадена монета предлага.

Частна криптовалута е клас криптовалути, предлагащи анонимни блокчейн транзакции, е частна криптовалута или монета за поверителност. Някои стратегии, използвани при търговия с биткойн активи, включват прикриване на действителния баланс и адрес в портфейла на потребителя и комбиниране на множество транзакции, за да се избегне анализ на веригата, за да се скрие източникът и дестинацията на транзакциите с криптовалута.

От друга страна, позволявайки на всеки да извършва верижни анализи и да наблюдава публични адреси и транзакции в своята мрежа, нечастните блокчейни като биткойн и други предлагат прозрачност. Това прави възможно наблюдението на депозитите и тегленията на биткойн и други публично търгувани криптовалути.

Частните криптовалути обаче осигуряват непроследимост и анонимност. Въпреки че непроследимостта прави практически невъзможно за други страни да проследят следите на транзакциите, използвайки услуги като блокчейн анализ, неизвестността прикрива самоличността зад транзакция.

5 списъка с частни криптовалути

  • Monero (XMR)

Monero осигурява високо ниво на поверителност на транзакциите и потребителите. Докато Monero и Bitcoin са децентрализирани peer-to-peer криптовалути, Monero се отличава като по-анонимна или ориентирана към поверителността от Bitcoin. Атрибутът за анонимизиране на Monero допринесе значително за нарастващата му популярност в общността на криптовалутите. Всеки потребител на биткойн получава публичен адрес, известен още като ключ, който е специфичен за него.

Въпреки че изпращачът знае публичния адрес на получателя, използването на Monero не предоставя достъп до изглед на прозорец на притежанията на получателя. Транзакциите, направени с Monero, не могат да бъдат свързани или проследявани. Монетите, изпратени до получателя, се пренасочват през уникален адрес, създаден на случаен принцип за транзакцията. Проверете цените на Monero на пазара USDT тук.

  • Zcash (ZEC)

Zcash е друга частна криптовалута. Когато група изследователи решиха, че искат да разработят криптовалута, сравнима с биткойн, но с някои допълнителни функции, ZCash се роди през 2016 г. Те създадоха разделяне на биткойн блокчейн, което подобри сигурността и анонимността на потребителите. Zerocash, който учените първоначално са създали като Zerocoin, е представен не след дълго. В крайна сметка криптовалутата беше наречена ZCash.

ZCash не премахва информация за транзакции. Вместо това, той го криптира, за да предотврати проследяването. Протоколът за сигурност zk-SNARK повишава сигурността и анонимността на потребителите, като същевременно поддържа блокчейна ZCash криптиран.

  • Тире (DASH)

Dash, представен през 2014 г., преди беше известен като Xcoin. Първоначално е създаден с намерението да защити анонимността и поверителността на потребителите. Сега компанията е преработила целите си, въпреки че все още включва стабилни възможности за криптиране. С възможността да се използва като пари в брой, кредитна карта или чрез PayPal, Dash сега иска да бъде инструмент за ежедневни транзакции. Проект с отворен код, наречен Dash, има вградена децентрализирана платежна мрежа.

„Masternodes“, подмножество от потребители на Dash, отговаря за управлението на мрежата. Валидирането и проверката на транзакциите стават по-достъпни от главните възли. Всеки главен възел има начален залог в съответните им системи, равен на 1000 DASH. Освен това той разглежда въпроса за мащабируемостта на транзакциите. Това е така, защото количеството възли, необходими за разрешаване на транзакция, е намалено до приемливо ниво. Masternodes са отговорни за разрешаването на транзакции от мрежата на копачите и предоставянето на мрежови услуги на Dash като плащане и поверителност.

  • Verge (XVG)

Децентрализираната криптовалута с отворен код Verge (XVG) може да се похвали, че предлага анонимни транзакции чрез маскиране на IP адресите и местоположенията на участниците. Verge търгува под XVG тикер. Като маскира IP адресите на потребителите, Verge силно подчертава анонимността. IP адресът е цифров идентификатор, свързан към определен компютър или компютърна мрежа. Скриването на IP адреси прави транзакциите напълно непроследими; с помощта на IP адрес е възможно да се проследи потребителят и онлайн дейностите, които извършват на свързаното устройство. Цялата анонимност на участниците е трудно да се защити с няколко известни криптовалути. В резултат на това частните регистри, които предоставят отличителни начини за прикриване на самоличността на потребителите, стават все по-популярни поради криптовалути като Verge.

  • Лъч (BEAM)

Beam е монета за поверителност, която се стреми да изследва поверителния DeFi. Той използва протокола Mimblewimble, който скрива стойностите на транзакциите и метаданните, като същевременно изтънява блокчейна и подобрява скалируемостта. Най-новата разработка на LelantusMW се стреми да осигури поверителност и анонимност на всички фронтове. Целта на Beam е да даде на хората пълен контрол върху финансите си. Екипът създава нов блокчейн, за да предложи сигурни, децентрализирани и практични средства за съхранение и обмен на стойност и стабилна самоуправляваща се общност, която да насърчи растежа и подкрепата му.

 

Във виртуалния свят анонимността е силно желана, но също така носи риск от последваща престъпна дейност. Операторите на криптовалути като борси трябва да създадат система за предотвратяване на честите опити за хакване от злонамерени страни и да упълномощават KYC да гарантира гладко правоприлагане, ако е необходимо. Регулаторите изразиха сериозни опасения относно Privacy Coins. В индустрията е необходима инфраструктура за потвърждаване на законния собственик на криптографски активи!

Препоръчваме още:

3-те фази на печеливша пазарна стратегия 3-те фази на печеливша пазарна стратегия Прочети повече
Как да рекламирате в TikTok? Как да рекламирате в TikTok? Прочети повече
Как да планирате бюджета си за маркетинг на мобилни приложения Как да планирате бюджета си за маркетинг на мобилни приложения Прочети повече
нагоре