Как да качите мобилно приложение в App Store

   Създаването на ново приложение е вълнуващо. Но получаването на това приложение в ръцете на реални потребители не винаги е лесно.

Първо, трябва да публикувате приложението си в App Store, така че да е достъпно за изтегляне. Двата основни магазина за приложения са Apple App Store и Google Play Store – един за iOS и един за Android. Но всяка платформа има свои собствени уникални насоки, правила и изисквания за подаване.

Това ръководство ще се съсредоточи конкретно върху публикуването на приложение за iOS в Apple App Store. След като приложението бъде публикувано тук, то може да бъде изтеглено на iPhone или iPad. Струва си да се отбележи, че Apple е много внимателна с насоките си за подаване. Ще ви е необходим акаунт на Apple Developer, а списъкът в App Store трябва да съответства на функционалността на приложението. Има много други дребни подробности, които Apple взема под внимание, преди да одобри приложения. Това е така, защото Apple иска да защити своите потребители. Apple иска базата от потребители да се чувства комфортно, знаейки, че всяко приложение, изтеглено от Apple App Store, е безопасно и няма да повреди техните устройства.

Изисквания за подаване в App Store

Преди да навлезем в стъпките, необходими за публикуване, трябва да разберете указанията на App Store за изпращане на приложения.

Можете да прегледате всички насоки за преглед на App Store тук . Ето някои важни точки, които трябва да имате предвид:

 1. Разработчиците носят отговорност за това всичко в приложението да отговаря на указанията на Apple, включително услуги за анализ, SDK на трети страни, рекламни мрежи и други.

 2. Опитът за измама на системата за преглед или манипулиране на рейтингите е основание за премахване на приложението ви и изгонване от програмата за разработчици.

 3. Трябва да спазвате указанията на Apple относно приложенията за деца.

 4. Приложенията не могат да включват неприемливо съдържание (дискриминация, явни материали и т.н.).

 5. Политиката за поверителност на приложението трябва да отговаря на всички указания на Apple.

 6. Приложенията трябва да са завършени и напълно функционални, преди да ги изпратите за преглед.

 7. Apple има определени технически изисквания и софтуерни стандарти, които трябва да се спазват.

 8. Не можете просто да копирате друго приложение и да правите фини промени, за да го представите като свое.

 9. Приложенията трябва да имат минимална функционалност, която надхвърля мобилен уебсайт.

6 стъпки за публикуване на приложение за iOS

Процесът на публикуване в App Store може да се обобщи само в шест стъпки:

 • Присъединете се към програмата за разработчици на Apple

Трябва да сте член на програмата за разработчици на Apple, за да изпратите приложение в App Store. Така че, ако все още не сте го направили, регистрирайте се за акаунт на програмист на Apple. Ако се регистрирате като физическо лице или едноличен търговец, можете да влезете с вашия Apple ID и да активирате двуфакторно удостоверяване. Apple ще ви помоли за някои лични данни, като вашето юридическо име и адрес. За да се запишете в програмата за разработчици като организация, ще ви е необходим и Apple ID с активирана двуфакторна автентификация. В допълнение към Apple ID, регистрацията изисква:

 1. DUNS номер

 2. Статус на юридическо лице

 3. Правно обвързващ орган

 4. Уебсайт

Просто щракнете върху „Започнете записването си“ на тази страница , за да започнете. Цената за членство започва от $99 на година и ви дава достъп до други изключителни инструменти и услуги за разработчици на Apple. Можете да използвате акаунта, за да управлявате вашите приложения за iPhone, iPad, Mac, Apple Watch и Apple TV. Членството също така идва с бета софтуер, анализ на приложения, инструменти за тестване и всичко, от което се нуждаете, за да управлявате списъка си в App Store. Разработчиците на Apple също имат достъп до TestFlight – начин за събиране на обратна връзка от до 10 000+ тестери, преди да изпратят приложението в App Store. Можете да ги поканите с имейл адрес или публична връзка.

 • Подгответе приложението за изпращане

Идентифицирането на грешки и проблеми с вашето приложение, преди да го изпратите в магазина за приложения, е само един аспект от разработката на приложението. Има и други неща, които трябва да направите, за да го подготвите за преглед.

Първо, трябва да зададете ID на пакета в Xcode. Това се използва за уникално идентифициране на вашето приложение в системата. Xcode ще ви даде идентификатор по подразбиране, когато създавате проект от шаблон, но е важно да създадете такъв, който е уникален. Само имайте предвид, че не можете да промените идентификатора на пакета, след като е бил качен в App Store Connect. Можете да коригирате тези настройки в менюто „Общи“ на вашия редактор на проекти в Xcode.

След това трябва да конфигурирате номера на версията на приложението и низа за компилация. Номерът на версията ще се появи в App Store и се очаква да бъде във формат [Major] [Minor] [Patch], като например 9.12.1.

Apple изисква да зададете категория на приложението с вашето изпращане. Това е предназначено да помогне на потребителите да открият вашето приложение в App Store. Опциите включват:

 1. Книги

 2. Бизнес

 3. Инструменти за разработчици

 4. Музика

 5. Медицински

 6. Навигация

 7. Образование

 8. Новини

 9. Финанси

 10. Снимка и видео

 11. Производителност

 12. Храна напитка

 13. Справка

 14. Игри

 15. Графика и дизайн

 16. Пазаруване

 17. Социални мрежи

 18. Начин на живот

 19. Спорт

 20. Деца

 21. Пътуване

 22. Списания и вестници

 23. Помощни програми

 24. Метеорологично време

Основните категории трябва да съответстват на основната цел и функция на вашето приложение. Избирането на категория, която не отговаря на функционалността на вашето приложение, е в противоречие с указанията на Apple и е основание за премахване.

Трябва да подготвите икона на приложение и да предоставите и екран за стартиране. Екранът за стартиране е потребителският интерфейс, който се появява, когато приложението ви се стартира, и бързо изчезва, когато се зареди първият екран. Целта на стартовия екран е да подобри UX чрез предлагане на визуални ефекти, докато приложението се зарежда.

Прегледайте всички официални указания на Apple, за да подготвите приложението си за разпространение.

 • Създайте обява, чрез App Store Connect

App Store Connect е мястото, където членовете на програмата за разработчици на Apple могат да качват приложения, да изпращат приложения и да управляват приложения след стартиране. Предлага се с всичко - от отчети за продажби до анализи, тестови ресурси и др.

Ето кратък преглед на това как да създадете списък за App Store Connect:

 1. Влезте в акаунта си

 2. Изберете бутона „+“ от менюто „Моите приложения“.

 3. Добавете платформата (iOS), основния език, ID на пакета и SKU

 4. Добавете името и категорията на приложението

 5. Предоставете URL адрес на политиката за поверителност на вашето приложение

 6. Изберете ценообразуването на вашето приложение

Ще имате също възможността да решите как приложението ви да бъде пуснато след одобрение на информацията за прегледа. Можете ръчно да влезете отново в App Store Connect и да го пуснете, когато сте готови, или да го зададете да бъде публикуван на определена дата (ако приемем, че премине сертифицирането). Apple ви дава възможност да изберете приложението, което да бъде пуснато веднага след неговото одобрение.

 • Заснемане на екранни снимки на App Store

Сега е време да подготвите екранните си снимки за App Store. Тук има два основни подхода, които можете да следвате. Можете или да използвате необработени екранни снимки от приложението си, или да използвате шаблон за макет, за да покажете приложението си. Тези екранни снимки са идеалният начин да помогнете да покажете на света какво прави вашето приложение и как работи, когато ви намерят в App Store.

Ето пример за това как Delta Airlines използва екранни снимки на приложения, за да покаже най-добрите си функции:

Apple има много различни спецификации за екранни снимки за визуализации на приложения, които трябва да вземете под внимание. Това е така, защото те имат толкова много различни устройства на пазара.

iPhones варира от 4,7-инчови екрани до 6,5-инчови. iPads варират до 12,9 инча.

Можете да видите всички спецификации на екранни снимки на Apple тук . Също така препоръчвам да прегледате този ресурс за събиране на API за екранни снимки на приложения за повече технически изисквания.

 • Качете приложението с помощта на Xcode

Сега е време действително да качите приложението си от Xcode. Не продължавайте с тази стъпка, докато не сте сигурни, че приложението няма грешки и работи по предназначение. Ако приложението не функционира, то няма да бъде одобрено за App Store. За новите приложения версията трябва да бъде зададена на 1.0.0. Xcode 11 прави процеса на публикуване наистина лесен. В миналото бяха необходими много допълнителни стъпки. Но не повечето от работата сега се обработва с няколко щраквания. Започнете със създаване на пълен архив на приложението. Отидете до вашия списък със симулатори в Xcode и щракнете върху „Generic iOS Device“ от менюто. След това изберете „Продукт“ и „Архив“. Това ще подкани Xcode да обедини вашето приложение. В зависимост от размера това може да отнеме доста време. След като този процес приключи, просто отидете в раздела „Архиви“ и щракнете върху „Разпространение на приложението“ от дясната страна на екрана. След това изберете „iOS App Store“, когато поиска вашия метод на разпространение. Xcode ще премине през няколко стъпки, за да се увери, че не се опитвате да качите повредено приложение. Ако нещо липсва или има проблем, Xcode вероятно ще спре качването и ще ви помоли да добавите липсващи активи. Трябва да видите някакъв вид потвърждение на екрана, когато качването е успешно.

 • Изпратете приложението за преглед

Досега архивът от Xcode е изпратен до App Store Connect. Но все пак може да се наложи да изчакате, докато App Store Connect действително обработи качването. Така че не се отчайвайте, ако не се покаже веднага в акаунта ви. Трябва да получите имейл, когато архивът бъде официално обработен и готов за вас. Това може да ви спести малко време, за да не се налага да продължавате да проверявате ръчно. След като е наличен, просто изберете архива и щракнете върху бутона „Изпращане за преглед“ в горния десен ъгъл на страницата. Според Apple 50% от приложенията се преглеждат в рамките на 24 часа, а 90% се преглеждат за 48 часа. Така че, ако приемем, че подаването ви е пълно, има голям шанс да получите отговор в рамките на два дни. Състоянието на приложението ще се актуализира при преглед и ще получите известие с промяната на състоянието.

 

Публикуването на приложение за iOS и преминаването през процеса на преглед на Apple може да изглежда малко смущаващо, особено ако никога преди не сте правили това. Но ако създадете приложение с StudioWeb, ние ще се справим с процеса на публикуване от ваше име. Все пак ще трябва да създадете свои собствени акаунти в Google и Apple Developer, но нашият екип ще се справи с по-голямата част от тежката работа. Така че няма да се притеснявате за повечето от стъпките в това ръководство!

Препоръчваме още:

8 категории мобилни приложения, които ще доминират през 2023г. 8 категории мобилни приложения, които ще доминират през 2023г. Прочети повече
11 имейла след покупка за насърчаване на лоялност и задържане на клиенти 11 имейла след покупка за насърчаване на лоялност и задържане на клиенти Прочети повече
Топ 15 Snapchat агенции за платени реклами, създаване на съдържание и кампании с влиятелни лица Топ 15 Snapchat агенции за платени реклами, създаване на съдържание и кампании с влиятелни лица Прочети повече
нагоре