Как да използвате Instagram за електронна търговия?

Възходът на онлайн пазаруването не е нищо друго освен метеорит. През 2021 г. 68% от купувачите в САЩ са пазарували директно от канали в социалните медии. Този процент скочи до 98% през 2022 г. Instagram играе значителна роля в това движение с 41 милиона купувачи на платформата през 2022 г. От всички популярни социални мрежи Instagram е вторият най-популярен избор за онлайн пазаруване, като само Facebook съперничи. Нещо повече, хората във възрастовата група 25-29 са особено повлияни от Instagram, когато вземат решения за покупка.

Но може да се чувствате изгубени и да не сте сигурни откъде да започнете своите маркетингови усилия в Instagram. В тази статия ще проучим електронната търговия в Instagram и как можете да се възползвате максимално от нея за вашия бизнес. Ще разгледаме създаването на магазин в Instagram, използването на маркери за пазаруване за стимулиране на продажбите, провеждането на целеви рекламни кампании и използването на истории за популяризиране на продукти. И накрая, ще разгледаме някои най-добри практики за успех на електронната търговия в Instagram.

Instagram е отлична платформа за използване за електронна търговия, тъй като има широка гама от функции, които я правят подходяща за продажба на продукти и услуги. Потребителите могат да създадат свой собствен Instagram магазин на платформата, като използват продуктови тагове, за да свържат артикули със съответните им страници. Instagram също така позволява на фирмите да провеждат целеви рекламни кампании, като използват снимки, видеоклипове, истории и въртележки, за да популяризират своите продукти.

Създаване на магазин във вашия акаунт в Instagram

Първата стъпка в създаването на магазин за електронна търговия в Instagram е създаването на акаунт в Instagram в приложението Instagram. След това трябва да го конвертирате в бизнес акаунт в Instagram. След като това стане, можете да използвате раздела Пазаруване във вашия бизнес акаунт, за да добавите продукти към вашия магазин в Instagram. Разделът Пазаруване също ви позволява да организирате продукти в колекции и дава възможност на потребителите да търсят артикули въз основа на категории.

Етикети за пазаруване

Таговете за пазаруване в съдържанието на Instagram са ефективен начин да привлечете вниманието на потребителите към вашите продукти и услуги. Нещо повече, 32% от всички продажби в Instagram и Facebook идват от маркирано съдържание.

Етикетите за пазаруване в Instagram работят точно като маркирането на човек в публикация - потребителите могат да кликнат върху изображението и то показва какъв е продуктът. Когато маркирате продукти, можете да ги свържете директно към техните продуктови страници във вашия онлайн магазин. Това улеснява клиентите да намират бързо това, от което се нуждаят, и да купуват стоки.

Реклами за пазаруване в Instagram

Рекламните кампании играят основна роля във всеки бизнес за електронна търговия и Instagram има няколко функции, специално създадени за тази цел. След като настроите своя бизнес профил в Instagram, използвайте различни типове реклами в Instagram – реклами с въртележка, истории, видеоклипове и изображения – за да популяризирате своите предложения по визуално привлекателен начин. С насочени реклами можете да сте сигурни, че вашето послание достига до правилните демографски групи за вашата марка. Мета означава, че рекламите в Instagram и Facebook са свързани . Марките могат да задават едни и същи реклами, а алгоритъмът Meta решава дали да ги популяризира в Instagram или от страницата ви във Facebook.

Истории в Instagram

Историите са чудесен начин да държите последователите ангажирани и да ги въодушевявате от новите продукти. За разлика от обикновените публикации, историите изчезват след 24 часа, което ги прави отличен начин за създаване на усещане за неотложност. Можете да използвате истории, за да подчертаете специални оферти или събития, да покажете отзиви на клиенти или да представите нови продукти.

Най-добри практики

Електронната търговия в Instagram носи много ползи за бизнеса, включително подобрена видимост и по-добра ангажираност на клиентите. С обхвата на Instagram от над един милиард активни потребители месечно по целия свят , никога няма да имате проблеми с намирането на потенциални клиенти. Нещо повече, като използвате функции като етикети за пазаруване и насочени реклами, вие ще можете лесно да достигнете до точните хора.

Ето нашите съвети как да извлечете максимума от стратегията си за електронна търговия в Instagram!

 • Насърчавайте генерираното от потребителите съдържание

Генерирано от потребителите съдържание (UGC) е евтин начин за ангажиране на клиенти и изграждане на доверие във вашата марка. Въпреки това може да е трудно да накарате хората да създават UGC за вас. За да насърчите хората да създават UGC за вашия бизнес, можете да опитате следното:

 1. Предлагане на награди като отстъпки или безплатни продукти за тези, които публикуват за своя опит с вашия бизнес

 2. Създаване на конкурси, в които участниците трябва да изпращат снимки или видеоклипове, свързани с темата на конкурса

 3. Публикуване на UGC на вашия уебсайт и профил в Instagram

 • Използвайте маркери за пазаруване

Според Instagram марките, които маркират продукти в публикациите си в Instagram, постигат 37% повече продажби от тези, които не го правят. Instagram препоръчва маркиране в различни формати - например в барабани, редовни публикации във вашата емисия в Instagram и в истории като стикери. Марките могат да маркират колекция (набор от продукти), няколко различни продукта или един продукт.

 • Сътрудничете с инфлуенсъри

Инфлуенсърите могат да играят важна роля във всяка маркетингова стратегия за социални медии и Instagram не прави изключение. Като работят с инфлуенсъри, които имат много последователи в платформата, фирмите могат да представят своите продукти и услуги пред повече потенциални клиенти. Не забравяйте, че инфлуенсърите имат отдадени последователи, които се доверяват на това, което казват - проучване на IZEA установи, че повечето потребители на социалните медии се доверяват на инфлуенсъри пред знаменитости от A-списъка.

Ето няколко съвета как да си сътрудничите ефективно с инфлуенсъри в Instagram:

 1. Изследвайте инфлуенсъри, които имат много последователи и отговарят на вашата целева аудитория.

 2. Обърнете се директно към тях с оферта или предложение – очертайте защо вашата марка е подходяща за ценностите на тяхната аудитория.

 3. Договорете условията на сътрудничеството, като график за плащане и промоции. Съгласете подробностите предварително и създайте договор, който инфлуенсърът да подпише.

 4. Уверете се, че всички публикации се придържат към указанията на Instagram за спонсорирано съдържание, като например правилно маркиране и етикетиране на спонсорирани публикации.

 • Използвайте чатбот, за да отговаряте на потребителите на Instagram 24/7

Намирането и използването на чатбот за магазин на Instagram може да бъде чудесен начин за предоставяне на обслужване на клиенти, като същевременно минимизира количеството ръчна работа, която се извършва в него. Чатботовете са автоматизирани програми, които отговарят бързо и точно на запитвания от клиенти, което може да спести време и ресурси, които иначе бихте трябвало да вложите в предоставянето на обслужване на клиенти. Чатботовете на Instagram ви помагат да се справяте автоматично с DM и коментари.

 

Instagram е мощен инструмент за фирми, които искат да увеличат своя обхват и да стимулират повече продажби. Като използвате функциите на платформата, можете да създадете ефективна маркетингова стратегия, която ще постави вашите продукти пред потенциални клиенти!

Препоръчваме още:

Какво е средна стойност на поръчката? Какво е средна стойност на поръчката? Прочети повече
Важността на безопасността на мобилните приложения Важността на безопасността на мобилните приложения Прочети повече
Каква е разликата между уеб приложения и мобилни приложения? Каква е разликата между уеб приложения и мобилни приложения? Прочети повече
нагоре