Безопасно ли е мобилното банкиране?

   Потребителите по целия свят са развълнувани от опциите, предоставени от мобилното банкиране. Удобството обаче идва с нов набор от проблеми, с които трябва да сме наясно. Безопасното мобилно банкиране разчита до голяма степен на здравия разум на потребителите. Първо, те трябва да се попитат „безопасно ли е мобилното банкиране?“

Прочетете повече, за да разберете.

Едно време дигиталното банкиране беше посрещнато с недоверие. Тези времена отдавна са отминали. Има една поговорка, която обикаля интернет, че милениалите никога не разполагат с пари в брой. Това не е безпочвено наблюдение: 63% от потребителите в САЩ рядко използват пари в брой. Нещо повече, над 80% от тях вярват, че парите в брой ще бъдат отстранени. Онлайн плащанията определено са отчасти отговорни за тази ситуация. Тази демографска група приветства мобилното банкиране с отворени обятия. Колко от тях попитаха „безопасни ли са приложенията за банкиране“, преди да ги изтеглят на своите смартфони?

Въпреки че има инициативи като PSD2, които се стремят да регулират индустрията за цифрово банкиране и да гарантират сигурност за всички потребители, отговорността все още е в нашите ръце. Ние трябва да сме тези, които се питат „безопасно ли е мобилното банкиране“.

Какви са рисковете от мобилното банкиране

Най-голямата заплаха за безопасното мобилно банкиране е рискът от компрометиране на потребителски данни. Когато мислим какъв вид данни са свързани с мобилното банкиране, е лесно да разберем защо. Мобилното банкиране може потенциално да разкрие банковите пароли на потребителя, информацията за кредитната карта и данните за самоличността. Последиците от атака срещу паричния поток на потребителя могат да бъдат катастрофални.

По-различно ли е мобилното банкиране от другите дейности в дигиталното пространство?

За съжаление не е: от днес не можем да кажем, че всякакъв вид онлайн дейност е 100% сигурна. Щетите обаче не засягат само клиентите. Банките са изложени на риск да загубят доверието им, а ако онеправданият клиент търси обезщетение, ще струва много пари. Трети страни, които са откраднали данни, могат да поемат акаунти и да манипулират транзакции. Ето защо безопасността на мобилното банкиране е в най-добрия интерес и на двете страни.

Както всеки друг тип мобилно приложение, банковите приложения могат да бъдат с риск от излагане на потребителите на кибератаки.

5 вида заплахи за безопасното мобилно банкиране

Нека да определим на какъв вид атаки са изложени потребителите, докато използват приложения за банкиране. Повечето запалени интернет потребители ще са запознати с видовете кибератаки, описани по-долу:

  • Зловреден софтуер

Злонамереният софтуер шпионира комбинациите от клавиатура на потребителя. Паролите, номерата, имената на акаунти се копират и изпращат на хакера. Зловредният софтуер може също да забави устройството или да създаде спам имейли, които се изпращат без намерението на потребителя.

  • Фишинг

Фишингът е форма кражба на данни от потребители, представяйки се за доверен онлайн източник. Хакерите се свързват с потребителите, чрез техните имейли или телефони, като искат банкова информация. Често хакерите използват тактика за плашене, за да получат емоционален отговор от потребителите и да им попречат да мислят, преди да предприемат действия.

  • Троянски кон

В тази стратегия на кибератака зловредният софтуер се инсталира като странично приложение на друго мобилно приложение и тихо шпионира нищо неподозиращите потребители.

  • Фалшиви банкови приложения

Разработването на фалшиво приложение за банкиране и стартирането в магазина за приложения е печеливш бизнес за хакерите. За съжаление е сравнително лесно да се представяте за законна компания за разработка и да пуснете приложения в App Store и Google Store.

Как да поддържате мобилното банкиране безопасно

Вместо да питате „безопасни ли са приложенията за банкиране“, опитайте се да ги направите възможно най-безопасни, преди да ги стартирате на мобилното си устройство.

Ето най-добрите практики за гарантиране на безопасно изживяване при мобилно банкиране:

  • Изтеглете от доверени източници

Най-добрият източник за изтегляне на приложения за мобилно банкиране е уебсайтът на банката. Ако все пак искате да изтеглите приложението от магазин, продължете с повишено внимание. Прочетете условията и забележете дали приложението иска достъп до вашата камера, снимки или файлове.

  • Създайте силна парола

Силните пароли все още се считат за най-добрата защита от нарушения на данните. Как да създадете такава?

Първо, не бъдете очевидни. Второ, комбинирайте букви, цифри, главни и малки букви.

  • Многофакторна автентификация

Повечето банки изискват поне двуфакторна автентификация, за да потвърдят всякакъв вид операции в приложението.

  • Пазете се от неизвестни безжични мрежи

Никога не можете да сте сигурни кой предоставя отворен wi-fi в молове или кафенета. Ако банковата транзакция не може да чака, използвайте връзката на мобилния си телефон вместо безплатен wifi.

  • Инсталирайте анти-зловреден софтуер

Това се разбира от само себе си. Надеждният анти-зловреден софтуер е задължителен за всеки, който се интересува от безопасно мобилно банкиране.

  • Поддържайте приложението си за мобилно банкиране актуализирано

Не пропускайте тези известия за актуализация, когато изскочат на екрана!

Изпълнението на всички стъпки, споменати по-горе, е най-добрият начин за безопасни операции за мобилно банкиране!

 

Въпросът „безопасно ли е мобилното банкиране“ - да, безопасно е – стига потребителите да прилагат за основните предпазни мерки. Потребителите трябва да се грижат за себе си. Банките могат да направят всичко, за да направят своите приложения защитени, но те няма да защитят нечие мобилно устройство. Може би акцентът не трябва да се поставя върху подтикването на разработчиците на приложения да произвеждат все по-технологично напреднали мобилни приложения, а върху дигиталното образованието на мобилните потребители.

Препоръчваме още:

4-те предимства на блокчейн 4-те предимства на блокчейн Прочети повече
5-те елемента на успешните дигитални реклами 5-те елемента на успешните дигитални реклами Прочети повече
8 начина за оптимизиране на уебсайта ви за гласово търсене 8 начина за оптимизиране на уебсайта ви за гласово търсене Прочети повече
нагоре