8 най-добри инструмента за разработка на мобилни приложения за различни платформи

   Избирането на правилните инструменти за разработка на приложения е критична част от изграждането на добро приложение. Има определени фактори, които влизат в действие, когато се опитвате да решите кой инструмент е най-добрият за кросплатформена разработка на приложения. Често пъти платформата, за която искате да създадете, диктува кои видове инструменти ще използвате. Ще използвате различни инструменти в зависимост от това дали създавате за Apple или Android.

Например, ако приложението ви се изгражда стриктно за Google Play Store, тогава ще използвате Android Studio за собствено разработване на приложения. Докато Xcode се използва за приложения за iOS в операционната система на Apple.

Обаче технологията за рамка за разработка на различни платформи означава, че можете да разработвате и за двете платформи едновременно. Разработката на приложения за различни платформи прави нещата много по-лесни за разработчиците, като по този начин няма да се налага да преминавате през един и същ процес два пъти на две отделни платформи.

Как избирате правилния инструмент за кросплатформени мобилни приложения

Има толкова много различни опции за избор за кросплатформена разработка на мобилни приложения. Може да е трудно да се стесни кои са най-добрите за приложения за различни платформи.

Има четири основни фактора, които трябва да повлияят на вашето решение.

 1. Съображения за скоростта

 2. Поддръжка на функции

 3. Рамков риск

 4. Разходи за разработка

Трябва да вземете под внимание тези елементи, когато анализирате инструменти за разработка на различни платформи.

За да ви помогна да започнете, проведох проучване. Използвах тези компоненти, за да стесня най-добрите налични опции. Ето 8 най-добри инструменти за разработка на мобилни приложения за различни платформи:

 • Titanium

Appcelerator Titanium е един от най-добрите налични възможности. Titanium SDK работи с помощта на JavaScript. Тяхната система ви улеснява да създавате собствени приложения както за iOS, така и за Android. Позволява ви да използвате повторно между 60% и 90% от един и същ код за всички ваши приложения. Тази функция спестява огромно време. За всички вас разработчици, които са преминали през процеса на кодиране преди, знаете колко време и усилия са необходими за кодиране от нулата. Възможността да получите преднина и повече от половината код вече е направен е причината Appcelerator Titanium да е толкова популярен избор и можете да използвате за разработка на хибридни мобилни приложения. Titanium също е инструмент за разработка с отворен код. Така че хиляди разработчици по целия свят винаги правят принос. В резултат на това производителността и функционалността на този ресурс непрекъснато се подобряват. Кой знае, може дори да намерите начин да направите този инструмент по-добър. Можете да поправите грешки или проблеми в тази система, ако откриете такива, докато работите. Това ще помогне на други разработчици, които използват този инструмент в бъдеще. Дизайнерските характеристики на Titanium също са страхотни. Те улесняват просто плъзгане и пускане на шаблони. Можете да преминете от аспектите на дизайна обратно към компонентите на кода с безпроблемно усилие. В допълнение към Java, Titanium също ви позволява да използвате код от Swift и Objective C едновременно със собствен код.

 • Cocos2d

Ако изграждате приложение, което е за двуизмерна игра, може да обмислите използването на Cocos2d като инструмент за разработка на различни платформи. Точно като Titanium, Cocos2d също е платформа с отворен код. Така че винаги има актуализации и подобрения, които се правят от други разработчици. Ако използвате този инструмент, имате възможност да избирате между пет различни платформи или разклонения, с които да се развивате:

 1. Cocos2d-x

 2. Cocos2d-JS

 3. Cocos2dXNA

 4. Cocos2d-Swift

 5. Cocos2d (Python)

Разликите между тези разклонения се основават на предпочитания от вас език за програмиране като разработчик. Така че, ако сте запознати с Xcode и Objective-C, ще искате да използвате Cocos2d-Swift. За тези от вас, които предпочитат езика C#, трябва да използвате Cocos2dXNA. За JavaScript Cocos2d-JS е най-добрият вариант. Ако харесвате езика C++, тогава Cocos2d-x е най-добрият ви залог. Точно както казва името, Cocos2d (Python) е създаден за езика за програмиране Python. Гъвкавостта на езика за програмиране на Cocos2d е това, което го прави толкова популярна опция за разработчиците. Работата с език, който познавате, ви помага да сте сигурни, че вършите нещата възможно най-бързо и ефективно.

 • Unity3d

Нека се придържаме към темата за игрите тук. Unity3d е друга опция, която трябва да обмислите, ако разработвате игра. Причината, поради която този инструмент за разработка на различни платформи е толкова популярен е, че графиките са абсолютно невероятни. Толкова е страхотен, че може да се използва за нещо повече от мобилно приложение. След като разработите кода с помощта на Boo, C# или UnityScript, имате възможността да експортирате играта на 17 платформи. Някои от най-добрите включват:

 1. Android

 2. iOS

 3. Windows

 4. Linux

 5. Xbox

 6. Wii

След като вашата игра започне да работи на всички различни платформи, които сте избрали, можете да използвате платформата Unity3d, за да ви помогне да я разпространите във всички магазини. Можете също да използвате Unity3d, за да проследявате потребителски анализи и да получавате социални споделяния за вашето приложение. Unity3d има мрежа от разработчици и експерти, наречена Unity Connect. Ако се присъедините към тази мрежа, ще намерите помощ и ще получите отговори на въпроси, ако имате проблеми с нещо. От друга страна, ако сте експерт с този инструмент за разработка, можете да се присъедините към общността и да получите заплащане, за да предлагате съвети на тези, които се нуждаят от допълнителни насоки.

 • PhoneGap

PhoneGap е собственост на Adobe. Така че, ако сте запознати с други продукти на Adobe, знаете колко надеждни и лесни за използване са те. Една от най-добрите характеристики на този инструмент за разработка на различни платформи е, че е безплатен за използване. Лесно е да превеждате код от CSS, JavaScript и HTML5. Това е една от най-добрите опции за използване, ако създавате приложение за първи път като разработчик. Всички комплекти за разработка на софтуер се поддържат от PhoneGap, така че не е нужно да се притеснявате за това. След като приключите с разработването на приложението, те го правят изключително лесно да го споделите с другите членове на вашия екип. Тази функция ви помага да си сътрудничите с други, за да можете непрекъснато да правите подобрения за вашето приложение. Освен това ще можете да подготвите приложението си за магазините за приложения, докато използвате PhoneGap. В допълнение към разработката за Android и iOS, можете също да създавате приложения за Windows и BlackBerry с помощта на PhoneGap. Софтуерът ви позволява значително да намалите времето за разработка. Това е така, защото можете да използвате повторно съществуващи рамки, инструменти и умения за уеб разработка. PhoneGap има нещо, наречено функция за хидратация. Позволява по-бързи цикли на изграждане и отстраняване на грешки. Това ще доведе до изпращане на актуализации до потребителите, които са тествали приложението ви, за да сте сигурни, че всички работят с най-новата версия.

 • Qt

Qt е абонаментна услуга за мобилна разработка. Преди да го закупите, те ви дават възможност да го изпробвате безплатно. Така че определено си струва поне да се възползвате от техния безплатен пробен период. Ако използвате Qt за кодиране на вашето приложение, тогава ще използвате C++ за това. След като кодирането приключи, има безпроблемен процес на експортиране към различни платформи. След като експортирате кода, можете да получите достъп до приложенията чрез интерфейса на Qt на съответните устройства и платформи. По този начин наблюдавате колко добре се представя вашето приложение. Ако приложението не работи по ваш вкус, можете лесно да направите промени чрез Qt, които автоматично ще бъдат приложени. Можете също да тествате приложението си на различни устройства, дори и да не притежавате тези конкретни устройства. Техният софтуер ви позволява да видите как ще работи приложението на различни смартфони и таблети. Друго предимство на този инструмент за разработка на различни платформи е скоростта. Инструментите на API ви помагат да пуснете приложението си на пазара много по-бързо. Като цяло е наистина лесен за използване. Те нямат сложен интерфейс като някои от другите инструменти за разработка, които съм виждал.

 • Corona

Corona рекламира, че можете да започнете процеса на кодиране на вашето ново приложение за по-малко от пет минути с техния комплект за разработка на софтуер. Така че е безопасно да се каже, че няма твърде много крива на обучение с този инструмент за разработка на различни платформи. Той е лесен за използване и дори е чудесен за начинаещи. Използването му е безплатно, така че няма нищо лошо да го изпробвате. Няма да се налага да инвестирате нищо в него, освен вашето време. Основната употреба на Corona е за 2D игри. Той е страхотен за висококачествена графика и може да ви помогне да създавате игри много по-бързо, отколкото да кодирате цялото приложение от нулата. Ще работите в Lua, който е езикът за програмиране на Corona, който е написан на C. Причината, поради която използват Lua, е, че са открили, че работи добре с мобилни приложения, тъй като няма голям цифров отпечатък.

 • 5app

5app е доста уникален в сравнение с другите инструменти, за които говорихме досега днес. Причината да е различен е, че е предназначен за фирми, които разработват приложения за своите служители. Също така е страхотно за хора, които са наети от тези фирми, за да направят приложения, които служителите да използват. 5app поставя акцент върху сигурността на данните. Той използва JavaScript и HTML5 за кодиране и експортиране на приложения. Вашият готов продукт е съвместим както с устройства с iOS, така и с Android, в зависимост от това какво използват служителите на вашата компания.

 • React Native

React Native е софтуер с отворен код, създаден от Facebook. Можете да го използвате за създаване на собствени приложения за iOS и Android. React Native бързо се превърна в едно от най-добрите решения за всеки, който разработва приложения. Готината част за React Native е, че работи и за повече от мобилни приложения. Можете да го използвате за създаване на собствени приложения за уеб приложения, Windows, UWP, tvOS, macOS, Android TV и др. Така че това наистина е решение за различни платформи и устройства.

 

Избирането на правилната платформа за разработване на междуплатформени приложения е една от най-важните части от изграждането на собствено приложение. Просто трябва да стесните най-добрите междуплатформени рамки. Това е най-лесният начин да се справите с разработването на приложения за множество платформи!

Препоръчваме още:

7 предимства на AI в електронната търговия 7 предимства на AI в електронната търговия Прочети повече
8 ключови предимства на дистанционната работа за служителите 8 ключови предимства на дистанционната работа за служителите Прочети повече
5 неща, които трябва да имате предвид, преди да създадете мобилно приложение 5 неща, които трябва да имате предвид, преди да създадете мобилно приложение Прочети повече
нагоре