4 причини, поради които никога да не използвате WordPress.com

Първо нека да разсяним разликата между WordPress.com и WordPress.org. Струват ви се еднакви нали? И двете са собственост на Automattic, и двете помагат на хората да създават уебсайтове и блогове, но има някои много значими различия.

WordPress.org

Първо ще разгледаме WordPress.org - организацията, която ви предоставя безплатна версия на софтуера WordPress, отворен код. Можете сами да го изтеглите и инсталирате. Освен това някои избрани хостинг доставчици и контролни панели предлагат лесни инсталации на WordPress с едно щракване. WordPress си партнира с някои конкретни хостинг доставчициАко обаче го инсталирате сами, това означава, че вие ​​и вашият хостинг доставчик сте отговорни за инсталацията. Това също означава, че трябва сами да правите резервни копия, актуализации на сигурността и всички надстройки, които са необходими. Което е напълно разбираемо, като се има предвид, че е безплатен.

WordPress.com

WordPress.com

След това е WordPress.com - търговското дружество, което ви предоставя софтуера WordPress като услуга, готова за използване. Така че, вместо да го инсталирате сами, просто се регистрирайте в WordPress.com и готово. Без изтегляне, без инсталиране - всичко е завършено. И всички резервни копия, актуализации за сигурност и надстройки се обработват за вас от WordPress.com. WordPress.com е свободен за работа, но предлага премиум услуги на цени, започващи от $ 36 за година.

Има обаче редица ограничения, които ще ви изброим в тази статия.

Ето някои от най-големите изненади, които ще срещнете при работа с WordPress.com.

1. Не можете да променяте структурата на страниците

С WordPress.com можете да променяте нещата в основата на страницата си (средната част), но нямате директен достъп до източника на HTML и частите на вашата страница. Освен това нямате достъп до PHP файловете (файловете, от които самите WordPress са направени), до които обикновено бихте имали достъп при самостоятелно хоствана инсталация на WordPress.org. Това също означава, че не можете да добавяте CSS или JavaScript връзки към вашата уеб страница, както обикновено. Това, което се опитваме да ви кажем, е че ще имате по-малка персонализация и значително по-малък контрол.

Всеки JavaScript код, добавен към вашата страница, се премахва, когато го актуализирате. И така, вие сте ограничени до функционалностите, които ви предоставя WordPress.com. Когато става въпрос за показване на множество изображения, има две опции - като слайдшоу и като галерия.

Мислите ли да вградите IFRAME? WordPress.com има списък с външни сайтове, с които позволява връзки и има вероятност сайтът ви да не е един от тях.

И така, как да добавите персонализация към вашия уебсайт на WordPress.com? Можете да изберете от списък с опции за вграждане, като YouTube и Google Maps, както и от списъка. Има няколко приспособления, които можете да използвате, но списъкът в никакъв случай не е изчерпателен.

Опции за WordPress.com

Опции за WordPress.com

2. Ограничени теми и плъгини

Приставките са една от многото функции, които правят WordPress удоволствие да се използва. Какво ще кажете, ако искате да инсталирате някои приставки? Не можете да го направите.

Със самостоятелно хостван сайт от WordPress.org можете да инсталирате колкото искате теми и от всеки източник, като Theme Forest. С WordPress.com сте ограничени към темите, които те позволяват.

В WordPress.com има много теми. Някои са безплатни, а други - премиум (платени). С WordPress.org броят на наличните теми е безкраен.

Теми на WordPress.com

Теми на WordPress.com

Тъй като не можете да промените структурата на страницата, до известна степен сте зависими от предварително дефинираната структура на вашата тема и от функциите, които авторът ви позволява да промените. Това става проблем, защото всяка тема има различни опции, които можете и не можете да променяте.

Опции за тема на WordPress

Опции за тема на WordPress

Някои имат колонтитули, които можете да промените, а други - не. Всяка тема от тях има различен размер заглавно изображение. Може да бъде доста досадно да намерите такава, която е подходяща както в оформлението, така и във функционалността.

3. Разходи за добавяне на стил

Най-накрая сте се спрели на тема и сега искате да промените няколко дребни неща. В WordPress.com трябва да закупите надстройка за персонализиран дизайн, за да използвате персонализиран CSS във вашия сайт. Както споменахме, тази надстройка започва от $36 за година. Това може да ви излезе доста скъпо в зависимост от броя на сайтове, които искате да персонализирате.

Надстройване на персонализиран дизайн на WordPress

Надстройване на персонализиран дизайн на WordPress

Цени на WordPress.com

Цени на WordPress.com

За $36 за година „Персонализиране на дизайн“ получавате обикновен текстов редактор, за да актуализирате вашия CSS. Няма визуален редактор.

CSS редактор за персонализиран дизайн на WordPress

CSS редактор за персонализиран дизайн на WordPress

Освен това нямате право да криете информацията за авторските права върху вашата тема. Това може да не е проблем за личните блогове, но може да е от значение за бизнес сайтовете или ако създавате сайтове за ваши клиенти.

4. Съдържанието и издаването на авторски права

Всъщност няма проблем кой „притежава“ съдържанието в сайта на WordPress.com. Техният TOS ясно заявява, че имат безплатен достъп до вашите данни за популяризиране на вашия сайт:

„Като добавите Съдържание в Automattic за включване на вашия уебсайт, вие предоставяте на Automattic безплатен лиценз за възпроизвеждане, модифициране, адаптиране и публикуване на Съдържанието единствено с цел показване, разпространение и популяризиране. Ако изтриете Съдържание, Automattic ще положи разумни усилия, за да го премахне от Уебсайта, но потвърждавате, че кеширането или препратките към Съдържанието може да не бъдат извършени незабавно. “

А относно въпроса за прекратяването:

„Automattic може да прекрати достъпа ви до всички или до която и да е част от уебсайта по всяко време, със или без причина, със или без предизвестие - незабавно.“

Недостатък е и вероятността WordPress.com да реши да постави реклами на вашия уебсайт. Можете да ги премахнете, като заплатите $36 за година.

 

За да обобщим всичко това, използването на WordPress.com може да бъде прекрасен избор за някой, който иска готово решение. По-малко стрес и притеснения. Въпреки това, не забравяйте само, че сайтът на WordPress.com не е напълно под ваш контрол и че има някои дизайнерски ограничения.

Резултат с изображение за „wordpress“

 

Ако имате въпроси относно разработването на персонализиран Уеб сайт не се колебайте да ни изпратите своето запитване тук.

Свързано изображение

Препоръчваме още:

Как да популяризирате безплатно канала си в YouTube? Как да популяризирате безплатно канала си в YouTube? Прочети повече
7 онлайн маркетингови съвета за разрастване вашия мебелен бизнес 7 онлайн маркетингови съвета за разрастване вашия мебелен бизнес Прочети повече
8-те най-добри SEO практики през 2021 година 8-те най-добри SEO практики през 2021 година Прочети повече
нагоре