Важни трендове в социалните мрежи, които трябва да знаете!

Тъй като социалните платформи въвеждат нови функции и променят своите алгоритми, тенденциите в социалните медии също претърпяват еволюция. Вземете например Instagram Stories. Преди няколко години Snapchat беше известен със своето изчезващо съдържание, индуциращо FOMO, но не изглеждаше да има широк апетит за подобни функции в други мрежи. Сега над 500 милиона души използват функцията ежедневно в Instagram и все повече платформи добавят еквивалентни функции.Това свидетелства колко бързо приемаме новите тенденции в социалните медии.Тези бързи промени представляват изцяло ново предизвикателство за търговците на марки и социални медии, тъй като те трябва непрекъснато да преразглеждат съществуващите си стратегии и да се въртят, за да добавят нови видове съдържание към своя репертоар. Маркетолозите непрекъснато трябва да следят за последните тенденции, влияещи върху бъдещето на социалните медии и да се развиват съответно.Ако търсите най-новите тенденции в социалните медии 2021, които ви подготвят, имате късмет. Събрахме някои от най-добрите тенденции, които да наблюдаваме, за да ви помогнем да се адаптирате и да растете.

 

1. Потоците на живо ще останат популярни!

Глобалната здравна криза от 2020 г. видя, че много фирми стават цифрови, но могат да поддържат социално дистанциране и да предотвратят разпространението на COVID-19. Срещите лице в лице се превърнаха в Zoom конференции, а концертите на живо се превърнаха в потоци на живо от артисти, свирещи от домовете си.Така че, естествено, има нарастване на използването на функции за поточно предаване на живо в социалните медии. Facebook отбеляза огромен ръст в съобщенията и стрийминга на живо, особено в горещите точки на COVID-19 като Италия. Например броят на гледанията в Instagram и Facebook Live се удвои там само за седмица.Докато ситуацията продължава да се развива през 2021 г., хората са свикнали да могат да взаимодействат с марки на живо, без никога да напускат домовете си. Така че стриймингът на живо ще продължи да набира популярност и определено трябва да бъде част от вашата маркетингова стратегия в социалните медии.Molbak Garden + Home, например, създаде поредица от уроци на живо във Facebook, за да предостави съвети за градинарството.Според неотдавнашен социален индекс на Sprout, 40% от потребителите искат да видят повече видео на живо от марки.

 

2. Story като формат на съдържанието!

Както беше подчертано по-рано, повече от 500 милиона потребители си взаимодействат с Instagram Stories всеки ден. Така че, въпреки че Instagram Stories вече бяха доминиращ формат на съдържанието през предходната година, те няма да изчезнат скоро.Марките ще трябва да възприемат по-организиран подход и да планират Stories като формат на съдържанието за своите календари за публикуване, ако все още не го правят. По-важното е, че използването на видео като Stories ще се увеличи, тъй като изглежда, че превъзхождат снимките.Проучване на SocialInsider установи, че изображенията в Stories имат 5,65% по-висока честота на пренасочване от видеоклиповете. Честотата на пренасочване е броят на хората, които са видели историята ви и са преминали към следващата, преди да я завършат. Същият анализ също така установи, че снимките в Stories имат повече отпадания от видеоклиповете, което показва, че хората са склонни да отделят повече време за гледане на видеоклипове.Не е чудно, че 51% от марките вече използват видеоклипове в Stories и броят им вероятно ще се увеличи през 2021 г.

 

3. Виртуалната реалност ще стане по-популярна в социалните мрежи!

На фона на заповедите за престой у дома и необходимостта от социално дистанциране, хората търсят по-значими взаимодействия на практика. Виртуалната реалност (VR) е една от текущите технологични тенденции, която може да им осигури тези взаимодействия.Взаимодействието с хора чрез VR ви дава усещането, че всъщност сте заедно, дори ако са на половината свят. Това е точният вид опит, от който хората се нуждаят в момент, когато трябва да се дистанцират социално. През 2021г. е вероятно да видим, че виртуалната реалност набира все по-голяма популярност в социалните медии, тъй като платформите продължават напред с включването на тази технология.Вземете например Facebook Horizon. От началото на 2021 г. Facebook използва платформата Oculus VR за бета-тестване на виртуален свят, който позволява на хората да изследват, да се свързват с други и да играят игри.

 

4. Разширената реалност като медийна тенденция!

Подобно на виртуалната реалност, последните събития ускориха приемането на преживяванията с добавена реалност (AR), включително в социалното пространство. AR не изисква допълнителен хардуер освен смартфон, което го прави дори по-лесно достъпен от VR. Също така е познато от преживявания като динамични фотофилтри, които от години са на множество социални платформи.Преживяванията с разширена реалност са по своята същност интерактивни и изключително ефективни за ангажиране.Марките бързо купуват тази най-нова тенденция в социалните медии, като създават AR филтри за популяризиране на нови продукти или за насърчаване на взаимодействието на феновете. Това поддържа вашата аудитория ангажирана и забавлявана и дори може да ви помогне да привлечете нови клиенти с правилната промоция.Един отличен пример е как McDonald’s излезе с филтъра Spice Zapper, който позволява на потребителите да затварят хапки, докато падат.С ограниченото пазаруване на тухли и хоросан през 2020 г., AR също може да бъде ефективен при стимулиране на покупки. Опциите за AR пазаруване, които ви позволяват да ‘изпробвате’ продукти чрез камерата на вашия телефон, са внедрени в Instagram през 2019 г., а AR преживяванията, които ви позволяват да си представяте продукти в собствения си дом, вероятно ще продължат да стимулират продажбите.Творческото внедряване на AR във вашата маркетингова стратегия за социални медии за 2021 г. може много да помогне на вашата марка да се открои. Социалният индекс на Sprout за 2020 г. дори установи, че креативното и забавно съдържание са едни от най-важните фактори, които правят социалното присъствие на марката стабилно.

 

5. Социалната търговия ще продължи да расте!

Тъй като индустрията на социалните медии непрекъснато се адаптира, за да подобри потребителското изживяване, виждаме повече функции и инструменти, които поддържат бързо и лесно пазаруване. Instagram, например, ви позволява да добавяте продуктови маркери и да позволявате лесно плащане, без никога да напускате платформата. Във Facebook можете да създадете магазин, който хората да могат да разглеждат и купуват направо на платформата.Вече можете да видите марки като ThreadBeast, които създават такива витрини в социалните медии.Това може да бъде идеалният инструмент за маркетолозите да се възползват през 2021 г., особено като се има предвид ролята на социалните медии при вземането на решения за покупка. Имайте предвид, че 54% от потребителите на социални медии изследват продукти, използващи социални медии. А препоръките за социални медии могат да повлияят на решенията за покупка на 71% от потребителите.И когато добавите социална търговия към уравнението, имате нещо, което опростява и съкращава пътуването на клиента. Сега, когато аудиторията ви види продукт, който им харесва в социалните медии, вече не трябва да ходи на уебсайта и да го търси. Те могат да го купят направо от платформата, което вероятно ще намали изоставените транзакции.Всъщност простото използване на бутон за закупуване увеличава вероятността за покупка и помага за придвижването на транзакциите напред в социалните мрежи. стратегия, която да отговаря на променящото се поведение на аудиторията, бихте могли да загубите бъдещите клиенти.

 

6. Целенасочени кампании, които да заемат централно място!

Въпреки че социалните медии винаги са водили ангажираност с каузи, глобалната пандемия е осветявала още по-ярко светлина върху тези причини. Хората искат да помогнат повече от всякога и очакват марките да се появят.Всъщност 74% от анкетираните в проучване в Twitter искат марките да демонстрират прояви на доброта. А 77% се чувстват по-позитивно към марките, които се опитват да подкрепят обществото по време на тази криза.Така че дори за 2021 г. вероятно ще видим марки, които помагат, но могат, чрез целенасочени кампании в социалните медии. 86% от анкетираните в проучването искат марките да подкрепят уязвимите членове на общността. И 82% от анкетираните очакват по-голяма подкрепа за здравния персонал от първа линия.Компании като Unilever са предприели стъпки в подкрепа на усилията за спешни случаи.Тъй като марките са преминали през множество кризисни ситуации през 2020 г., това също подчертава важността на автентичността и подкрепянето на техните маркетингови действия. Знанието кога да се ангажирате и кога да отстъпите от чувствителен въпрос, който може да не се възприема като подходящ за вашата марка, е от съществено значение. Аудиторията очаква марките да показват лидерство и значими действия по социални въпроси, вместо да ги използват за маркетингови възможности.

 

7. Включването ще има значение повече от всякога!

Марките са все по-често под натиск да постигнат значителни крачки за включване в своите бизнес операции и маркетинг. Аудиторията е по-наясно от всякога, че има много възможности, което ги кара да поставят парите си зад компании, които показват инвестиции в общностите и проблеми, към които са запалени. И марките трябва да продължат. Вече не можете да си позволите да мълчите и пасивно по въпроси, за които вашата страстна аудитория страстно се грижи. Проучване на Accenture установи, че 29% от всички купувачи ще преминат към марка, която се е ангажирала с приобщаване и разнообразие.Въпреки това публиката все повече осъзнава перформативния активизъм, който по-скоро прилича на маркетингова игра, отколкото на значим принос - уверете се, че съдържанието ви относно приобщаването е добре информиран и се уверете, че вашата марка е готова да действа. Тези важни социални проблеми не могат просто да бъдат третирани като друга актуална тема.Така че през 2021 г. приобщаването ще се превърне в още по-голям фокус за марките, които искат да изградят по-дълбоки връзки със своите клиенти. Ако социалното присъствие на вашата марка не отразява възгледите на вашата аудитория за идентичността и многообразието, в крайна сметка ще пропуснете ключова възможност да се свържете с тях.Fenty Beauty направи име на своята всеобхватна линия продукти за красота. Присъствието на марката в социалните медии също отразява тази позиция, като редовно откроява реални хора, използващи нейните продукти.

 

8. Автентичността и прозрачността ще бъдат от първостепенно значение!

Потребителите искат марките да станат реални. Това означава да поддържате автентичност и прозрачност за вашите продукти и операции. Ако искате хората да ви се доверят, трябва да сте честни с тях.И какъв по-добър начин да направите това от социалните медии? Според социалния индекс на Sprout за 2020 г. прозрачността и ангажираността с аудиторията са първите два фактора, които правят социалната марка най-добра в класа. Ако сте допуснали грешка, се съгласете с нея чрез сърдечно съобщение в социалните медии. Позволете на клиентите си да се свържат свободно с вас в случай на проблеми или разочарования. И вместо да изтривате негативни коментари, открито се обръщайте към тях и им показвайте колко ви е грижа за техните проблеми. Аудиториите са по-разумни от всякога, така че не можете да очаквате да се „измъкнете“ от опитите за избягване, изтриване или по друг начин да пометите грешни стъпки под килима.Инструменти като Sprout Smart Inbox опростяват този процес с инструменти за маркиране на съобщения, запазване на шаблони за отговори и филтриране на входящата ви поща по всички канали. Това може да ви помогне да уловите различни видове съобщения - включително критични - и да ги приоритизирате в екипа си.

Препоръчваме още:

2 маркетингови фактора, които никога няма да се променят! 2 маркетингови фактора, които никога няма да се променят! Прочети повече
8-те най-добри SEO практики през 2021 година 8-те най-добри SEO практики през 2021 година Прочети повече
Как да анализирате маркетинга на конкурентите, за да ги изпреварите? Как да анализирате маркетинга на конкурентите, за да ги изпреварите? Прочети повече
нагоре