Стратегия и анализи (част 2)

Архитектура на информацията

Независимо колко е добро съдържанието на страницата ви, ако посетителите не могат да намерят това, което им трябва, значи не комуникирате ефективно. Архитектурата на информацията има за цел най-вече да даде на посетителя необходимата му информация по най-бързия начин.

Етикетите, възможността за търсене, навигационната структура, употребата на думите и това как сте подредили съдържанието на сайта си влияят върху това как вашите потребители се справят и дали ще останат на сайта и ще се върнат пак.

Ние, от Студио Уеб, можем да ви помогнем с построяването на информационна архитектура, състояща се от различни функционални елементи – преглед на съдържание, въпроси към потребителя и сортиране. Ако вече работите с друга фирма по този въпрос, за нас няма да е никакъв проблем да внедрим препоръките им по информационната архитектура в нашия дизайн.

Прототипи

Някои проекти, като тези с голяма миграция и дълбока интеграция с трети лица, могат да представляват сериозен риск. Рисковете са най-вече свързани с:

  • Технологията — Дали ще проработи?
  • Ефективността — Дали потребителите ще го разберат?
  • Бизнес — Правилния процес ли моделираме?
  • Експлоатацията — Ще издържи ли при високо натоварване?

Високо-рисковите работи изискват и сериозни усилия за определяне на обема, обхвата и техническия подход. В такива ситуации, ние обикновено първо създаваме прототип, преди да навлезем в цялостния проект. Това помага да разберем предизвикателствата, които иначе могат да останат скрити до последния момент, да управляваме риска и да определим как точно ще работим заедно.

Създаването на прототипи също така позволява получаването на обратна връзка в ранен стадий от проекта, като така намалява времето и цената за изпълнение на целия проект.

Изпитване на ефективността

Този тест оценява до каква степен сайта ви, или интернет приложението, са полезни за вашите потребители. Намират ли те това, което търсят? Успяват ли да свършат това, за което са дошли? Лесно ли им е да работят със сайта? Кое ги затруднява и кое ги спира?

Ние измерваме ефективността с малка група разнородни потребители, на които даваме задача да изпълнят някакви определени действия. Наблюдаваме взаимодействието им със сайта и го документираме. Това, което научим при този тест, после прилагаме в дизайна на сайта.

Ние препоръчваме такива тестове да се правят на няколко етапа от работата по проекта, както в начален стадий – за да се получи първоначална обратна информация, така и в по-късните етапи, за да се потвърди, че всичко научено е добре имплементирано.

Маркетинг в търсачки

От голямо значение е, сайтът ви да се показва на предни позиции в търсачките, защото интернет сайтът е важна част от бизнес организацията ви.

Има два фактора, които определят класирането ви в търсачките – сходността на съдържанието ви с търсените ключови думи и това, как е построен сайта ви. Студио Уеб CMS (софтуерът ни за управление на съдържанието) дава отлична основа за второто като предлага много вградени функции за оптимизиране на съдържанието, като удобни за търсачките URL адреси, чист и семантичен HTML код, разделяне на съдържанието от дизайна и възможността да се управляват metadata таговете. В допълнение, представянето на сайта ви също спомага по-високото класиране в търсачките.

Ние можем да работим заедно с редакторите на съдържанието ви и да ги консултираме как да създават и маркират удобно за търсачките копие. Ако работите с външна SEO фирма, ще се радваме да работим заедно с тях и да внедрим препоръките им в дизайна.

 

Препоръчваме още:

11 идеи за маркетингови кампании за електронна търговия 11 идеи за маркетингови кампании за електронна търговия Прочети повече
Какво представлява организационната гъвкавост? Какво представлява организационната гъвкавост? Прочети повече
Весела Коледа Весела Коледа Прочети повече
нагоре