Кога евтиният сайт излиза скъп?Ние от Студиоуеб.БГ получаваме различни запитвания всеки ден. Много от тях са свързани именно с изработка на онлайн магазин или сайт. Често наши клиенти задават въпроса “Какви са разликите между безплатния и високоплатения сайт ? Какви са недостатъците на нискотарифните изработки на сайт?”    

В тази статия ще се запознаете с недостатъците и рисковете, които крият нискобюджетните и безплатни платформи за създаване на уеб сайт,  включително корпоративен сайт и онлайн магазин.

Най-често използваните системи за изработка са WordPress, Joomla, Prestashop, Shopify, OpenCart. Основните им недостатъци могат да се разделят на следните групи: 

1) Ниско качество - За да се гарантира качеството на сайта, се изисква почти всяка седмица да следите за нови ъпдейти, постоянна да ги актуализирате и ръчно да конфигурирате системните файлове от контролния, тъй като тези приложения непрекъснато се обновяват. Редактирането не е лесно начинание, особено, когато се прави от хора, които нямат особено добри познания за информационни технологии.  

2) Слаба защитеност - Един от главните недостатъци на нискобюджетните алтернативи е свързан с уязвимостта и пропуски в сигурността на системите, които са нaй-вeчe cлeдcтвиe от  инcтaлиpaнeтo нa ниcĸoĸaчecтвeни модули, cъздaдeни oт нecпeциaлиcти.
Вашият сайт става податлив на всякакви външни манипулации и хакерски атаки. Лесно могат да бъде откраднати кофиденциална информация, данни или клиенти, а някой недоброжелател или конкурент може лесно да подбие репутацията ви в интернет. 

3) Затруднява се работата на сайта. Готовите системи често включват модули, които никога не използвате. Поради тази причина сайтът се забавя и зарежда бавно. Освен това, готовите системи не са програмирани да издържат на високо потребление и трафик. Основната идея на тези платформи е да бъдат използвани за личен блог, а не за бизнес, който да бъде рекламиран в интернет и да работи за вас. Например Формата за запитване в страница “Контакти” привлича повече нереални запитвания или спам съобщения. и др.. 

4) Вашия сайт губи уникалността си. Готовите по шаблон сайтове са универсални. Те са направени за всички безплатни системи и са често срещани в интернет, инсталирани са на още много други места и са ограничени в контролния (административния) панел.
Следователно, когато искате да се откроите от Вашите конкуренти, а сайтът да бъде изработен специално за вашите нужди и по ваши изивсквания, то тези шаблони не са алтернатива. . 

5) Липса на добра оптимизация  Поредното разочарование е, че те нямат модул за SEO оптимизация. Дори след като се закупи такъв, отново се изисква цялостна настройка, включително на заглавия, ключови думи и описания. Също така се получава голямо натоварване в базата от данни, защото не се използва система за кеширане и сайтът губи ускорение.

6) Несъвместимост на някои компоненти с други такива, което е често срещана ситуация Например, инасталирате нова тема, решавате да сложите контактна форма, галерия с подкатегории  снимки , google карта или друго, при което устаноявяте, че част от сайта ви спира да работи, някои бутони стават неактивни и т.н.

7) Непредвидените разходи. При наличието на факта, че сайтът не е защитен, често се появат бъгове и грешки. Затова е необходимо да се обръщате към специалист, който да поддържа и отсртанява нередностите, но това ще ви излезе скъп разход, защото може да се изискват актуализации, надграждания и поддръжка 

Като заключение можем да обобщим, че готовите шаблони са добра възможност да стартирате своя бизнес, да тествате за даден период вашите клиенти, да разберете от какво се интересуват и към какво да се насочите, но ако желаете по-дългосрочна перспектива, то би трябвало да инвестирате в сигурност и стабилност. Това е все едно да избирте дали да напишете визитната си картичка на обикновен бял лист хартия, който обаче може лесно да се смачка и да се наложи да я преправяте, или да я напечатате на луксозна хартия със съответните шрифтове и цветове.    
Изграждането на уеб сайт е вашата визитна картичка, вашето лице, представяне и  впечатлението, което оставяте сред  клиенти си. Оставаме на вас преценката да изберете дали желаете универсален уеб сайт, който изглежда добре, или уникален, който изглежда професионално. 

Препоръчваме още:

7 причини, поради които вашият  магазин за електронна търговия се  нуждае от  мобилно приложение 7 причини, поради които вашият магазин за електронна търговия се нуждае от мобилно приложение Прочети повече
Как се използва ChatGPT в дигиталния маркетинг? Как се използва ChatGPT в дигиталния маркетинг? Прочети повече
Защо вашият фризьорски или козметичен салон се нуждае от мобилно приложение? Защо вашият фризьорски или козметичен салон се нуждае от мобилно приложение? Прочети повече
нагоре