Кога евтиният сайт излиза скъп?Ние от Студиоуеб.БГ получаваме различни запитвания всеки ден. Много от тях са свързани именно с изработка на онлайн магазин или сайт. Често наши клиенти задават въпроса “Какви са разликите между безплатния и високоплатения сайт ? Какви са недостатъците на нискотарифните изработки на сайт?”    

В тази статия ще се запознаете с недостатъците и рисковете, които крият нискобюджетните и безплатни платформи за създаване на уеб сайт,  включително корпоративен сайт и онлайн магазин.

Най-често използваните системи за изработка са WordPress, Joomla, Prestashop, Shopify, OpenCart. Основните им недостатъци могат да се разделят на следните групи: 

1) Ниско качество - За да се гарантира качеството на сайта, се изисква почти всяка седмица да следите за нови ъпдейти, постоянна да ги актуализирате и ръчно да конфигурирате системните файлове от контролния, тъй като тези приложения непрекъснато се обновяват. Редактирането не е лесно начинание, особено, когато се прави от хора, които нямат особено добри познания за информационни технологии.  

2) Слаба защитеност - Един от главните недостатъци на нискобюджетните алтернативи е свързан с уязвимостта и пропуски в сигурността на системите, които са нaй-вeчe cлeдcтвиe от  инcтaлиpaнeтo нa ниcĸoĸaчecтвeни модули, cъздaдeни oт нecпeциaлиcти.
Вашият сайт става податлив на всякакви външни манипулации и хакерски атаки. Лесно могат да бъде откраднати кофиденциална информация, данни или клиенти, а някой недоброжелател или конкурент може лесно да подбие репутацията ви в интернет. 

3) Затруднява се работата на сайта. Готовите системи често включват модули, които никога не използвате. Поради тази причина сайтът се забавя и зарежда бавно. Освен това, готовите системи не са програмирани да издържат на високо потребление и трафик. Основната идея на тези платформи е да бъдат използвани за личен блог, а не за бизнес, който да бъде рекламиран в интернет и да работи за вас. Например Формата за запитване в страница “Контакти” привлича повече нереални запитвания или спам съобщения. и др.. 

4) Вашия сайт губи уникалността си. Готовите по шаблон сайтове са универсални. Те са направени за всички безплатни системи и са често срещани в интернет, инсталирани са на още много други места и са ограничени в контролния (административния) панел.
Следователно, когато искате да се откроите от Вашите конкуренти, а сайтът да бъде изработен специално за вашите нужди и по ваши изивсквания, то тези шаблони не са алтернатива. . 

5) Липса на добра оптимизация  Поредното разочарование е, че те нямат модул за SEO оптимизация. Дори след като се закупи такъв, отново се изисква цялостна настройка, включително на заглавия, ключови думи и описания. Също така се получава голямо натоварване в базата от данни, защото не се използва система за кеширане и сайтът губи ускорение.

6) Несъвместимост на някои компоненти с други такива, което е често срещана ситуация Например, инасталирате нова тема, решавате да сложите контактна форма, галерия с подкатегории  снимки , google карта или друго, при което устаноявяте, че част от сайта ви спира да работи, някои бутони стават неактивни и т.н.

7) Непредвидените разходи. При наличието на факта, че сайтът не е защитен, често се появат бъгове и грешки. Затова е необходимо да се обръщате към специалист, който да поддържа и отсртанява нередностите, но това ще ви излезе скъп разход, защото може да се изискват актуализации, надграждания и поддръжка 

Като заключение можем да обобщим, че готовите шаблони са добра възможност да стартирате своя бизнес, да тествате за даден период вашите клиенти, да разберете от какво се интересуват и към какво да се насочите, но ако желаете по-дългосрочна перспектива, то би трябвало да инвестирате в сигурност и стабилност. Това е все едно да избирте дали да напишете визитната си картичка на обикновен бял лист хартия, който обаче може лесно да се смачка и да се наложи да я преправяте, или да я напечатате на луксозна хартия със съответните шрифтове и цветове.    
Изграждането на уеб сайт е вашата визитна картичка, вашето лице, представяне и  впечатлението, което оставяте сред  клиенти си. Оставаме на вас преценката да изберете дали желаете универсален уеб сайт, който изглежда добре, или уникален, който изглежда професионално. 

Препоръчваме още:

Какви са клиентите, според начина им на пазаруване Какви са клиентите, според начина им на пазаруване Прочети повече
Как да създадем стратегия за Instagram? Как да създадем стратегия за Instagram? Прочети повече
Научете как да създавате съдържание за вашия бизнес Научете как да създавате съдържание за вашия бизнес Прочети повече
нагоре