Какво представляват NFT и как работят?

   Незаменими токени (NFT) са цифрови активи, които представляват широка гама от уникални материални и нематериални елементи, от колекционерски спортни карти до виртуални недвижими имоти и дори дигитални маратонки. Едно от основните предимства на притежаването на цифрова колекционерска стойност спрямо физическа колекционерска стойност като карта на Pokemon или рядка сечена монета е, че всеки NFT съдържа отличителна информация, която го прави различен от всеки друг NFT и лесно проверяем. Това прави създаването и разпространението на фалшиви колекционерски предмети безсмислено, тъй като всеки артикул може да бъде проследен обратно до оригиналния издател. За разлика от обикновените криптовалути, NFT не могат да се обменят директно един с друг. Това е така, защото няма две идентични NFT – дори тези, които съществуват на една и съща платформа, игра или в една и съща колекция. Мислете за тях като за фестивални билети. Всеки билет съдържа конкретна информация, включително името на купувача, датата на събитието и мястото. Тези данни правят невъзможно билетите за фестивали да се търгуват един с друг.

По-голямата част от NFT токените са създадени с помощта на един от двата стандарта за токени на Ethereum ( ERC-721 и ERC-1155) – чертежи, създадени от Ethereum, които позволяват на разработчиците на софтуер лесно да разгръщат NFT и гарантират, че са съвместими с по-широката екосистема, включително обмени и услуги за портфейл като MetaMask и MyEtherWallet. Eos, Neo и Tron също пуснаха свои собствени стандарти за NFT токени, за да насърчат разработчиците да изграждат и хостват NFT в своите блокчейн мрежи.

Други ключови характеристики на NFT включват:

  • Non-оперативно съвместима: A CryptoPunk не може да се използва като символ на играта CryptoKitties или обратното. Това важи и за колекционерски предмети като търговски карти; карта Blockchain Heroes не може да се играе в играта с търговски карти Gods Unchained.

  • Неразделни NFTS не могат да бъдат разделени на по-малки деноминации като Bitcoin satoshis.

  • Неразрушим: Тъй като всички NFT данни се съхраняват в блокчейна, чрез интелигентни договори, всеки токен не може да бъде унищожен, премахнат или репликиран. Собствеността върху тези токени също е неизменна, което означава, че геймърите и колекционерите всъщност притежават своите NFT, а не компаниите, които ги създават. Това контрастира с купуването на неща като музика от iTunes Store, където потребителите всъщност не притежават това, което купуват, те просто купуват лиценз за слушане на музика.

  • Проверяемо: Друго предимство от съхраняването на исторически данни за собственост в блокчейна е, че елементи като дигитални произведения на изкуството могат да бъдат проследени до оригиналния създател, което позволява да бъдат удостоверени без необходимост от проверка от трета страна.

Защо са важни

Както всички активи, търсенето и предлагането са ключови пазарни двигатели за цената. Поради оскъдния характер на NFT и голямото търсене от геймъри, колекционери и инвеститори, хората често са готови да платят много пари за тях. Някои NFT също имат потенциала да направят на собствениците си много пари. Например, един геймър на платформата за виртуална земя Decentraland решил да закупи 64 лота и да ги комбинира в едно имение. Наречен „ Тайните на чайната градина на Сатоши “, като той беше продаден за 80 000 долара само заради желаното му местоположение и достъп до пътя. Друг инвеститор се похарчи $222 000, за да закупи сегмент от цифрова състезателна писта в Монако в играта F1 Delta Time. NFT, представляващ парчето цифрова писта, позволява на собственика да получи 5% дивиденти от всички състезания, които се провеждат на него, включително таксите за входни билети.

Надяваме се, че сме ви разяснили какво всъщност са NFT!

Препоръчваме още:

Как Pinterest може да увеличи обхвата на вашия онлайн бизнес? Как Pinterest може да увеличи обхвата на вашия онлайн бизнес? Прочети повече
Какво е криптовалута? Какво е криптовалута? Прочети повече
7 лесни начина за създаване на висококачествено видео съдържание за вашата електронна търговия 7 лесни начина за създаване на висококачествено видео съдържание за вашата електронна търговия Прочети повече
нагоре