Какво означава термина “КРАЙ на ЖИВОТА” (END OF LIFE) за вашия софтуерен продукт?

Продукт, излязъл от употреба (продукт EOL), е продукт в края на жизнения цикъл на продукта, което показва, че продуктът е в края на полезния си живот. На този етап доставчикът спира маркетинга, продажбата или предоставянето на части, услуги или актуализации на софтуера за продукта. (Продавачът може просто да възнамерява да ограничи или прекрати поддръжката за продукта.) В конкретния случай на продажба на продукти, продавачът може да използва по-конкретния термин „край на продажба“ („EOS“). Срокът след последната производствена дата зависи от продукта и е свързан с очаквания живот на продукта от гледна точка на клиента. Различни примери за живот включват играчки от вериги за бързо хранене, мобилни телефони и коли. 

 

Поддръжка на продукти! 

Поддръжката на продукта по време на EOL варира в зависимост от продукта. За хардуер с очакван живот 10 години след края на производството поддръжката включва резервни части, техническа поддръжка и сервиз. Животът на резервните части се определя от цената поради нарастващите производствени разходи, тъй като производствените обекти с голям обем често се затварят, когато серийното производство приключи. Производителите могат също така да продължат да предлагат части и услуги, дори когато това не е изгодно, да демонстрират добросъвестност и да запазят репутация на дълготрайност. Минималният срок на експлоатация също е определен от закона за някои продукти в някои юрисдикции. Алтернативно, някои производители могат да преустановят поддръжката на даден продукт, за да принудят клиентите да преминат към по-нови продукти.

 

Изчисления! 

В компютърната област концепцията за изтичане на живота има значение при производството, поддържането и закупуването на софтуерни и хардуерни продукти. Например, Microsoft маркира Windows 98 за излязъл от употреба на 30 юни 2006 г. Софтуерът, произведен след тази дата, може да не работи за него. Продуктът на Microsoft Office 2007 (издаден на 30 ноември 2006 г.) например не може да се инсталира на Windows Me или на каквито и да било предишни версии на Windows. В зависимост от доставчика, изтичането на живота може да се различава от края на експлоатационния живот, което има допълнителното разграничение, че продавачът на системи или софтуер вече няма да предоставя поддръжка, отстраняване на неизправности или друга поддръжка. Такъв софтуер, който е изоставен в сервизно отношение от първоначалните разработчици, също се нарича abandonware. Понякога доставчиците на софтуер предават софтуер в края на живота, в края на продажбата или в края на услугата на потребителската общност, за да им позволят да предоставят услуга и допълнителни надстройки сами. Забележителни примери са уеб браузърът Netscape Communicator, който бе издаден през 1998 г. от Netscape Communications под публичен лиценз с отворен код и офисният пакет StarOffice, издаден от Sun Microsystems през октомври 2000 г. като OpenOffice.org (LibreOffice сe отклонява от това).Понякога софтуерните общности продължават поддръжката в края на официалната поддръжка дори без одобрение на оригиналния разработчик, такива разработки тогава се наричат ​​неофициални кръпки, съществуващи например за Windows 98, или много компютърни игри.

Препоръчваме още:

Управление на вашия бизнес в условията на бърза промяна Управление на вашия бизнес в условията на бърза промяна Прочети повече
Как трябва да оптимизирате видео съдържание? Как трябва да оптимизирате видео съдържание? Прочети повече
Топ 5 съвета за маркетинг на софтуер за здравеопазване ! Топ 5 съвета за маркетинг на софтуер за здравеопазване ! Прочети повече
нагоре