Какво е ICO

   ICO или първоначално предлагане на монети е нов начин за набиране на капитал за всякакви проекти, чрез продажба на криптовалута. Използва се предимно от технологични стартъпи. Пазарът видя 235 ICO през 2017г., пет пъти повече, отколкото през 2016г.

Ако се интересувате да научите „какво е ICO“ и търсите „какво е ръководство за ICO“, вие сте попаднали на правилното място. Тази статия ще ви помогне да разберете какво е ICO, как работи, рисковете и ползите от него.

Какво е ICO

ICO означава първоначално предлагане на монети. Това е нов начин за набиране на капитал за всякакви проекти, свързани с блокчейн, чрез продажба на криптовалута. Нови проекти го използват за продажба на прясно изсечени крипто токени в замяна на биткойн, етер, други криптовалути и понякога фиат. В известен смисъл това наподобява първоначалните публични оферти (IPO), с изключение на това, че ICO са предимно нерегулирани и не предоставят малко или никакви права на инвеститорите.

Така че защо някой би купувал или стартирал ICO? Има няколко начина, по които ICO могат да бъдат полезни за своите заинтересовани страни.

Плюсове на ICO

Инвеститорите могат да се възползват от следните предимства:

 • Възможност за получаване на нова криптовалута на ниска цена с надеждата да получите добра възвръщаемост на инвестицията си (нещо като закупуване на биткойн през 2011г.).

 • Преразпределение на приходите или привилегирован достъп до продукти и услуги на проекти.

 • Възможност за подкрепа на проекти и екипи, които харесвате.

Междувременно емитентите на токени получават:

 • Бърз достъп до първоначално финансиране с по-малко регулаторни ограничения.

 • Средства без загуба на собствен капитал, освен ако не е посочено друго.

 • Възможност за създаване и експериментиране с иновативни децентрализирани бизнес модели.

 • Първоначална потребителска база, която желае да тества услугата.

ICO минуси

Излишно е да казвам, че ICO идват и със справедлив дял от рискове. Например, купувачите на токени трябва да се сблъскат с:

 • Сравнително неопитен екип без гаранция, че проектът ще изпълни обещанията си.

 • Без регулаторна защита и гаранция за възвръщаемост.

 • Ограничена прозрачност относно развитието и напредъка на проекта.

 • Рискът проектът да бъде сложна измама или схема за изпомпване и изхвърляне.

Инициаторите на ICO поемат риск поради:

 • Несигурни разпоредби, които могат да доведат до глоби или присъди.

 • Нестабилна инвестиция, която идва от волатилността на криптовалутите.

 • Малка или никаква информация за притежателите на жетони.

Как работи ICO

Проект или компания уточнява намеренията си да проведе ICO, като публикува така наречената бяла книга. Той обяснява проекта, неговите цели, колко капитал трябва да събере, когато е насрочено ICO, и друга информация, която да помогне на инвеститорите да решат дали да участват. В замяна на инвестиция инвеститорът получава криптовалутата на проекта, обикновено наричана токен. В зависимост от проекта, токени могат да бъдат придобити в замяна на други криптовалути или фиатни пари като щатски долари, евро и т.н. Повечето от ICO токените се издават на dapp платформи. От февруари 2019 г. най-популярната платформа за издаване на токени е Ethereum.

ICO позволяват на стартиращи компании и други компании да набират капитал много по-лесно, отколкото например, чрез продажба на акции или облигации или получаване на заеми. Пазарът все още е до голяма степен нерегулиран и те не трябва да имат работа с рискови капиталисти или банки. В бъдеще обаче може да се очаква набирането на капитал, чрез ICO да става все по-сложно с узряването на пазара и въвеждането на нови регулации.

Законни ли са ICO

Отговорът е може би. Все още няма ясна регулаторна рамка по отношение на ICO, така че това е напълно сива зона. В бъдеще вероятно ще бъде регулиран, следователно от повечето ICO се изисква да спазват правилата на KYC/AML. Засега е твърде трудно да се налагат някакви ограничения, тъй като повечето офицери се колебаят да поставят ограничения върху потенциално променяща се технология.

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) третира ICO по различен начин. Ако продаваният токен е просто полезен, той не се класифицира като финансова гаранция. Въпреки това, ако токенът има качества на монета за акции с единствена цел да оцени стойността и да е от полза за инвеститорите си, тогава той може да се третира като сигурност и трябва да отговаря на правните процеси.

Как да идентифицираме измама ICO

ICO за измама са доста популярни, така че възможността да ги идентифицирате може да ви спести много пари. Според Ernst & Young почти 10% от всички средства, събрани от ICO, попадат в портфейлите на измамниците. Въпреки това, има начини за идентифициране на измамни ICO. Тези са често срещани сигнали:

 • Анонимен екип. Много измами не рекламират екипа си, така че никой не може да провери кой е свързан с проекта. Това е червен флаг.

 • Една оферта изглежда твърде добра, за да е истина. Ако проектът ви предлага абсурдна възвръщаемост или невъзможни продукти, това е основно червен флаг.

 • Няма пътна карта. Сериозният стартъп винаги планира напред и е отворен за следващите си стъпки. Ако бъдещето на проекта е скрито, то вероятно не съществува.

 • Тема на Bitcointalk.org. Законен начин за стартиране на ICO е като го обявите на BitcoinTalk.org. Това е най-големият форум за биткойн и криптовалути и легитимни проекти.

 • Код. Достоверните проекти ще предадат своя код в Github, където всеки може да го прегледа.

 • Необходим ли е токен или блокчейн? Много проекти могат да функционират добре без разпределен регистър и се опитват да се възползват от ICO, само за да съберат допълнителни пари. Затова се запитайте дали наистина се нуждаете от собствена монета?

 • PR и медийна дейност. Надеждни проекти наемат квалифицирани маркетинг специалисти, които успяват да създадат активна, ангажирана общност. Също така винаги е добър знак, ако проектът получи положителни споменавания в качествени публикации.

 

Не всички ICO са измами и също така предоставят законен начин за набиране на средства за законни проекти.

Препоръчваме още:

Каква е разликата между Bitcoin и Ethereum Каква е разликата между Bitcoin и Ethereum Прочети повече
Как да увеличите изтеглянията на мобилното приложение Как да увеличите изтеглянията на мобилното приложение Прочети повече
Contentbox - вашето решение за управление на уеб съдържание Contentbox - вашето решение за управление на уеб съдържание Прочети повече
нагоре