Какво е ChatGPT?

ChatGPT е компютърна програма, която отговаря на естествено въвеждане на английски език по разговорен начин. Той е разработен в базираната в САЩ лаборатория OpenAI, използвайки процес на машинно обучение, обучен върху живи човешки взаимодействия и уеб форуми.

Освен че води последователни разговори по огромен набор от теми, ChatGPT може да пише надълго и нашироко по дадена тема, да генерира стихове и да решава прости пъзели и проблеми. Той дори може да отстранява грешки в компютърни програми, черпейки от широкото си излагане на техническо съдържание онлайн.

Как се осъществява достъп до ChatGPT

Понастоящем хората могат да разговарят безплатно с ChatGPT на уебсайта на OpenAI . Тази услуга обаче е част от програма за „предварителен преглед на изследванията“, която може да приключи по всяко време. Безплатните потребители може да трябва да чакат на опашка, за да влязат, поради ограничения капацитет и отговорите може да са бавни.

Тези, които желаят да избегнат опашките, могат да плащат 20 щатски долара на месец за абонамент за ChatGPT Plus. Това гарантира достъп дори в пиковите часове, с по-бързи отговори. Нови функции и подобрения ще бъдат предложени първо и на потребителите на ChatGPT Plus.

Какви са бизнес приложенията на ChatGPT

Много фирми използват базирани на блок-схеми или базирани на AI ботове, за да обработват запитвания на клиенти. Система ChatGPT, обучена със специфична за бизнеса информация, може да бъде идеална за тази роля, осигурявайки бързи отговори на естествен език и помощ за десетки или хиляди обаждащи се наведнъж. Тъй като ChatGPT има способността да генерира неограничен текст по всяка тема, той може да се използва и за създаване на съдържание за имейл кампании, маркетингови материали и дори публикации в социални медии.

Какви са недостатъците на ChatGPT

Изходът на ChatGPT не е гарантиран, че е точен: той може да генерира правдоподобно звучащи твърдения, които са напълно неправилни. Нещо повече, системата няма способността да се учи. Той не може да търси факт, който не знае, и информацията, предоставена от потребителя, не се запомня извън непосредствения разговор.

Въпреки това технологията вече се използва за призрачно писане на училищни есета, колони в списания и дори парламентарни речи. Някои се страхуват, че генеративните AI двигатели като ChatGPT ще създадат поток от ненадеждно съдържание, което ще доведе до обща загуба на доверие в писмената дума.

И в дългосрочен план, като всички AI приложения, ChatGPT има потенциала да наруши пазара на труда, като замени човешките роли с компютърни системи.

Какво е бъдещето на ChatGPT

В момента единственият начин за достъп до ChatGPT, е чрез неговия уебсайт. Въпреки това OpenAI предлага API за няколко други AI системи (включително GPT-3 модела на естествен език и платформата за генериране на изображения DALL-E). Очаква се API за ChatGPT да бъде предложен в някакъв момент през 2023 г., което ще позволи на трети страни да интегрират неговите възможности за чат в собствените си продукти и услуги.

Наистина, Microsoft – основен инвеститор в OpenAI – наскоро обяви плановете си да добави интерфейс ChatGPT към своята търсачка Bing, за да дава ясни отговори на английски на директни въпроси. Google работи върху конкурент на име Bard. Първото масово приложение на разговорния AI може би е търсенето, обобщаването и управлението на онлайн информация.

Препоръчваме още:

5 съвета за начинаещи крипто инвеститори 5 съвета за начинаещи крипто инвеститори Прочети повече
Какво е Geofencing? Какво е Geofencing? Прочети повече
7 начина да печелите пари в Instagram 7 начина да печелите пари в Instagram Прочети повече
нагоре