Какви са актуалните тенденции в уеб дизайна?

"По дрехите посрещат, по ума изпращат " е българска поговорка, която всеки знае и използва ежедневно. Дизайнът на сайта ви ( т.е. неговите дрехи) е първото нещо, правещо впечатление и грабващо вниманието на потребителя.

Тенденциите в света на уеб дизайна са променливи величини, които идват и си отиват.Всяка година има нови попълнения, а някои от тях са се наложили и скоро няма да излязат от мода.

Responsive дизайнът е препоръчван от Google, тъй като е много добър за оптимизацията на сайта (SEO). Прогнозите са, че в най-скоро време все по-голяма част от трафика в интернет ще е от мобилните устройства. Чрез адаптивния уеб дизайн, съдържанието на вашият сайт ще бъде достъпно от всички устройства, без значение от големината на екрана и без разлика в резолюциите.

След като обяснихме накратко, че дизайнът е един от най-важните и водещи елементи от един сайт, следва да обърнем внимание и на тенденциите:

 

ПЛОСЪК (FLAT) УЕБ ДИЗАЙН

Този вид дизайн е лишен от всякакви триизмерни елементи. Разполага със свободно пространство, ярки и живи цветове, решетъчни форми и двуизмерни / плоски илюстрации. Изчистването на излишното детайлизиране в уеб дизайна е с цел максимално лесен и удобен за използване от потребителя уеб сайт, който да не губи много от времето му. Основната функция на “плоския” дизайн е да акцентира върху съдържанието.Microsoft е един от първите, които прилагат този стил в дизайна на интерфейса си.

Примери за "плосък" дизайн

Microsoft

Metro дизайн

 

KDE Plasma 5

 

 

Apple

 

iOS 7

 

МАТЕРИАЛЕН ДИЗАЙН (MATERIAL DESIGN)

Този тип дизайн е наложен от Google и набира все по-голяма популярност. Използва се  от Android за техните приложения, а вече и десктоп версии. Можем да кажем, че в материалния дизайн съществува надграждане на плоския дизайн (Flat Design), чрез поставяне на сенки. Като подобрена версия на предходника си той става надежден и предпочитан избор.

Материалният дизайн има за цел да имитира начина, по който работят нещата в реалния свят, но да е в съвсем опростен вид. Или още казано, използва реализма като средство за по-лесно възприемане от потребителя метода на действие на интерфейса.

Примери за Material Design

Material button

 

 

Material Design от Google

 

Какво още ни чака в уеб дизайнa през 2017 г.?

Сферата на уеб дизайна се развива с бързо темпо и непрекъснато, но най-важното е, че се адаптира към поведението и технологичния напредък на потребителите.

Тази година ще бъде пълна с по-богато и интерактивно видео на цял екран, като средство за предаване на съдържанието.

Ярките цветове са страхотен метод за предаване  на енергия, топлина и динамика в един проект, за да може той да се откроява от тълпата. Ето защо се очаква нарастване на използването им.

Илюстрациите предлагат чувство за индивидуалност и характер, което трудно се постига с традиционната фотография. Анимирани или не, те са гъвкави и се съчетават идеално с много от другите тенденции, споменати в статията.

Решетката отдавна е любимка на дизайнерите,тъй като осигурява баланс, последователност и ред. Но това ще е годината за вторческа изява и ще се наблегне повече на дигиталните изживявания.

Все повече ще се експериментира и с функционалността на Parallax-а или казано с няколко думи –  фон, по-бавно движещ се от елементите на преден план,давайки усещане за дълбочина и динамика.

Не всичко от казаното по-горе може да има връзка с проектите, върху които работите, но това са само част от тенденциите, очакващи ни през тази година. Уеб дизайнът е свят, изикващ постоянно обучение и иновации.

Като заключение можем да кажем, че Responsive Design и Material Design се обединяват, за да се максимизира ефективността на дедения уеб сайт и цялостният му външен вид.

 

Препоръчваме още:

6 съвета как да използвате LinkedIn за вашия бизнес 6 съвета как да използвате LinkedIn за вашия бизнес Прочети повече
Как да изберем подходящия KPI (Кey Performance Indicator) за вашия бизнес? Как да изберем подходящия KPI (Кey Performance Indicator) за вашия бизнес? Прочети повече
Как да развиете правилно вашата SEO стратегия? Как да развиете правилно вашата SEO стратегия? Прочети повече
нагоре