Каква е трилемата на блокчейн?

   Целта и амбицията на блокчейн инициативите са добре известни, но това, което те приоритизират и с какво са известни, може да се различава. Децентрализация, мащабируемост и сигурност са трите основни концепции, около които се въртят повечето проекти.

Blockchain Trilemma , създадена от Виталик Бутерин, обсъжда трудностите, с които се сблъскват разработчиците при създаването на мащабируема, децентрализирана и безопасна блокова верига, без да се компрометира нито един аспект.

За да постигнат и трите качества, блокчейните често трябва да правят компромиси:

  1. Децентрализирано : Това цели изграждането на блокчейн система, която една страна не контролира.

  2. Мащабируемост: Отнася се до способността на блокчейн системата да управлява нарастващ брой транзакции.

  3. Сигурен : Капацитетът на блокчейн системата да работи според плана и да се защитава срещу атаки, грешки и други непредвидени проблеми е важен.

Докато някои разработчици смятат, че блокчейн форматът на данни има присъщи ограничения, които му забраняват разширяването, много архитекти смятат, че може да се изгради блокчейн проект, който отговаря на трите горепосочени цели.

Фундаментални елементи на блокчейн трилемата

  • Децентрализация

Блокчейн е изграден на принципа на децентрализацията. Системата в традиционните финанси е напълно централизирана. Клиентите поверяват изцяло собствеността върху своите активи на банките, включително лични документи. Децентрализираните мрежови системи са важни, защото позволяват на всеки да използва и надгражда платформата, без да се нуждае от разрешение. Решенията се вземат чрез консенсус, което означава, че група от възли одобрява транзакции, а не един възел. Тези транзакции не могат да бъдат променяни, след като механизъм за консенсус ги потвърди. В резултат на това рискът не е концентриран в един бизнес. От друга страна, чистата децентрализация има цена и скорост. Ако са необходими няколко потвърждения, преди да се постигне консенсус, транзакцията ще отнеме повече време, отколкото ако една страна може да потвърди транзакцията. Биткойн е признат за това, че е силно децентрализиран и не зависи от централен субект.

  • Мащабируемост

Най-трудната характеристика за включване в съвременните блокчейн мрежи е скалируемостта. Въпреки че много проекти твърдят, че са постигнали тази точка, никой не може да поддържа значителна потребителска база. Когато няколкостотин възли потвърждават транзакции само за 50 000 активни потребители, пропускателна способност на транзакция (TPS) от 6000 може да е достатъчна, но какво се случва, когато същата мрежа трябва да поеме милиони потребители наведнъж?

Важно е да разберете, че скалируемостта не е показател, който има за цел X TPS за Y брой потребители. Не знаем какъв тип работно натоварване биха трябвало да поемат блоковите вериги на световно ниво на приемане. Така че няма крайна цел. Би било по-практично да мислим за това като степен или ниво на ефективност, което трябва да присъства по всяко време.

Нека просто да погледнем колко потребители трябва да поддържат блокчейни като биткойн в тази интернет ера! Тези числа варират и системите трябва да са стабилни, за да приемат търсенето. Според източници към декември 2020 г. биткойн блокчейнът има 20 милиона активни потребители месечно.

С транзакционни разходи от $25, ние вярваме, че Биткойн е достигнал лимита си, особено с толкова малка потребителска база в сравнение с Facebook и Twitter. Напомняме, че претоварването на мрежата на биткойн достигна своя връх през 2017г. по време на предишния възход, струвайки на клиентите до $60 на транзакция .

В резултат на това мащабируемостта е неотложен проблем, който трябва да бъде решен възможно най-скоро. Ако биткойн се опита да постигне целите за приемане в световен мащаб, както направи през 2017 г., той ще се сблъска с твърд отказ, което ще накара мнозина да се запитат дали блокчейн технологията е пътят на бъдещето.

  • Сигурност

Сега нека разгледаме най-важния фактор, сигурността. Без него блокчейните биха станали напълно безполезни, тъй като всеки би могъл да наруши и промени счетоводните книги. Това не е така в повечето блокчейн мрежи , тъй като практически всеки разработчик включва принципи, които предотвратяват 51% от атаките.

Фактът, че децентрализираната технология е с отворен код, е причина номер едно, поради която блоковите вериги са по-малко безопасни от централизираните бази данни. Поради това всеки хакер може да прочете кода; той може да прекара безброй часове, опитвайки се да разбере какъв вид уязвимост може да използва и много повече.

Експлойтите са изключително редки, особено в биткойн мрежата. Други блокчейни са по-уязвими поради използването на интелигентни договори. Флаш заемите, специфичен вид заем без обезпечение, използван в индустрията на DeFi, можеха да бъдат най-бързият начин за хакване на всеки проект през 2021г.

В някои отношения сигурността и мащабируемостта работят в противоречие една с друга. Докато мащабируемостта има за цел да разшири още повече системата, сигурността цели да поддържа мрежата стабилна и функционална по всяко време.

 

Независимо от това как е оформена Трилемата, широко се признава, че постигането на децентрализация, мащабируемост и сигурност в блокчейн система е предизвикателство. Блокчейн технологията все още е в начален стадий и се очаква технологичните подходи да се развиват.

Препоръчваме още:

Защо потребителите заглушават насочените известия Защо потребителите заглушават насочените известия Прочети повече
Мога ли да създам собствена криптовалута Мога ли да създам собствена криптовалута Прочети повече
17 начина да привлечете трафик в електронната търговия, без да купувате реклами 17 начина да привлечете трафик в електронната търговия, без да купувате реклами Прочети повече
нагоре