Каква е разликата между UX и UI дизайн?

   UX (потребителско изживяване) и UI (потребителски интерфейс) са два термина, които често се използват взаимозаменяемо. Но това е често срещана грешка, тъй като всеки означава много различни неща. Много хора, нови в света на дизайна и разработката, се борят да разберат разликите между UX и UI, така че просто събират всички визуални елементи на своя дизайн в една категория.

В действителност UI дизайнерите и UX дизайнерите са две различни професии. И двете играят ключова роля в процеса на проектиране, потребителския поток и крайния продукт на всеки софтуерен проект. Когато създавате уебсайт или проектирате мобилно приложение , трябва да разбирате както UX дизайна, така и дизайна на потребителския интерфейс.

Независимо дали се интересувате да станете UI дизайнер, UX дизайнер или просто искате да изострите уменията си, свързани с графичния дизайн, това ръководство е идеално за вас. Това ръководство за начинаещи за UI и UX се фокусира върху техните прилики и разлики в технологичната индустрия.

Какво е UX дизайн

UX означава „потребителско изживяване“. Както подсказва името, UX дизайнът обхваща взаимодействието на крайния потребител с даден продукт. Когато дефинираме UX, имаме предвид интерактивните елементи и адаптивния дизайн на потребителското пътуване. Какво се случва, когато щракнат върху този бутон? Има ли плавен преход от тази страница към друга? Има ли строги точки или проблеми с начина, по който потребителят навигира в страницата?

Основната цел на UX дизайна е да подобри потребителското изживяване. Няма значение колко усърдно работите върху вашия продукт или колко добре мислите, че ще бъде. Ако крайните потребители не са доволни от него, тогава ще има проблеми. UX дизайнерите работят в тясно сътрудничество с търговци и продуктови екипи, за да разберат крайните нужди на клиентите. Страхотният UX дизайн не се създава за една нощ. Процесът на проектиране на UX обикновено включва потребителско тестване и потребителско проучване. Обичайно е UX дизайнът да продължи дори след стартиране на софтуерен проект. Можете да използвате проучвания и интервюта, за да съберете потребителски данни и наистина да разберете очакванията на потребителите.

Какво е UI дизайн

Дизайнът на потребителския интерфейс (UI) е малко по-различен от UX дизайна. Процесът на проектиране на UI е малко по-технически, което означава, че дизайнерите на UI трябва да имат солидно разбиране за информационната архитектура и кода на интерфейса на командния ред. UI дизайнерите създават дизайна на потребителския интерфейс и графичния потребителски интерфейс. Подобно на UX дизайна, дизайнерите на UI все още трябва да дават приоритет на крайните потребители, когато създават интерфейси. Но подходът към елементите на визуалния интерфейс е различен. UX дизайнът обикновено е на първо място по време на началния етап на разработка на софтуер. След това UI дизайнерите работят в тясно сътрудничество с UX дизайнера, когато става въпрос за неща като цвят, типография, отзивчив дизайн, бутони, икони и подобни функции на продукта. Дизайнерът на потребителски интерфейс може да започне с карта на сайта или да създаде телени рамки, които ясно установяват йерархия на съдържанието . Тогава дизайнът трябва да предаде тази йерархия чрез използването на визуални дизайнерски елементи.

Накратко, UI дизайнът обхваща външния вид и усещането на софтуерния продукт. Той гарантира, че потребителският интерфейс е интуитивен, като се вземат предвид всички визуални и интерактивни елементи на страницата. Тази роля е свързана изцяло с взаимодействието между потребител и дизайнерските елементи на приложение или уебсайт.

Прилики на UX и UI дизайн

Когато разглеждате UX и UI дизайна един до друг, е лесно да забележите разликите. Но въпреки тези разлики UX и UI всъщност имат няколко общи неща. И UX, и UI са свързани с потребителя (оттук и имената потребителско изживяване и потребителски интерфейс). Независимо дали имате предвид дизайн на взаимодействие, потребителски интерфейси, анализ на клиента, инструменти за проектиране на мобилни приложения или която и да е част от вашия софтуерен проект, включващ цялото пътуване на потребителя, UX и UI са фактор. UX дизайнерите работят в тясно сътрудничество с екипа на UI. Докато UI дизайнерът се фокусира върху техническите аспекти на потребителския интерфейс, UX дизайнерите все още играят важна роля в работата на UI дизайнера. Както споменахме по-рано, обикновено UX дизайнът е на първо място. Така че дизайнерът на потребителския интерфейс не може да свърши работата си, докато дизайнът на потребителското изживяване не бъде завършен. Също така си струва да се отбележи, че UX и UI дизайнът се използват за подобни проекти. И двамата играят важна роля в мобилните приложения, уеб дизайна, графичната разработка и други цифрови продукти.

Разлики между UX и UI дизайн

Сега нека се съсредоточим върху разликите между UX (потребителско изживяване) дизайн и дизайн на потребителски интерфейс (UI). Ето най-простия начин да разграничите UX и UI един от друг: Потребителският интерфейс се фокусира върху техническите компоненти, които позволяват на потребителите да взаимодействат с уебсайтове и мобилни приложения. UX дизайнът подчертава цялостното възприятие на потребителя за техния опит със софтуера.

Нека се съсредоточим върху аспекта на мобилното приложение на UX и UI дизайна. Потребител на приложение, взаимодействащ с елементите на дизайна, попада в категорията на дизайна на потребителския интерфейс (UI). Може да включва способността на целевите потребители да навигират по екрана, да кликват върху бутони, да четат съдържание и неща от този характер. Ако даден бутон е на неудобно място или цветът на менюто е твърде подобен на цвета на фона, всичко това е свързано с интерфейса на продукта. От друга страна, UX дизайнът е свързан с окончателното извличане на вашите целеви потребители. Ако изживяването на потребителя е компрометирано поради недостатъци в дизайна, тогава UX дизайнерът трябва да направи промени.

За по-голяма простота, да кажем, че създавате ново мобилно приложение, което предлага функция за търсачка, като Google. Началният екран има опростен дизайн, което улеснява потребителите да използват търсачката. Това е пример за страхотен дизайн на потребителския интерфейс. Но сега нека се преструваме, че на търсачката са й отнели 10-20+ секунди, за да зареди резултати. Това наистина би попречило на потребителското изживяване и следователно би попаднало в категорията UX (потребителско изживяване).

 

UI дизайнът е свързан с производителността на продукта, а UX дизайнът надхвърля екрана. UX и UI са много различни един от друг, но и двамата се нуждаят един от друг, за да оцелеят. За да създадете успешно и удобно за потребителя мобилно приложение, трябва да имате ясна представа както за UX, така и за UI дизайна!

Препоръчваме още:

Инструменти използвани за измерване на дигиталната маркетингова ефективност Инструменти използвани за измерване на дигиталната маркетингова ефективност Прочети повече
5-те най-добри практики за A/B тестове в електронната търговия 5-те най-добри практики за A/B тестове в електронната търговия Прочети повече
4-те предимства на блокчейн 4-те предимства на блокчейн Прочети повече
нагоре