iOS vs. Android: Коя платформа е най-добра за разработване на приложения?

Тъй като мобилната екосистема продължава да се разширява, бизнесът създава мобилни приложения, за да улови свързания потребител. В идеалния случай мобилните приложения трябва да бъдат разработени както за основните платформи за приложения, iOS и Android. Често обаче се спори коя платформа е най-добре да се надгражда първо. Това е често срещана стратегия при изграждането на мобилни приложения първо да се надгражда върху едната платформа, да се тества, да се получава обратна връзка, да се правят повторения и след това да се надгражда върху другата. И така, коя платформа за приложения първо разработвате? За да осветлите дебата между iOS и Android, ето някои плюсове и минуси на всяка платформа.

 

iOS

Плюсове:

iOS представя по-стабилна и ексклузивна платформа за разработчици, която е по-лесна за използване. Това е затворена платформа, където Apple проектира целия си хардуер и софтуер, което им позволява да прилагат строги насоки. В резултат на това платформата е бърза и отзивчива, приложенията са проектирани добре и обикновено има по-малко пиратство.Общо има само 20 различни типа iOS мобилни устройства, в сравнение с хилядите в Android. В резултат размерът на екрана и резолюцията играят по-малка роля в процеса на разработване. Следователно разработването на тази платформа обикновено е по-лесно и по-бързо, тъй като има значително по-малко фрагментация на устройства. Всъщност разработването на приложение, съвместимо с 3-те най-нови версии на iOS, ще обхване приблизително 97% от всички потребители на iOS (Smith).iOS може да бъде подходящият избор за разработчици на приложения за първи път или такива с ограничени ресурси поради своите предварително изработени интерфейси, ограничен обхват от устройства и цялостен по-кратък процес на разработка.

 

Минуси:

Платформата на iOS е доста ограничителна с техните указания за разработчици и вие получавате фиксиран набор от инструменти за разработване на вашето приложение. Следователно персонализирането на операционната система е ограничено. Освен това, въпреки че в iOS има рамки, които можете да използвате, за да ви помогне да изградите приложението си, много от тях са лицензирани и могат да увеличат разходите ви за разработка.iOS се счита за зряла операционна система в сравнение с Android, с предварително дефинирани стандарти и правила. Тези стандарти понякога могат да затруднят одобрението на App Store и обикновено отнема около 4-5 дни, за да бъде одобрено приложение.

 

Android

Плюсове:

Според IDC, Android доминира на пазара на мобилни операционни системи, с 78% пазарен дял през 2015 г. Въпреки че пазарният дял на iOS е малък, той все още е невероятно популярен и може да има предимство пред Android в зависимост от вашия целеви пазар. iOS, например, се оказа най-популярен в Дания, Австралия, Канада и Великобритания (Device Atlas). Android, от друга страна, изглежда най-популярен в Македония, Албания, Сърбия и Панама (Атлас на устройства). Следователно вашата целева аудитория е основен фактор, когато решавате коя платформа да използвате. Платформата Android, със своя софтуер с отворен код, предлага на разработчиците ниска бариера за влизане. Също така позволява използването на плъгини и рамки, създадени от тълпа. В резултат на това тази платформа е по-гъвкава, позволявайки на разработчиците да си играят с функциите и функционалността на своите приложения. Това предлага на разработчиците повече свобода да променят поведението по подразбиране на изгледи / приложения. Поради това обаче разработката на приложения за Android е по-сложна и може да отнеме повече време за овладяване.

 

Минуси:

Въпреки че отвореното лицензиране на Android има своите предимства, голямото разнообразие от устройства и итерации на операционната система доведе до голямо количество фрагментация. Следователно потребителският опит варира от устройство до устройство.Тази силно фрагментирана платформа представлява истинско предизвикателство за разработчиците, тъй като приложенията трябва да бъдат оптимизирани за много различни размери на екрана и операционни системи, което може значително да увеличи разходите за разработка. Поради тази фрагментация и голямото количество необходими тестове, разработката на Android обикновено отнема повече време от iOS.

 

Разработка на различни платформи!

По-голямата част от приложенията трябва да бъдат и в крайна сметка ще бъдат мултиплатформени, за да се гарантира, че основните потребителски бази не са пропуснати. Понякога най-добрият отговор на дебата за iOS срещу Android е всъщност да се разработят и двете приложения едновременно. Тук инструментите за разработка на приложения за различни платформи са полезни. Инструментите за различни платформи по същество ви позволяват да разработвате две приложения, едно за iOS и едно за Android едновременно. Инструментите за разработка на различни платформи могат да намалят времето и разходите, свързани с разработването на приложения на двете платформи. Този подход се използва най-често при разработването на корпоративен софтуер.Тази платформа дава възможност на бизнеса да създава безкодови приложения с различни платформи за различни бизнес функции. По-конкретно, можете да създадете приложението си, след като използвате платформата, и да го пуснете на устройства с Android и iOS.

Препоръчваме още:

Как да увеличите трафика към уебсайта ви? Как да увеличите трафика към уебсайта ви? Прочети повече
За каква платена реклама да плащам - Facebook Ads или Google Ads? За каква платена реклама да плащам - Facebook Ads или Google Ads? Прочети повече
 9 съвета за изграждане на качествено приложение! 9 съвета за изграждане на качествено приложение! Прочети повече
нагоре