Build vs Buy: Turnkey решения, или Custom софтуер?

Разработка срещу покупка е често срещана дилема, пред която са изправени фирмите, внедряващи нов корпоративен софтуер. Балансирането на непосредствените бизнес нужди с дългосрочния растеж е едновременно първостепенно и предизвикателно. В крайна сметка всичко се свежда до отделяне на значителни ресурси за разработка на софтуер по поръчка или използване на решения до ключ. Идеалното решение е да си партнирате с един изпълнител, който предоставя или пълна персонализирана услуга или пакет до ключ. Независимо дали разглеждате решения до ключ или нещо персонализирано, важно е да очертаете точно какво искате да прави софтуерът и процесите, които ще следва. Докато стартирате процеса на вземане на решения, златното правило е да разберете вашите бизнес нужди и да се уверите, че решението е подходящо. След като разберете бизнес изискванията и как новият софтуер ще отговори на това, е време да обмислите възможностите си.

Ето 3 ключови типа корпоративни софтуерни решения:

 • Готов софтуер
 • Персонализиран софтуер
 • Персонализирани готови решения

 

Готов софтуер

Готов софтуер може да бъде описан като решение „до ключ“ или „в кутия“. Решението до ключ е готово за използване и може да бъде внедрено незабавно и лесно в текущите бизнес процеси. Този тип решения са насочени към адресиране на различни нужди, които често са насочени към конкретни компании или отрасли. Като такива тези решения са богати на функции, но могат да включват функционалности, от които вашият бизнес не се нуждае.Решенията до ключ могат да дадат на бизнеса необходимия тласък, за да се представят по-ефективно и продуктивно. По-конкретно, готовият софтуер може да намали общото време на проекта, да създаде по-ефективни работни потоци и да предложи постоянна поддръжка. Този подход към корпоративния софтуер се счита за идеален за фирми с:

 • Ограничен бюджет: Разходите, свързани с изграждането на потребителски софтуер, може да са значителна причина за бизнеса да избягва избора на тази опция. Решенията до ключ са по-евтини и по-бързи и по-лесни за изпълнение.
 • Липса на техническа компетентност: Ако вашият бизнес няма силен софтуерен екип с необходимите умения за изграждане на персонализиран софтуер, може да има смисъл да изберете решение до ключ.
 • Липса на време: Изграждането на патентован софтуер отнема много време, за да завърши успешно. Ако времето е ограничено, тогава решението до ключ може да е по-добър избор.

Както бе споменато по-горе, има сериозни предимства при обмислянето на готово решение, преди всичко ниските предварителни разходи. Решенията до ключ обикновено са по-достъпни поради това, че разходите за тяхното развитие се разпределят между няколко клиента. Имайте предвид обаче, че този тип решения могат да се предлагат с повтарящи се такси за поддръжка и поддръжка на софтуер.Готов софтуер се предлага с предварително определени процеси и функционалност. Един от недостатъците на това и липсата на персонализация е, че той може да не е идеален за вашите нужди. В този случай може да се наложи да се коригират бизнес процесите, така че да отговарят на софтуера. Следователно, когато обмисляте решения до ключ, наложително е характеристиките на софтуера да уловят вашите бизнес нужди. Като общо правило, опитайте се да намерите доставчик на софтуер, който да задоволи поне 80% от вашите бизнес изисквания. Не забравяйте да обмислите какво не получавате в софтуера и да задавате въпроси като:

 • Какви бизнес изисквания няма да бъдат разгледани?
 • Как ще се управляват те?
 • Ще можете ли да коригирате вашите процеси, за да ги отчетете?
 • Може ли това да създаде неефективност?

Имайте предвид, че с решенията до ключ, бъдещите актуализации на софтуера често ще бъдат насочени към по-широка база и може да дойдат с по-бавни темпове, отколкото се развива вашият бизнес.

 

Професионалисти!

 • По-ниски предварителни разходи
 • Богат на функции
 • Може да отговори на повечето от вашите бизнес нужди
 • Поддръжката често е включена
 • По-бързо за разполагане
 • Всички проекти, разработка, QA / тестване се обработват от доставчика
 • Настройките на софтуера могат да бъдат безплатни или да се предлагат на намалена цена
 • Намален риск, ако на вашия бизнес липсва софтуерна компетентност или има малко познания в бранша

 

Минуси!

 • Може да идва с разходи за надстройка или поддръжка, лицензионни такси или разходи за място
 • Може да не отговаря на всички бизнес нужди
 • Може да включва функции и функции, които не са желани или необходими
 • Бизнес процесите може да се наложи да бъдат променени, за да съответстват на функционалността на софтуера
 • Възможно е да има изисквания за инфраструктура / платформа, които вашият бизнес не може да поддържа - или може с допълнителни разходи
 • Възможно е да има високи разходи за персонализиране или да е невъзможно да се персонализира
 • Бъдещите подобрения може да не са от значение за вашия бизнес
 • Бавно се развива с вашия бизнес или индустрия и може да липсва мащабност

 

Персонализиран софтуер

Така че ясно сте определили своите бизнес нужди, процеси и желана функционалност и сте ги сравнили с редица готови решения. Въпреки това, никой не изглежда достатъчно подходящ за вашия бизнес ... В този случай може да си струва да се обмисли персонализиран подход за разработка. Това ще позволи на вашия бизнес или на наетата компания за разработка на софтуер да създаде персонализиран софтуер, който отговаря на всяка нужда; напълно интегрирано и цялостно решение, което да отговаря на вашите бизнес процеси.Според проучване изграждането на персонализиран софтуер може да отключи множество предимства. Компаниите обаче трябва да следват този подход само ако:

 • Персонализираният софтуер може да осигури конкурентно предимство спрямо вашите конкуренти.
 • Изграждате голям бизнес, който може да разпредели цената на собствена система върху голям брой клиенти.

Подобно на готовите решения, има недостатъци и рискове за разработката по поръчка. Разработването на собствен софтуер може да позволи на вашия бизнес да се мащабира ефективно. За разработването обаче трябва да бъдат отделени значителни ресурси, а това може да струва скъпо. Тъй като софтуерът е създаден, за да отговаря на вашите бизнес изисквания, това увеличава както разходите по проекта, така и сроковете. Колкото повече време отнема разработването на вашия софтуер, не е изненадващо, че толкова по-големи разходи ще има. Следователно е от съществено значение да се гарантира наличието на значителни бизнес ресурси, преди да се впуснете в разработка на софтуер по поръчка. Ако първоначалните разходи за персонализирано разработване са твърде високи или графикът за внедряване е твърде дълъг, може да е по-добре да стартирате малка и слойна функционалност с времето. Това е известно като поетапен подход и ще ви позволи да разпределите разходите и да внедрите основната функционалност по-рано.Персонализираната разработка позволява на софтуера да отговаря на вашия бизнес, вместо бизнесът ви да се адаптира, за да отговаря на софтуера. В резултат на това няма да е необходимо да се коригират работните процеси, за да се приспособи новата система, която в крайна сметка спестява време и пари. Все още съществува риск софтуерът да не успее да отговори на всяка нужда.Персонализиран софтуерен проект най-вероятно ще изисква използването на външни ресурси като екип от дизайнери, програмисти, професионалисти за контрол на качеството и така нататък. Един допълнителен риск от този подход е нивото на зависимост от софтуерната компания, с която сте избрали да си партнирате. Следователно е от съществено значение да бъдете добре информирани за потенциалните доставчици, техния опит и тяхната стабилност. Когато обмисляте външен разработчик, задайте въпроси като:

 • Развивали ли са подобни системи и преди?
 • Предприемат ли стъпки, за да разберат вашите бизнес нужди?
 • Могат ли да ви подкрепят с бюро за помощ, актуализации, корекции на грешки и бъдещи подобрения след стартирането?

Софтуерният разработчик, отговарящ за вашето персонализирано решение, по същество ще действа като продължение на вашия екип, в това, което трябва да бъде трайно партньорство. Тази наличност на директна поддръжка в крайна сметка може да доведе до по-бързи подобрения и итерации, като гарантира, че софтуерът не остарява. Тъй като софтуерът принадлежи на вашия бизнес, не е нужно да чакате заявки за функции или подобрения. Следователно, персонализираните решения предоставят възможност за развитие на вашия софтуер заедно с вашия бизнес.Разработването на персонализиран софтуер също ще изисква от вас да създадете малък вътрешен екип, който да управлява различните етапи на разработка. Това е важен фактор, който трябва да имате предвид, тъй като ще трябва да отделите адекватни ресурси за дългия процес на развитие.Персонализираните решения трябва да бъдат широко планирани, тъй като те стават част от бъдещия растеж на вашия бизнес. Важно е да запомните, че персонализираното решение не е подходящо за всеки, нито е идеално за всяка нужда. Но фактът, че персонализираните решения имат възможност да отговорят на всяко бизнес изискване, е изгоден. Докато сте наясно с рисковете и сте в състояние да ги смекчите, разработката на софтуер по поръчка може да е подходящо решение за вашия бизнес.

 

Професионалисти!

 • Персонализираните решения са пригодени да отговарят на бизнес нуждите, процесите и изискванията за сигурност
 • Можете да внедрите поетапен подход, като започнете с основните неща и да добавите други функции или функции на по-късен етап
 • Може да се разработи с помощта на софтуерния език и инфраструктура / платформа на вашия бизнес
 • Позволява ви да се интегрирате със стария софтуер и бъдещите системи
 • Вие притежавате собствения софтуер
 • Персонализираният софтуер може да бъде възможно конкурентно предимство
 • Налична директна поддръжка на доставчик
 • Предоставя еволюиращо решение, което може да остане в течение с вашия бизнес - без остаряване
 • Промените могат да бъдат направени бързо

 

Минуси!

 • По-високи предварителни разходи и следователно по-високи рискове
 • Промените и заявките за функции могат да бъдат таксувани
 • Изисква източници за разработчици (с наследени рискове)
 • Изисква комуникация с разработчици по време на цикъла на разработване на софтуер: изискванията, проектирането, разработването, QA / тестването и обучението ще изискват участие на бизнеса

 

Персонализирани готови решения

Софтуерна компания може да е разработила решение до ключ, което с малко персонализиране да отговори на вашите специфични бизнес нужди. Има някои доставчици на софтуер, които предлагат тази адаптивна поддръжка, която ви позволява да започнете със здрава основа и настройка на платформа, която да отговаря на вашите нужди. По този начин те могат да използват своя готов софтуер и да го персонализират, за да създадат ново решение, съобразено с Вашия бизнес; получаване на най-доброто от двата свята.Персонализираният готов подход е жизнеспособен начин, ако софтуерът предоставя много от това, което търсите и липсват само някои критични функции. Този тип решения имат предимствата на евтино влизане и богат на функции софтуер, който е в съответствие с вашите бизнес изисквания. С други думи, този подход излага на риск участието и е икономически ефективен начин да се използва силата на персонализиране, без да се правят същите разходи за развитие. Имайте предвид обаче, че софтуерът, който е готов за употреба, може да стане по-малко рентабилен в зависимост от нивото на персонализиране. Ето защо е важно да изберете решение, което отговаря на 80% от вашите основни бизнеси, за да се избегне прекалено персонализиране, завишени разходи и потенциални проблеми с изпълнението.Подобно на разработката по поръчка, има опция за прилагане на поетапен подход, стартиращ малка и слоева функционалност с течение на времето. Това ще ви позволи да разпределите разходите и да внедрите основната функционалност на софтуера по-рано.

 

Професионалисти!

 • Използването на богати на функции вече съществуващи библиотеки, рамки и функционалност намалява предварителните разходи и намалява риска
 • Можете да започнете с основните неща и да добавите функции и функции по-късно по всяко време
 • Решението е съобразено с бизнес нуждите, процесите и изискванията за сигурност
 • Може да се разработи с помощта на софтуерен език и инфраструктура / платформа, съответстващи на вашия бизнес спрямо тези от „масов пазар“
 • Възможна интеграция с наследени и бъдещи системи
 • Възможно конкурентно предимство поради ниво на персонализация
 • Директна поддръжка на доставчик
 • Промените могат да бъдат направени бързо

 

Минуси!

 • Нивото на персонализиране определя разходите - ако се случи свръх персонализиране, тогава разходите може да се окажат подобни на тези при разработването по поръчка
 • Промените и заявките за функции могат да бъдат таксувани
 • Софтуерът може да се предлага с разходи за надстройка, лицензионни такси или разходи за място
 • Липсващи функции и функции може да не е възможно да се добавят чрез персонализиране
 • Ако основното решение не е подходящо за вашия бизнес, тогава може да се опитвате да персонализирате вече съществуващи инструменти и да използвате по-малко от готовия софтуер
 • Ако вашите бизнес изисквания могат да бъдат удовлетворени до голяма степен от готовия продукт, с минимални корекции, тогава персонализираното готово решение може да бъде най-ефективният и осъществим подход.

Препоръчваме още:

Как да сте ангажирани със служителите си, докато сте извън офиса? Как да сте ангажирани със служителите си, докато сте извън офиса? Прочети повече
За какво да внимавате през 2021 г. в дигиталния маркетинг? За какво да внимавате през 2021 г. в дигиталния маркетинг? Прочети повече
Test123 Test123 Прочети повече
нагоре