Вашата успешна, маркетинг стратегия в социалните медии за 2021 г.

1. Поставете цели, които имат смисъл за вашия бизнес

Нека започнем нещата с бърз въпрос:

Какво искаш от социалните медии?

Планирането на стратегията в социалните медии започва с вашите цели.Може би искате да изградите общност или по-отдаден последовател. Може би искате вашата социална сметка да носи повече приходи тази година.Така или иначе, вашите цели ще определят вашата стратегия за съдържанието и колко време и енергия ще трябва да отделите на кампаниите си.Това, което наистина има значение, е, че си поставяте реалистични цели в социалните медии, акцент върху „реалистично“, между другото. Препоръчваме ви да се справите с по-малки цели, които ви позволяват да мащабирате социалните си усилия по разумен и достъпен начин.По-долу са дадени някои примерни цели, които могат да преследват фирми от всякакви форми и размери.

 • Увеличете познаваемостта на марката. Това означава да извадите името си там. За да създадете автентична и трайна осведоменост за марката, избягвайте само публикуването на промоционални съобщения. Вместо това се съсредоточете върху съдържание, което набляга първо на вашата личност и ценности.
 • Генерирайте потенциални клиенти и продажби. Независимо дали онлайн или в магазина, последователите няма да правят социални покупки случайно. Например искате ли да предупреждавате клиентите за нови продукти и промоции?
 • Увеличете аудиторията на вашата марка. Привличането на нови последователи означава да намерите начини да представите марката си на хора, които не са чували за вас преди.Разрастването на вашата аудитория означава и откриване на разговори около вашия бизнес и индустрия, които са от най-голямо значение. Ровенето през социалните ви канали е почти невъзможно без наблюдение или прослушване на конкретни ключови думи, фрази или хаштагове. Пулсирането на тези разговори ви помага да достигнете до основната си аудитория много по-бързо.
 • Увеличете ангажираността на общността. Разгледайте начини да привлечете вниманието на настоящите си последователи. Това означава да експериментирате със съобщения и съдържание. Например, вашата марка популяризира ли генерирано от потребителите съдържание и хаштагове?Дори нещо толкова просто като задаването на въпрос може да увеличи степента на ангажираност. Вашите клиенти могат да бъдат най-добрите ви мажоретки, но само ако им давате нещо да правят.
 • Насочете трафика към вашия сайт. Достатъчно просто. Ако сте фокусирани с лазер върху генерирането на потенциални клиенти или трафик към вашия уебсайт, социалните медии могат да го направят. Независимо дали чрез промоционални публикации или социални реклами, следенето на реализациите и кликванията върху URL адреси може да ви помогне да определите по-добре възвръщаемостта на инвестициите си от социалните медии.Всяка комбинация от тези цели е честна игра и може да ви помогне да разберете по-добре кои мрежи също да се справите. Когато се съмнявате, опростете маркетинговата си стратегия в социалните медии, вместо да я забърквате с твърде много цели, които могат да ви разсеят. Изберете един или два и се придържайте към тях.

 

2. Отделете време за проучване на целевата аудитория

Правенето на предположения е лоша новина за търговците и благодарение на огромното богатство от демографски данни и инструменти за анализ на социални медии, наистина вече не е нужно.Голяма част от това, което трябва да знаете за аудиторията си, за да повлияете на маркетинговата си стратегия в социалните медии, вече е налице, ако знаете къде да търсите. Запомнете, различните платформи привличат различна публика.Вземете например демографията на днешните социални медии. Тези цифри говорят директно към кои мрежи трябва да се обърне вашата марка и какви типове съдържание да публикувате. Ето някои ключови продукти за внос от 2021 г. Facebook и YouTube са най-добрите места за реклами, дължащи се отчасти на техните високи доходи на потребителите, по-голямата част от потребителите на Instagram и TikTok са хилядолетия или Gen Z, което сигнализира за силата на смелото, привличащо окото съдържание, което лъха на личността.Жените значително превъзхождат мъжете в Pinterest, който се отличава с най-високата средна стойност на поръчките за социални купувачи.Потребителската база на LinkedIn е добре образована, което я прави център за задълбочено, специфично за отрасъла съдържание, което може да е по-сложно от това, което виждате във Facebook или Twitter.Въпреки че демографските данни по-горе ви дават представа за всеки канал, какво ще кажете за вашите собствени клиенти? Трябва да се направи допълнителен анализ, преди да можете да определите как всъщност изглеждат вашите реални социални клиенти.Ето защо много марки използват таблото за управление в социалните медии, което може да предостави преглед на това кой ви следи и как взаимодействат с вас във всеки канал.Например, таблото за управление на Sprout поставя демографските данни на аудиторията ви отпред и в центъра. Той също така подчертава кои социални мрежи наблюдават най-голяма активност, като ви помага да осигурите прекарването на времето си в правилните мрежи.С груповия отчет на Sprout можете да преглеждате данни от Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn и Pinterest едно до друго в персонализируем формат, който може да се изнася по диапазон от дати и профил. Помислете също така, че има много други източници на ценни данни за аудиторията, които допълват прозрения в социалните медии. Това включва вашия анализ на Google и имейл или дори вашите най-продавани продукти.Всичко по-горе в крайна сметка ще повлияе на всичко - от вашите маркетингови съобщения до това как ще подходите към обслужването на клиенти или социалните продажби.

 

3. Установете най-важните си показатели и KPI

Без значение какво продавате, стратегията ви за социални медии трябва да бъде управлявана от данни.Това означава да се съсредоточим върху показателите на социалните медии, които имат значение. Вместо да се съсредоточават върху показателите за суета, марките имат за задача да ровят в данни, които са в пряко съответствие с техните цели. За какви показатели говорим обаче? 

 • Достигане! Обхватът на публикацията е броят на уникалните потребители, които са видели публикацията ви. До каква степен вашето съдържание всъщност достига до потребителските емисии?
 • Кликвания! Това е броят на кликванията върху вашето съдържание или акаунт. Проследяването на кликванията на кампания е от съществено значение, за да се разбере какво движи любопитството или да насърчава хората да купуват.
 • Ангажираност! Общият брой на социалните взаимодействия, разделен на броя импресии. Това хвърля светлина върху това колко добре вашата аудитория ви възприема и тяхната готовност за взаимодействие.
 • Използване на #хаштаг! Кои бяха вашите най-използвани хаштагове? Кои хаштагове бяха най-свързани с вашата марка? Наличието на тези отговори може да ви помогне да оформите фокуса на вашето съдържание напред.
 • Органични и платени харесвания! Отвъд стандартния брой харесвания, тези взаимодействия се приписват на платено или органично съдържание. Като се има предвид как органичната ангажираност е много по-трудна за постигане на сцепление, поради което много марки се насочват към реклами. Познаването на тези разлики може да ви помогне да планирате както разходите за реклама, така и времето, което инвестирате в различни формати.
 • Настроение! Това е измерването на това как потребителите реагираха на вашето съдържание, марка или хаштаг. Клиентите намериха ли неотдавнашната Ви кампания за обида? Какъв тип настроение свързват хората с хаштага на вашата кампания? Винаги е по-добре да се задълбочите и да разберете как хората говорят за вашата марка. Ефективната маркетингова стратегия в социалните медии се корени в цифрите. Въпреки това, тези числа трябва да бъдат поставени в контекст, който се връща обратно към първоначалните ви цели.

 

4. Създайте (и подгответе) ангажиращо социално съдържание

Тук няма изненади. Вашата маркетингова стратегия в социалните медии зависи от вашето съдържание.В този момент трябва да имате доста добра представа какво да публикувате въз основа на вашата цел и идентичност на марката. Вероятно се чувствате уверени в кои мрежи също да покриете, но какво ще кажете за вашата стратегия за съдържание? По-долу има няколко идеи и вдъхновение, които могат да помогнат.

 • Важността да се придържаме към съдържателни теми
 • Вероятно сте виждали публикация от определена марка, която просто се чувства като тяхна.
 • Дръзките, грандиозни изображения, които придават на мрежата на Passion Passport Instagram разпознаваемо, сплотено усещане, са чудесен пример.

От филтри до надписи и след това, много марки разчитат на едни и същи формати на съдържанието и креативни щрихи отново и отново. Тези теми на съдържанието могат да ви помогнат да станете по-последователни и да се включите в стратегията за съдържание, която има смисъл.Например, можете да циклирате между мемовете, продуктовите снимки и генерираното от потребителите съдържание, като същевременно се придържате към въртяща се цветова схема. Ако се мъчите да не изоставате от всички тези източници на социално съдържание, помислете за инструменти за управление на социалните медии, които ви помагат да организирате медийната си библиотека и да планирате публикациите си предварително.

Кои видове съдържание трябва да бъдат част от моята маркетингова стратегия за социални медии до 2021 г.?

За да стесните спецификата на това, което трябва да публикувате, и да се уверите, че разработвате иновативно съдържание, ето някои тенденции в социалните медии, които трябва да вземете предвид.Истории и чувствителни към времето публикации.Историите не отиват никъде! Докосвайки се до FOMO на последователите си (страх от пропускане), съдържанието в стил Stories е едновременно интерактивно и не може да се пропусне. Появява се първо в емисиите на последователите ви по подразбиране, подобно съдържание може да помогне на акаунта на вашата марка да „прескочи реда“ и да остане свеж в съзнанието на вашата аудитория.Историите са особено ценни за това, да вземете последователите си зад кулисите и да накарате социалната си емисия да се почувства малко по-лична. Например, помислете как можете да използвате Stories, за да отразявате събитие или да заведете последователите си на пътешествие, без да им се налага да напускат комфорта на Instagram.

 • Видео с кратка форма

Социалното видео процъфтява, особено с възхода на TikTok и скорошното пускане на Instagram Reels. Както дългосрочните, така и кратките продукции продължават да доминират в социалното пространство на всички платформи поради високия си процент на ангажираност.Особено важно, тъй като ние (в крайна сметка) излизаме от COVID-19, както личното, така и персонализираното съдържание трябва да бъде крайъгълен камък на вашата маркетингова стратегия в социалните медии. Накратко, не се страхувайте да напомняте на последователите за хората, които стоят зад публикациите ви.

Професионален съвет: направете състезателен анализ, за ​​да помогнете на вашето съдържание да се открои.Преди да започнете да създавате съдържание, трябва да имате добра представа какво правят вашите конкуренти.Докато някои марки може да искат да разгледат инструментите за анализ на конкуренти на трети страни, за да се задълбочат по-задълбочено в номерата на своите конкуренти, можете да научите много от един обикновен преглед на социалното присъствие на конкурентите.Най-простият начин за намиране на конкуренти е чрез просто търсене с Google. Потърсете най-ценните си ключови думи, фрази и отраслови термини, за да видите кой се показва.След това вижте как техните социални канали се сравняват с вашата собствена стратегия за промоция. Целта тук не е да копирате или откраднете идеите на вашите конкуренти. Няма стратегии за маркетинг на социалните медии на две компании, които могат да бъдат (или наистина трябва да бъдат) еднакви. Вместо това определете какво работи за тях и какви изводи можете да направите, за да адаптирате съответно собствените си кампании.След като идентифицирате някои от вашите конкуренти в бранша, можете да използвате инструменти за анализ на конкуренцията, като тези, намерени в Sprout, за да сравните бързо резултатите на конкурентите с вашите собствени.

 

5. Направете вашето социално присъствие възможно най-добро

Навременността е може би по-важна от всякога за търговците.Не само се очаква да издавате редовно ново съдържание, но и винаги да сте „включени“ за вашите последователи, но не винаги можете да очаквате клиентите да работят с вашето темпо. Навременността е висока поръчка, когато сте привързани за ресурси или сте част от малък екип.Публикувайте в най-доброто време, за да се ангажирате!Клиентите не само очакват по-бързи отговори от марките, но и редовно съдържателни разговори.Вашата марка не може да забрави тези основни елементи на работата в мрежа. Необходими са усилия, за да се гарантира, че разговорите или възможностите за ангажиране не остават без надзор.Чрез социалните медии печелите уважение като марка, като просто присъствате и говорите с аудиторията си. Ето защо грижата за социалните клиенти е толкова важна за марките, които искат да повишат информираността на аудиторията. Всичко е свързано с ангажираността. Независимо дали се възползва от комплимент или отговор на въпрос, бизнесът не трябва да оставя клиентите да висят. Според нашето проучване средното време за реакция на марката е около 10 часа. Но знаете ли, че повечето потребители вярват, че марките трябва да отговорят на съобщенията в социалните медии в рамките на четири часа? Определянето на екипи за конкретни задачи може да помогне на персонала ви да работи като добре смазан екип в социалните медии, независимо дали сте група от един или 100 души.Тъй като социалните алгоритми преминават през непрекъснати актуализации, органичното съдържание все по-трудно достига до по-голямата част от вашата аудитория. Последното нещо, което искате да направите, е да игнорирате онези, които се ангажират и губят от изпращането на повече надолу по маркетинговата ви стратегия!

 

 

Препоръчваме още:

8 стратегии за дигитален маркетинг, които да ви изтрелят пред конкуренцията за 2021 г. 8 стратегии за дигитален маркетинг, които да ви изтрелят пред конкуренцията за 2021 г. Прочети повече
Как да привлечете клиенти във вашия салон за красота чрез Facebook? Как да привлечете клиенти във вашия салон за красота чрез Facebook? Прочети повече
5 функционалности, задължителни за вашия уебсайт 5 функционалности, задължителни за вашия уебсайт Прочети повече
нагоре