9 съвети как да навигирате посетителите в уебсайта

   Ако вашият уебсайт има ясна, интуитивна навигация, която улеснява посетителите да разглеждат сайта, да намерят това, което търсят, и да изпълняват целите си, вие им предлагате отлично потребителско изживяване, което вероятно ще доведе за по-ниски нива на отпадане, повече реализации и по-високи нива на удовлетвореност. Ако навигацията на вашия уебсайт е объркваща, клиентите не само са по-склонни да напуснат сайта ви, но те ще го направят с отрицателно впечатление за вашата марка.

Следвайте тези най-добри практики за навигация на уебсайтове, за да сте сигурни, че вашият сайт предоставя най-доброто ориентиране на вашите посетители.

  • Поставете посетителя на първо място

Ключът към добрата навигация в уебсайта е потребителите винаги да бъдат на първо място и да се опитате да предвидите начините, по които те ще използват вашия сайт. Помислете какво може да търся те на сайта, къде биха очаквали да го намерят и какви условия очакват да видят. Използвайте тези знания, за да сте сигурни, че езикът и организацията на сайта ще имат смисъл за посетителите и ще им даде възможност лесно да постигат целите си.

  • Направете навигацията интуитивна

Може да е полезно да се опитате да предскажете пътя, който ще следват потребителите на вашия сайт, докато се движат през него, но истината е, че не можете да сте сигурни в целта на всеки потребител при посещението и посоката, в която биха могли да поемат. Поради това навигацията на вашия сайт трябва да бъде интуитивна - всяка страница трябва да дава на потребителите индикация къде се намират на сайта и да улеснява избора къде да отиде понататък.

  • Придържайте се към конвенцията

Навигацията в уебсайта ви не е място за прекалено креативна работа. Докато можете да експериментирате с шрифтове и цветове, не поставяйте менютата на необичайно място или не ги карайте да функционират по нестандартен начин. Главната ви навигационна лента трябва да се показва хоризонтално в горната част на страницата или вертикално в лявата страна, а местоположението и съдържанието й трябва да бъдат последователни на всички страници на уебсайта.

  • Използвайте описателни термини за менютата

Когато е възможно, конкретизирайте какво ще открият посетителите на сайта, когато кликнат върху елемент от менюто. Вместо общи термини като „Услуги“ или „Продукти“, използвайте етикети, които всъщност описват какво предлагате.

  • За сложни сайтове използвайте визуални елементи, за да улесните навигацията

Ако вашият уебсайт е твърде голям или сложен, за да се побере в няколко елемента от менюто, има няколко начина да организирате голямо количество информация, като същевременно запазите интуитивната навигация. Ако имате много продукти или услуги, които искате да включите в дадено меню, помислете за използването на мегаменю, което се разширява, за да покаже повече информация, когато задържите курсора на мишката върху него. За лесно показване на съдържанието на основните елементи за навигация можете да използвате падащи елементи като DHTML, който показва подстраниците на всеки основен елемент за навигация, или меню за завеса, което се спуска надолу през цялата горна навигация, за да покаже всички подстраници. За сайтове със сложна структура, помислете за добавяне на вторичен тип навигация, който показва на посетителя къде се намира в сайта (например: Стоки за дома> мебели> трапезария> маси).

  • Помислете за използването на прилепваща навигация

Ако вашите уеб страници са по-дълги и изискват от потребителите да превъртят надолу, за да видят повече съдържание, помислете дали да не използвате „лепкава навигационна лента“ за горната си навигация. Прилепващата навигация, наричана още фиксирана навигация, ще остане в горната част на екрана, вместо да изчезва, докато превъртате надолу, така че потребителите няма да се налага да се връщат нагоре, за да щракват върху елементите от менюто или да виждат къде се намират на сайта.

  • Създайте ясна йерархия на съдържанието

Доброто потребителско изживяване означава да дадете на посетителите на сайта ясни знаци, които да показват как е организиран вашият сайт. Помислете за хранителен магазин: колко трудно би било да намерите това, което търсите, ако всичко е разхвърлено? Нуждаете се от улики, за да намерите това, от което се нуждаете: директория на магазина, пътеки с ясни етикети и организация, която групира нещата логично. Следвайте същия процес с вашия уебсайт, като маркирате най-важните раздели и организирате в подходящи категории.

  • Свържете съдържанието във вашия сайт

Това, че две страници на уебсайта са в различни области на вашия сайт, не означава, че нямат нищо общо. Помогнете да насочите посетителите на сайта (и търсачките) към свързано съдържание на вашия сайт чрез кръстосано свързване между страници, които предлагат допълващо съдържание.

  • Потърсете начини да насочите посетителите си

Понякога посетителят няма да знае точно какво търси или какво иска да направи на вашия сайт. Предоставянето на визуални подсказки или други начини за насочването им към желаните действия е отличен начин за подобряване както на потребителския опит, така и на реализациите. На всяка страница предлагайте връзки, призиви за действие, странични менюта или предложено свързано съдържание, което дава стимул на посетителите да останат на вашия сайт и да изследват.

 

Свържете се с нас, за да навигираме и вашия уебсайт!

Препоръчваме още:

Платформите за социални медии Threads и X - конкуренти от Meta Платформите за социални медии Threads и X - конкуренти от Meta Прочети повече
3-те фази на печеливша пазарна стратегия 3-те фази на печеливша пазарна стратегия Прочети повече
Какво е Geofencing? Какво е Geofencing? Прочети повече
нагоре