9 ключови предимства на дистанционната работа за работодателите

   От началото на пандемията Covid-19 много компании преминаха към дистанционна работна сила или хибриден модел на работа и сега виждат предимствата на дистанционната работа за първи път.

Въпреки че ранните прогнози предполагаха, че тази нова тенденция е мимолетна мода, която вероятно ще приключи с пандемията, сега е ясно, че дистанционната работа е тук, за да остане .

Всъщност, скорошно проучване, изследващо процеса на приемане на дистанционна работа от американски организации, установи, че моделът се е превърнал в широко разпространена и все по-стандартна практика на работното място.

Това е страхотна новина за работещите в областта на технологиите и тези, които се надяват да сменят кариерата си , тъй като разкрива изобилие от нови възможности. Но какви са основните предимства на дистанционната работа за служители и работодатели?

Организациите може да искат да приемат политика за дистанционна работа поради много добри причини, включително икономически, социални и екологични.

За да ви дадем общ преглед, ето деветте основни предимства на дистанционната работа за работодатели, базирани на нашето проучване:

  • Повишена ефективност на разходите

Както споменахме, едно от най-значимите предимства на дистанционната работа за бизнес мениджърите е нейната рентабилност. Без да е необходимо да наемат или поддържат офис пространство, фирмите могат да спестят значителна сума пари, като позволят на служителите да работят от вкъщи. И предвид нарастващите разходи за енергия, това вероятно ще стане все по-важен фактор в бъдеще.

  • Повишена производителност

Друго предимство на дистанционната работа е, че може да увеличи производителността на служителите.

Проучване от 2021 г., изследващо факторите, допринасящи за производителността на дистанционната работа по време на избухването на COVID-19 , установи например, че самолидерството и автономността са съществени фактори за способността на дистанционните работници да поддържат високи нива на производителност и ангажираност.

Подобрената производителност също се отразява на крайния резултат, като намалява нуждата от извънреден труд или допълнителен персонал.

  • По-голяма удовлетвореност на служителите

Повишеното удовлетворение, което дистанционната работа може да донесе на служителите, е друг положителен ефект. Това е така, защото възможността за работа от вкъщи често осигурява на служителите по-добър баланс между работата и личния живот, което може да доведе до повишено удовлетворение от работата и мотивация.

Щастливите служители също са по-малко склонни да напуснат работата си, което допълнително намалява текучеството на персонала и свързаните с това разходи.

  • Намалено отсъствие от работа

Служителите, които са щастливи и доволни от работата си, също са по-малко склонни да си вземат отпуск по болест. Анализ на данните за служителите, извършен от Fiduciary Group през 2020 г., потвърди това.

След приемането на политиката за дистанционна работа, Групата отбеляза значителен спад в дните по болест в цялата компания , свързан, наред с други неща, с повишеното удовлетворение от работата.

  • По-голям набор от кандидати

Когато дистанционната работа е опция, фирмите могат да хвърлят по-широка мрежа при наемане на нови служители. Тъй като вече не са ограничени до местни кандидати, те могат да се докоснат до глобален набор от таланти.

Това им дава по-голям шанс да намерят възможно най-добрите кандидати за работата, като по този начин подобряват качеството на работната сила.

  • По-добро задържане на таланти

В допълнение към привличането на по-добри таланти, дистанционната работа може да помогне на бизнеса да запази таланта, който вече има. Както беше обяснено, това е така, защото служителите, които имат възможност да работят от вкъщи, е по-малко вероятно да напуснат работата си в търсене на по-зелени пасища.

Следователно дистанционната работа подобрява лоялността към компанията и помага на бизнеса да спести от разходите, свързани с набирането и обучението на нови служители.

  • Повишена корпоративна социална отговорност

Напоследък все повече се набляга на корпоративната социална отговорност. И с право, тъй като предприятията носят отговорност да действат по етичен и устойчив начин.

Разрешаването на служителите да работят от вкъщи е отличен начин за компаниите да намалят въздействието си върху околната среда, тъй като въглеродните емисии, свързани с бизнес пътуванията, например, се елиминират.

  • Подобрена конкурентоспособност

В глобализираната икономика бизнесът трябва да може да се конкурира с организации от цял ​​свят. Като предлагат дистанционна работа, те могат да изравнят условията и да привлекат най-добрите таланти, независимо от местоположението. Това е все по-важно в днешния климат на цифрова трансформация , където бизнесът трябва да бъде гъвкав и адаптивен, за да оцелее.

  • По-добра готовност при бедствия

Може да звучи пресилено, но дистанционната работа може да помогне на бизнеса да се подготви и да реагира на бедствия.

С въведена политика за дистанционна работа, предприятията гарантират, че операциите могат да продължат дори ако физическите им помещения са засегнати от природно бедствие, например. Така че добре дошъл страничен ефект от тази тенденция в работата е, че тя повишава непрекъснатостта и устойчивостта на бизнеса.

 

След като разгледахме основните предимства на дистанционната работа за работодателите в следващата статия ще изброим и тези за служителите!

Препоръчваме още:

Стратегия за увеличаване на продажбите в електронния магазин Стратегия за увеличаване на продажбите в електронния магазин Прочети повече
Как да създадете клиентска стойност? Как да създадете клиентска стойност? Прочети повече
Най-добрите платформи за автоматизация на маркетинга Най-добрите платформи за автоматизация на маркетинга Прочети повече
нагоре