8 често срещани грешки при разработването на Android !

 • 1. Съхранявайте данни на грешното място (линии, цветове)

Екосистемата на Android бързо се разраства по целия свят и нейната общност става все по-разнообразна. Хора от различни сфери на живота, хора с увреждания, хора, които искат необичайни функции като нощен режим и много други използват приложения за Android в ежедневието си.Разработването на приложения за толкова разнообразна общност не е лесна задача. Тук не говоря за архитектури на високо ниво. По-скоро става въпрос за прости неща като струни, цветове, размери и т.н., които оказват значително влияние върху съвременното развитие на Android.Обикновено хората се чувстват комфортно, използвайки приложението на родния си език. Важна стъпка е да запазите всички низове в един файл (обикновено strings.xml), за да добавите бързо файлове за локализация за различни езици.

 

 • 2. Не използвайте фрагменти

В зората на разработването на Android се препоръчва да се използват отделни дейности за всеки екран. С течение на времето разработчиците са се сблъсквали с различни проблеми поради това. В допълнение, Дейностите, които са входни точки на приложения, са се превърнали в уязвимости. Ако сте разработчик на Android за известно време, знаете, че използването на Activity е имало смисъл преди няколко години, когато API за фрагменти все още не е толкова напреднал. Екипът на Android препоръчва използването на фрагменти за проектиране на всеки екран и поддържане на една или повече дейности в цялото приложение за поставяне на фрагментите. Това е добре познатата архитектура за единична дейност и следването на тази архитектура ще намали значително количество взаимодействия от външни приложения. Новият навигационен компонент на Jetpack се основава на архитектурата на единичната дейност. API за фрагменти ще направи живота ви много по-лесен. Може би след няколко години разработката на Android ще премине от Activity към Fragments. И за най-доброто.

 

 • 3. Не използвайте Обвързване на данни или Обвързване на изгледи

Средата за разработка на Android се основава на три типа файлове от самото начало: XML, Kotlin и Java. XML файловете съдържат всичко, свързано с дизайна, а файловете Kotlin / Java включват всичко, с изключение на дизайна.В края на краищата беше необходимо да се свържат потребителския интерфейс и бизнес логиката и тук свързването на данни и обвързването на изгледи играят ключова роля. Връзката между потребителския интерфейс и бизнес логиката започва с скандалната функция findviewbyid.Но обвързването с изглед и обвързването на данни са препоръчителните решения за решаване на този проблем. Основната цел на обвързването на изгледа е да се обърне внимание на проблема с обвързването на този тип и нулевата стойност по време на изпълнение. Обвързването на данни е за общо благо. Тя ви позволява да свързвате компонентите на потребителския интерфейс в оформленията към източници на данни, използвайки декларативен формат, а не програмно.

 

 • 4. Не използвайте Kotlin и съпрограми

Изминаха няколко години, откакто Google обяви Kotlin за препоръчан език за разработване на приложения за Android. Това беше едно от трансформационните решения: Kotlin поправи точките за болка в Java и опрости усилената работа на разработчиците.Използването на Kotlin за разработка на Android отвори нови възможности с функции като разширения, обхват, класове данни, изразяване на обекти, нулева сигурност и т.н. Освен разработването на Android, можете също да започнете мултиплатформено и сървърно разработване с Kotlin.Асинхронното програмиране играе ключова роля в мобилното развитие. В ранните етапи използвахме AsyncTask. С течение на времето се появи RxJava и това е фундаментална промяна. Но RxJava има голяма крива на обучение и съвсем различен подход с обратни извиквания.След това се появиха съпрограми, решение на Kotlin за асинхронно програмиране с прост подход. Корутините се превърнаха в стандартното решение за изпълнение на асинхронни задачи в наши дни. Мощните функции и простата им реализация ги правят по-приспособими. Kotlin поддържа вашата разработка проста и кратка, докато съпрограмите ви позволяват да изпълнявате асинхронни задачи последователно, без да се налага да научавате нещо ново. Използването им във вашите проекти само ще доведе до по-продуктивни и ефективни резултати.

 

 • 5. Правете грешки в дизайна

Няколко грешки на разработчиците могат да бъдат разграничени едновременно в дизайна:

 • Подценяване на ограничението
 • Прекомерна употреба на ConstraintLayout
 • Страх от MotionLayout

 

 • 6. Липса на познания за основните уязвимости

Съхраняване на поверителни данни - Съхраняването на чувствителни данни в споделено предпочитание на Android, база данни или локално хранилище е риск. Те са лесни за хакване. Много разработчици не знаят за това и използват споделено предпочитание за съхраняване на чувствителни потребителски данни.Този проблемможе да бъде решен с помощта на новата библиотека за съхранение на данни или шифрована библиотека с предпочитания или чрез самостоятелно внедряване на криптиране.

 

 • 7. Не знам възможностите на Android Studio

Няма значение колко мощно е вашето оръжие, ако не знаете как да го използвате правилно. Като разработчици имаме щастието да имаме инструмент, толкова мощен като Android Studio, но трябва да знаете как да го използвате ефективно.Има много скрити функции като удобни преки пътища, живи шаблони, файлови шаблони, предварително дефинирани структури на проекти, плъгини за генератор на код, персонализации и др. Разполагаме и с инспектор на база данни, инспектор на оформление, профилиращ и други, за да бъдете продуктивни.Android Studio също така предоставя инструменти за отстраняване на грешки за навигационния редактор за преглед на навигационната графика на приложението и редактор за движение за внедряване на ефективни анимации и преходи.

 

 • 8. Не използвайте библиотеки на Jetpack

Jetpack е набор от библиотеки, който помага на разработчиците да следват най-добрите практики, да съкращават кода на шаблона и да пишат код, който работи последователно във всички версии и устройства на Android, така че разработчиците да могат да се съсредоточат върху това, което наистина има значение - Android Jetpack.Библиотеките на JetPack обхващат основни функционалности като paging3 за пагиране, Стая за локална база данни, WorkManager за продължителни фонови задачи, DataStore за подобрено съхранение на данни, Hilt за DI, навигационен компонент за навигация в приложението, Стартиране на приложение за по-бързо време на стартиране на приложението и т.н.Всички тези библиотеки са изградени с оглед на производителността и лекотата на използване за сложни задачи с по-малко код.

За повече информация и въпроси, не се колебайте да се свържете с нас !

Препоръчваме още:

Изпращайте успешни имейли като включвате тези 5 най - важни елемента Изпращайте успешни имейли като включвате тези 5 най - важни елемента Прочети повече
Разходи за приложения през 2020 г. поставят нов рекорд! Разходи за приложения през 2020 г. поставят нов рекорд! Прочети повече
Какво е първоначално предложение за обмен (IEO)? Какво е първоначално предложение за обмен (IEO)? Прочети повече
нагоре