5 неща, които трябва да имате предвид, преди да създадете мобилно приложение

   Преди да започнете нов проект за разработка на приложение, има определени фактори, които трябва да бъдат взети под внимание. Това е особено важно за онези от вас, които нямат опит с разработката на мобилни приложения, и може би по-важно за всеки, който е имал лош опит в изграждането в миналото. Като човек, който е минал през този процес безброй пъти, винаги провеждам този разговор с моите клиенти, преди да започнем да изграждаме каквото и да било – опитвам се да втълпя това в съзнанието им. Идентифицирах петте най-важни неща, които трябва да имате предвид, преди да започнете да разработвате мобилни приложения. Ще разгледам всички различни опции, с които разполагате, за да се уверя, че ще изберете това, което е подходящо за вашия бизнес и проект!

  • Платформи за поддръжка

Това е първото нещо, което трябва да разберете от самото начало. На какви платформи ще бъде достъпно вашето приложение? Очевидно ще искате да поставите основен акцент върху Android и iOS, тъй като те са двете най-доминиращи. В световен мащаб Android царува. Всъщност iOS контролира 44,8% от пазарния дял в САЩ, според PCMag. Така или иначе, ще искате да създадете приложение и за двете. Ще трябва обаче да вземете предвид и устройствата, на които ще се използват вашите приложения – в допълнение към самата платформа. Всяка операционна система има смартфони и таблети. Таблетите с Android и iPad не са едно и също. Тази информация някак ще ви даде различна динамика на начина, по който създавате приложението си, тъй като спецификациите и динамиката на всяко устройство са различни. Например устройства с по-големи екрани може да нямат толкова много ограничения, колкото по-малък смартфон. Трябва да помислите и за PWA – прогресивни уеб приложения. Все повече и повече хора ще имат достъп до вашето мобилно приложение и мрежата от своите смартфони. PWA предлагат по-лесна бариера за влизане, когато някой проучва вашия продукт. Друго предимство на изграждането на PWA е възможността хората да попаднат на вашето приложение чрез търсене в Google. Ако някой разглежда в телефона си и търси нещо в Google, PWA ще му позволи да влезе в приложението ви директно от браузъра. Те могат да се ангажират с него, изцяло или частично, в зависимост от това как е построен. Докато го изпробват, можете да им дадете подкана, предлагаща по-естествено изживяване, което би изисквало изтегляне. Това определено е нещо, за което ще искате да помислите.

  • Екип за разработка на мобилни приложения

Какъв екип искате да създаде вашето приложение?

Повечето хора не осъзнават, че имат нужда от повече членове на екипа, отколкото първоначално са очаквали. Това е една от причините разработката на софтуер да е скъпа. Както казахме, трябва да създадем приложение както за iOS, така и за Android. Тези приложения ще бъдат написани на два различни езика. Така че ще ви трябва iOS разработчик и Android разработчик. Може да намерите разработчик, който всъщност може да направи и двете, но бих ви посъветвал да не го правите. Защо?

Ако имате един човек, който създава две приложения, това просто ще отнеме двойно повече време. Като алтернатива можете да имате двама отделни разработчици, които работят върху него едновременно. Ще ви струва същата сума пари, но ще стигнете до пазара много по-бързо, тъй като те работят паралелно един на друг.

В допълнение към двамата разработчици, специфични за платформата, вие също ще имате нужда от уеб разработчик с пълен стек. Дори и да се откажете от PWA маршрута, пак трябва да хоствате данните на приложението си някъде в облака. Какво означава това?

Освен ако приложението ви не е нещо супер просто, като калкулатор, който изисква само бърза функция и нищо друго, ще трябва да се уверите, че вашите данни се намират на сигурно и мащабируемо място в облака. Калкулаторът или приложението за фенерче нямат данни, които трябва да бъдат запазени някъде. Няма комуникация между потребителите или нещо подобно. Но повечето приложения ще бъдат много по-сложни от това.

Например, когато вашите потребители се регистрират след изтегляне на приложението, къде отиват техните потребителски имена и пароли? Не остава на устройствата. Всичко се съхранява в база данни някъде в облака. Когато потребителите комуникират помежду си, дават ви оценки и когато пускате нови актуализации, всичко това се хоства в инфраструктура в облака.

Така че ще ви е необходим уеб разработчик с пълен стек, за да създадете тази инфраструктура, от която се нуждаете с API, така че вашето мобилно приложение да има достъп до данните. Ще ви е необходим и дизайнер в екипа ви, за да сте сигурни, че всичко изглежда добре.

Вашият екип за разработка на приложения също се нуждае от QA човек. Тяхната отговорност е да гарантират, че софтуерът е правилно тестван. Те провеждат тестове на множество браузъри, устройства и операционни системи. Независимо дали става въпрос за бекенд инфраструктурата или самата функционалност на приложението, QA трябва да покрива всички ваши бази.

Последно, но със сигурност не на последно място, вашият екип се нуждае от ръководител на проекти. Можете да направите това сами или да наемете някой друг. Мениджърът на проекта гарантира, че екипът спазва крайните си срокове, наблюдава целия проект и държи всички отговорни. Така че вашият екип ще се състои от най-малко шест души - трима разработчици (iOS, Android, уеб), дизайнер, QA човек и ръководител на проекта.

  • Инфраструктура

Ще трябва също така да вземете предвид къде се хоства вашето приложение. Вече установихме факта, че член на вашия екип трябва да изгради тази инфраструктура. Вероятно обаче няма да го направят на някои сървъри във вашия офис; освен ако, разбира се, все още живеете в 90-те (но не препоръчвам това). Това, което трябва да направите, е да си партнирате с хостинг услуга, която може да хоства вашето приложение и неговата инфраструктура. Това са трите най-важни компонента, които трябва да търсите, когато търсите правилната хостинг услуга, която да отговори на нуждите на вашето приложение:

  1. Сигурност

  2. Мащабируемост

  3. Надеждност

  • Съществуващи услуги

Това се отклонява от последната ми точка. Защо бихте изграждали сървъри в офиса си, ако можете просто да използвате съществуваща услуга, за да хоствате приложението си?

Няма смисъл.

Това не е единственото нещо, което можете да използвате. Има много други съществуващи услуги, които в момента са там. Използвайте ги в своя полза, когато създавате приложение.

Например, вече има облачни сървъри, с които можете да се интегрирате. Има аналитични сървъри, сървъри за насочени известия, сървъри за удостоверяване и други - всички те вече съществуват. Можете просто да ги интегрирате с приложението си.

Така че, преди да излезете и да се опитате да създадете тези услуги и решения от нулата, не забравяйте да пазарувате, за да видите дали има услуга, която вече съществува. Това ще ви спести пари и време; много по-лесно е, отколкото да преоткривате колелото.

  • Съществуващи инструменти

В допълнение към съществуващите услуги, които можете да използвате, има и съществуващи инструменти за разработка на мобилни приложения. Уверете се, че сте обмислили всички инструменти, които са на ваше разположение, преди да започнете да изграждате нещо. Точно както говорихме със съществуващите доставчици на услуги – пазарувайте, преди да започнете. Има много инструменти, които ще ви помогнат да създадете приложение от нулата. От шаблони до компоненти и дизайни, всички тези неща са там. Можете просто да закупите инструментите и да ги използвате сами. Това драстично ще ускори процеса на разработка на приложението и ще ви даде повече време да се съсредоточите върху бизнес логиката, която прави вашето приложение различно от другите на пазара.

 

Стартирането на проект за разработка на мобилно приложение е вълнуващо. Въпреки че може да бъде изкушаващо просто да се потопите направо, има някои неща, които първо трябва да се вземат под внимание!

Препоръчваме още:

8 личностни черти на успешните предприемачи 8 личностни черти на успешните предприемачи Прочети повече
5 показателя за доверие, от които се нуждае онлайн бизнесът 5 показателя за доверие, от които се нуждае онлайн бизнесът Прочети повече
Заплата в крипто – да или не? Заплата в крипто – да или не? Прочети повече
нагоре