3 прости правила за по-ефективен B2B маркетинг.

Рекламирането на B2B марки е до голяма степен неефективно, но не е задължително. За да създадете по-запомнящи се реклами, има три прости правила.В B2B маркетинга една от най-добрите инвестиции, които можете да направите, е рекламата на марката с най-висока фуния. Това е противоположно, тъй като повечето B2B търговци харчат всичките си пари в дъното на фунията. Доказано е, че това е и правилният път, тъй като доказателствата сочат, че марката може да създаде по-дългосрочна стойност от тактиките за генериране на олово.Да приемем за момент, че вече инвестирате в рекламиране на марка. Какво друго можете да направите, за да постигнете предимство пред конкуренцията си? Е, можем ли учтиво да ви предложим да разгледате внимателно творчеството си? Защото според нашето ново проучване 77% от B2B креативността е ... ами ... ужасна. Както в, не е ефективен. Както при, * нула * въздействие върху долната линия. Кампанията ви все още може да носи печалби, но това е медията, която върши цялата работа, а не креативната.Наличието на не страшно творчество е не само противоположно, но и правилно. Creative може да е най-важната променлива в рентабилността на рекламата. Според Ehrenberg-Bass Institute, великият креатив е 10 до 20 пъти по-добър в стимулирането на продажбите, отколкото посредственият. И ако можете да комбинирате страхотна медия с голяма креативност, можете да създадете изключителен растеж за вашия бизнес.

Формулата за страхотна B2B креативност.

Но какво точно прави творчеството страхотно?

И има ли творчески показатели, които корелират с по-добри финансови резултати?

Преди да можем да отговорим на това, трябва да отговорим на по-важен въпрос: как всъщност работи креативната реклама на марката и защо увеличава продажбите? Тук трябва да се позовем на работата на професор Джени Романюк и да представим нейната добра приятелка „умствена наличност“. Какво точно представлява умствената наличност, ще попитате? С други думи, B2B марката, която се помни, е B2B марката, която се купува. Работата на маркетолога е да създава дълготрайни спомени в съзнанието на купувачите на категории.

И така, как създавате повече спомени, като следвате 3 прости творчески правила.

 

Правило №1: Повече емоции, повече растеж!

Човешкият мозък е склонен да помни емоциите и да забравя фактите. И колкото по-силна е емоцията, толкова по-силна е паметта.Приложено за B2B маркетинг: ако рекламата ви разсмива или плаче или се усмихва на купувача, съобщението ви е много по-вероятно да бъде извикано в ситуация на покупка. Ето защо нашето проучване за 2019 г. с Les Binet и Peter Field показа, че в B2B емоционалната реклама води до значително по-дългосрочен растеж от рационалната реклама. За съжаление в B2B просто няма много емоционална реклама. Но ако погледнете достатъчно упорито, можете да намерите примери. Нашият партньор за измерване на марката System1 изплува наскоро тази реклама от Mastercard, която постигна по-висока емоционална интензивност, отколкото която и да е B2B реклама System1 някога е тествала. Ако гледате рекламата, ще видите, че това е оптимистично послание, което пресича рационалната бъркотия. Ако искате да дърпате сърцето на купувача, косматите домашни любимци остават надежден залог.И ако искате повече растеж, трябва да накарате купувачите да почувстват нещо.

 

Правило №2: Повече брандиране, повече растеж!

Сега да приемем, че вашата креативност има взимащи решения в сферата на ИТ детски възторг. Но какво, ако изчакате до последната секунда, за да маркирате рекламата? Най-вероятният резултат е, че вашите ИТ купувачи няма да си спомнят кой е пуснал рекламата и няма да купуват вашите продукти. За щастие има лесно решение на този проблем: просто трябва да „маркирате“ от рекламите си (технически термин).

Как?

Чрез използване на това, което System1 нарича „плавни устройства“. Логотата, шрифтовете, цветовете, слоганите и джинглите са плавни устройства, които гарантират, че рекламата се свързва с вашата марка.Трябва да маркирате рано и често. Прекаленото умение е подценено.Има много плавни устройства, които можете да използвате, но символите са най-подценяваният подход до момента. Персонажите приличат на супер лого, което дава на купувача характер, с който да се свързва емоционално, като същевременно увеличава припомнянето на марката.По някаква причина всеки B2B маркетолог, когото срещаме, смята, че марката му е или прекалено готина, или твърде сериозна за рекламиране въз основа на персонажи. С изключение на Колин Флеминг, старши вицепрезидент на марката в Salesforce, който се грижи Astro (дивото енотно дете, което обича CRM) да бъде включено във всичките му творчески комуникации, както онлайн, така и офлайн.Ако наистина искате да спечелите повече пазарен дял, създайте герой, или поне плеснете логото си върху всеки кадър от рекламата.

 

Правило № 3: Повече ангажираност, повече растеж!

Добре, толкова доходоносното творчество трябва да бъде емоционално интензивно и ясно маркирано. Но след като разработите реклама, която постига добри резултати по тези две показатели, трябва да направите нещо друго: да се ангажирате. И като се ангажираме, ние имаме предвид да харчим астрономически - или поне стратосферни - суми пари, управляващи това творчество във всеки подходящ медиен канал, всяка година.Последните изследвания на Джеймс Хърман и Питър Фийлд показват, че колкото повече се ангажирате с дадена творческа концепция, толкова по-вероятно е тя да допринесе за вашия краен резултат.Mastercard е отличен пример за творческа ангажираност, като инвестира в Безценни реклами всяка година от 1997 г. Междувременно Coca-Cola пуска същата коледна реклама вече 25 години поред. Доказателствата показват, че рекламата на марката се износва и става по-ефективна с течение на времето. Така че, моля ви, за любовта на Бог, спрете да пускате нови творчески на всяко тримесечие.Вместо това инвестирайте в трайни, повторяеми творчески платформи.Купувачите помнят неща, които са виждали хиляди пъти преди, а не еднократни.

По-добри реклами, по-големи печалби. Следващият път, когато видите реклама, задайте си три въпроса:

1. Усещам ли нещо, когато гледам тази реклама?

2. Знам ли в рамките на две секунди коя марка пусна рекламата?

3. Мисля ли, че това рекламно послание може да се превърне в повторяема платформа на марката?

Ще забележите, че дори B2C търговците не успяват да следват тези най-добри практики, основани на доказателства. Също така ще забележите, че в B2B ситуацията е направо депресираща. B2B рекламите често са прекалено рационални, лошо маркови и хронично непоследователни. Това е голям проблем. Но и голяма възможност, ако можете да правите подходящи реклами, можете да откраднете техния пазарен дял.

Препоръчваме още:

5 тенденции в дигиталния маркетинг за 2022 година 5 тенденции в дигиталния маркетинг за 2022 година Прочети повече
Какво е дигитален маркетинг Какво е дигитален маркетинг Прочети повече
9 дигитални маркетингови канали за растеж на бизнеса 9 дигитални маркетингови канали за растеж на бизнеса Прочети повече
нагоре