Cloud (облачен) хостинг


Какво е хостинг?

Първо няколко думи за термина "хостинг". Не се притеснявайте, ако вече Ви се е случвало да чувате компютърно-технологични думи, фрази или понятия, но поради различни причини (например липса на време или липса на лесно смилаема информация) все още определени компютърни термини не са Ви ясни.

Все пак - какво е това хостинг?

На първо място е понятие, с което със сигурност ще се сблъскате, ако имате уеб сайт, онлайн магазин или мобилно приложение. Терминът хостинг идва директно от английския термин hosting, което означава стопанисване в смисъл съхранение на определен вид информация, която изглежда като текстови, аудио или видео файлове, изображения, снимки, банери. Цялата тази информация, която съществува и се вижда от потребителите на всеки уеб сайт в интернет пространството се явява като "гост", който има нужда от "гостоприемство", тоест съхранение и запазване на дадената информация върху сървър. Един от първите въпроси, свързани с хостинга е - Къде се хоства Вашият уеб сайт?

Използвате ли cloud хостинг?

Къде се хоства или къде е разположен  автоматично означава, че хостингът е услуга, която се предлага от различни компании на интернет потребителите, притежаващи личен уеб сайт, блог или страници. Типично, както за всяка услуга – уеб хостинг може да бъде качествена или некачествена услуга. Главно се дели на споделен и облачен хостинг, като споделеният хостинг предлагат най-често платформите за изграждане на личен блог. При положение, че искате да направите малък сайт, в който да пишете за Вашата най-голяма страст – например футбол, българска кухня или някакво друго изкуство – личен блог към някоя от най-големите блогови платформи с право на споделен хостинг, със сигурност ще Ви свърши работа.

Професионален cloud хостинг

Но ако използвате вашия уеб сайт и имате фирма, малък бизнес, или дейност, която извършвате – тоест купувате или продавате услуги, то тогава дали ще използвате споделен или облачен хостинг дори не би трябвало да съществува и място за съмнение. Силно препоръчително е дори Вашият сайт да се хоства на Ваш облачен сървър. Вариантите са много и най-често срещаният е класически – можете да се доверите на голяма компания с име,  много клиенти на един сървър или не чак толкова голяма хостинг компания, но с опит, качествени услуги и не много на брой, но важни клиенти. За Вас е важно да знаете, че хостинг компаниите по света (независимо колко са големи и известни) се познават по високото ниво на поддръжка на хостинга и професионално отношение към клиентите (например бързо отстраняване на възникнали проблеми).

Какъв вид хостинг да използвате?

Следващият много важен въпрос – какъв вид хостинг да използвате? – Видът хостинг е пряко свързан с възможностите и характеристиките на сървъра. Технологията на "сървъра от миналото" представляваха от своя страна мощна компютърна машина и операционна система. В днешно време е необходимо много повече ресурси, международна свързаност с висока скорост, както и SAN storage който съхранява целия обем информация и извършва всички други останали действия с оперирането на информацията. Затова, когато избирате хостинг решение, то трябва да бъде съобразено с потребностите и характеристиките на Вашия уеб сайт, портал или мобилно приложение.

Услугата Cloud хостинг

Какво е Cloud хостинг?

  • VPS  Cloud хостинг оперира със своя собствена операционна система, която управлява вече инсталираните (или качени) от потребителите различни програми и приложения. Характерно е, че клиентите имат по-висше ниво на достъп до операционната система, благодарение на което имат в известен смисъл повече свобода за инсталиране на различни софтуери и софтуерни продукти, съвместими с операционната система. Свободата се изразява и във факта, че на облачен сървър, софтуерите са лесни за конфигуриране и създаване. Но имат и недостатък - изпълнението на задачите може да зависи от работата на клъстера, който се натоварва и от други облачни сървъри.
  • Тъй като ресурсите на машината (node) за облачен cloud хостинг като процесорно време, RAM и дисково пространство са с определени граници, те се споделят между всички в клъстера (cluster), и всеки от тях има ограничен достъп до тях. Въпреки това, облачният хостинг остава най-доброто и най-често е използвано от компании с малък и среден бизнес.
  • При Облачния сървър един облак е съставен от на няколко независими физически сървъра. Сам по себе на всеки такъв облачен сървър може да му се инсталира отделна операционна система според нуждите на клиента, която поддържа всички приложения активни само на определен клиент. Настройките на сървъра са максимално оптимизирани за работата на конкретното приложение и ресурсите, които то може да използва и са далеч повече от предоставяните при споделения хостинг. Препоръчва се за уеб сайтове и приложения, изискващи оптимални настройки на операционната система, както и генериращи голямо сървърно натоварване.

Споделен уеб хостинг

Факти за споделения хостинг

  • Споделеният хостинг, както идва от оригиналния си термин - "shared hosting", освен че е най-икономичният вариант за хостинг, понеже потребителите споделят всички разходи по поддръжката на сървъра, също така е и най-масовият вид уеб хостинг услуги.
  • По пътя на логиката и както се разбира от името, всеки сайт разполага с хостинг план определящ какъв е лимитът на пространството, отделено от другите сайтове, конкретен брой потребители, като между всички се споделя изчислителните му ресурси, дисковото пространство, интернет свързаност и инсталираните на машината софтуерни приложения. Това само по себе си означава, че споделеният хостинг се подчинява на определени правила, граници, с които всички трябва да се съобразяват. Ако някой от потребителите има нужда от повече памет, пространство на сървъра, съответно дадените граници няма да го удовлетворяват. За да бъде спазван редът, всеки отделен потребител получава достъп до личен акаунт, който представлява достъпа на неговите граници и управлението на хостинг услугите – дисково пространство, реализиран трафик и бази данни и други. Отделният акаунт е управляван от софтуер за автоматизация на уеб сървъри, или както за по-кратко се нарича – контролен панел. Обикновено върху доставчика пада отговорността за техническите аспекти на хостинг услугата – управлението, защитата, поддръжката на сървърите.


Облачен Хостинг

Ние предлагаме цял каталог от хостинг решения за клиентските ни уебсайтове и приложения. Можете да избирате между няколко варианта за облачни сървъри, или, ако проектът Ви го изисква, дори да получите собствен облак от сървъри, изцяло само за Ваши нужди.

УЕБ сървъри, Mail сървъри, Enterprise решения

В СтудиоУЕБ.БГ имаме дейтацентър от промишлен тип в България, оборудван с всички екстри за да гарантират надеждната работа на сайтовете Ви. Това включва ежедневно общо архивиране и известяване при изключване (Вие също можете да получавате известията, ако желаете). Всички хостинг решения са в пакет с щедри квоти за трафик и дисково пространство, което може да бъде допълнително увеличавано във всеки един момент. (Моля забележете, че хостинг решенията ни са за клиентите ни за уеб проекти. Не можем да предложим хостинг на външни лица.)
Поръчайте Cloud хостинг чрез Cloudweb.bg


нагоре